badmintonbollar på rack

Världens snabbaste bollsport ska bli syntetisk

Badminton sägs vara världens snabbaste bollsport. Det officiella hastighetsrekordet för en fjäderboll när den smashas ligger på hela 427 kilometer i timmen. Nu har forskare från Chalmers fått finansiering av Internationella badmintonförbundet för att göra sporten helsyntetisk på sikt.

De bästa fjäderbollarna för badminton är gjorda av gåsfjädrar och är också den typ av boll som används i internationellt spel. Under lång tid har företag och forskare försökt utveckla syntetiska bollar för att bland annat slippa använda gåsfjädrar. Men än så länge är gåsfjäderbollarnas aerodynamiska egenskaper överlägsna de syntetiska bollarnas, främst vid smash och nätspel. Nanyang Technical University i Singapore har fram tills nu varit det enda universitet i världen som har jobbat med Internationella badmintonförbundet för att utveckla syntetiska badmintonbollar.

Nu går Chalmers, som enda andra universitet, in i ett unikt samarbete med Internationella badmintonförbundet. Bland annat utvecklas metoder för att testa helsyntetiska fjäderbollar som planeras bli standard i internationellt spel som VM och OS. Det unika utvecklingsprojektet blir förhoppningsvis början på ett mer långsiktigt utvecklingsarbete och är en del av Chalmers satsning på idrottsteknologi.

Största delen av forskningen kommer utföras på avdelningen för strömningslära vid institutionen för mekanik och maritim​a vetenskaper. Laboratorieförsöken görs i samarbete med Polyfor AB som under mer än 30 år har utfört provning av badmintonbollar åt internationella badmintonförbundet.

Läs också:

Chalmers Sport och Teknologi​

Text: Anders Ryttarson Törneholm

Publicerad: on 04 dec 2019.