Rune Andersson

Chalmersmedaljen 2011

Rune Andersson tog civilingenjörsexamen från Väg- och vattenbyggnad 1968. Han var studentkårens ordförande 1967-1968 och i denna egenskap, den första student som fick plats i högskolestyrelsen.

Efter civilingenjörsexamen fortsatte han som kontaktsekreterare under Sven Olvings prorektorskap, vilket bland annat resulterade i att han blev förvaltningschef vid Högskolan i Luleå. Därefter har han helt ägnat sig åt en industriell karriär som VD för Trelleborg AB. Han har även varit styrelseordförande eller styrelseledamot i ett stort antal aktiebolag, exempelvis Electrolux, Esselte och Getinge. Under 1990-talet var han ett av landets mest anlitade styrelseproffs.

Efter en karriär i storföretag har han ägnat sig åt entreprenörskap inom det egna bolaget Mellbygård AB där han investerar i olika verksamheter. Chalmers studenter och studentkår ligger Rune Andersson varmt om hjärtat. Det visar han genom ett stort personligt engagemang och mycket generösa donationer, som ligger till grund för Rune Anderssons stipendium inom Chalmers Vänner och det nya kårhuset. Han deltog i kommittén för den insamlingskampanj som resulterade i att det nya kårhuset kunde byggas och var en självklar talare vid invigningen 2001.

Han har sedan starten 2002 varit ledamot av rektors rådgivande kommittén, RÅK, vars syfte är att bland annat skapa långsiktiga kontakter och samarbeten mellan näringslivet och Chalmers.

Sidansvarig Publicerad: ti 26 maj 2015.