Annabel Jerre vid en bil

Tekniksprånget och Camp Vera fick henne att välja Chalmers

​När Annabel Jerre funderade över vad hon ville plugga stod teknik inte högt i kurs. För att helt utesluta det ville hon ändå ge det en chans. Nu har Tekniksprånget och Camp Vera fått henne på andra tankar.
​Under våren har Annabel Jerre gjort praktik på avdelningen Förbränning och framdrivningssystem på institutionen för mekanik och maritima vetenskaper. Praktiken fick hon via Tekniksprånget, ett praktikprogram där Sveriges arbetsgivare tillsammans med regeringen satsar för att säkra framtida kompetensförsörjning genom att locka fler ungdomar till högre tekniska utbildningar. I Annabel Jerres fall har det fungerat, för en högre teknisk utbildning var inte vad hon hade tänkt sig från början. 

–  Jag var med på Camp Vera förra våren, mestadels med en tanke om att kunna utesluta teknik från mina framtida studieval men det visade sig att teknik var betydligt roligare och bredare än jag hade trott, säger Annabel Jerre.

Camp Vera och Tekniksprånget lockade till teknisk utbildning

Camp Vera är ett Chalmersevent som varje år bjuder in omkring hundra tjejer som läser tredje året på gymnasiet till en helg i Göteborg, med möjligheten att kika närmare på teknik. Förutom spännande workshoppar och möten med förebilder i branschen blir det även en del programmering tillsammans med andra teknikintresserade. Det gav Annabel Jerre blodad tand och när hon läste om Tekniksprånget såg hon en möjlighet att testa på ingenjörsyrket, vilket kändes lockande eftersom hon ändå ville ta ett sabbatsår efter studenten. 

Hon berättar att hon tidigt var intresserad av forskning. Som exempel nämner hon att när Disneykanalens sändning var slut, ja då var det vetenskapsprogram som gällde. Intresset för forskning i kombination med ett intresse för hållbarhet gjorde att valet föll på Förbränning och framdrivningssystem där forskningen fokuserar på hållbara transporter. Det bästa med praktiken tycker hon är att ha förstått hur brett ingenjörsyrket är. 

– På min avdelning finns det ingenjörer från många olika utbildningar som alla möts och försöker jobba mot samma mål. Det har gjort mitt eget val av studier betydligt enklare för jag känner inte att jag låser in mig på en yrkesbana, säger Annabel Jerre och tillägger: 

– Nu vet jag dessutom att jag kan tanka förnybart HVO100 i min gamla dieselbil, så när jag behöver köra den har jag lite mindre klimatångest. 

Har siktet inställt på Chalmers

Tack vare praktiken är siktet nu inställt på Chalmers och programmet Globala system. Hon berättar att hon under sin tid på Chalmers insett hur mycket hon gillar att förstå hur saker fungerar, vilket är en stor del av både ingenjörsyrket och forskaryrket. 

– Jag hoppas på att bidra till att driva samhället mot en hållbar framtid och jag tror att ingenjörer krävs för detta.. 

Hennes bestående intryck från Förbränning och framdrivningssystem och Chalmers är alla olika innovativa projekt som drivs av allt från studenter på kandidatnivå till professorer. 

– Människorna på Förbränning och framdrivningssystem kan inte få nog med tack för alla dumma frågor de har svarat på och saker de har lärt mig. Det är verkligen en avdelning där människor från alla möjliga bakgrunder, utbildningar och delar av världen samlas vilket är väldigt kul!

Läs mer


Publicerad: to 14 maj 2020.