Forskning från Matematiska vetenskaper på IVA:s 100-lista

​IVA har publicerat årets 100-lista över "aktuella forskningsprojekt med potential att skapa nytta, genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan". Ett företag med ursprung i forskning på Matematiska vetenskaper finns med på listan.

​PressCise Torbjörn Lundh

Lundatex® medicinska bandage, och bolaget PressCise, är resultatet av ett samarbete mellan en matematiker, en kirurg och en textilutvecklare. Kirurgen, doktor Erney Mattsson, såg ett olöst problem med de bandage han hade tillgång till i sin praktik. Matematikern, professor Torbjörn Lundh, och doktoranden Jonatan Vasilis, löste problemet med en matematisk formel som lämnades till Josefin Damm, textilutvecklaren, som tolkade den till en textil.
Den stickade textilkonstruktionen i Lundatex® medicinska bandage har mycket specifika egenskaper. Visuella guider på bandaget styr överlappningen och kraften som används under appliceringen. Resultatet blir ett bandage med en matematisk formel inbyggd i ett textilmaterial. Sammantaget garanterar detta att ett exakt tryck ges till benet, oberoende av applicerare, storlek och form på benet, och om benet är i viloläge eller aktivt. 

Lundatex utnämndes 2018 till "Mest innovativa produkt" av  Journal of Wound Care Awards, och till "Bästa produkt inom medicinska textilier" av Future Textile Awards.
Läs mer här. 


Foto: Setta Aspström
​​​

Sidansvarig Publicerad: fr 12 aug 2022.