



Hur kan vi skapa smartare underhållslösningar för framtidens tåg? Den frågan stod i centrum för en internationell workshop som Chalmers arrangerade i slutet av juni, där forskare, myndigheter och industripartner samlades för att diskutera dataflöden, AI och gemensamma lösningar.

Chalmers arrangerade tillsammans med Universitetet i Sevilla workshopen som samlade aktörer och experter från SJ, Trafikverket, SKF, Talgo, Universitetet i Granda och den europeiska organisationen ESReDA. Syftet var att utbyta kunskap och stärka samverkan kring datadrivet och intelligent underhåll för framtidens järnvägssystem.
En studentkontakt initierade samarbetet
För Chalmers var initiativet ett steg i att både utveckla nya europeiska forskningssamarbeten och att knyta samman interna kompetenser, till exempel inom styrkeområde Produktion och centret Charmec (Chalmers Railway Mechanics).
– Det var en forskargrupp vid universitetet i Sevilla som tog initiativet efter att ha följt vår forskning under en längre tid. De har bland annat skickat en masterstudent till vårt Production Engineering-program, vilket blev en naturlig bro mellan våra miljöer, berättar Anders Skoogh, professor och profilledare för Digitaliserade produktionssystem, ett av fyra områden inom styrkeområde Produktion.
Ändrat fokus från kostnad till strategi
Professor Adolfo Crespo Márquez från Sevilla är en ledande expert på underhåll och ”asset management”. Tillsammans med sitt team har han hittat flera spännande kopplingar till Chalmers forskning, något som kan leda till givande samarbeten. Trots att järnväg inte är ett traditionellt forskningsområde för styrkeområde Produktion, ser Skoogh stora möjligheter.
– Underhåll har gått från att vara en stödprocess till att bli ett strategiskt område inom både industri och transportsektorn, menar Skoogh. Här behövs övergripande samarbete – och det är precis vad vi kan åstadkomma genom styrkeområde Produktion.
Nya allianser drivs av data och AI
Ett viktigt område inom Chalmers styrkeområde Produktion är att utveckla lösningar inom digitalisering och AI för tillverkningsindustrin. Genom workshopen fick forskare och aktörer från olika sektorer möjlighet att identifiera gemensamma utmaningar och möjligheter.
– Just förmågan att koppla samman olika kompetenser och skapa nya allianser är en av våra styrkor, menar Anders Skoogh. Det här samarbetet visar att vi har mycket att bidra med, även inom nya tillämpningsområden som underhåll av järnväg, där vi integrerar data och information från tågtillverkning, fordon i drift och järnvägsinfrastruktur.
Hela värdekedjan bidrar verklig nytta
– En viktig slutsats från mötet var hur unikt vi lyckades samla hela värdekedjan – från komponenttillverkare och tågtillverkare till forskare och ägare av tåg och infrastruktur. Denna heltäckande strategi uppskattades mycket av deltagarna, och vi ser nu fram emot att fortsätta och utvidga detta samarbete, avslutar professor Skoogh.
- Professor, Produktionssystem, Industri- och materialvetenskap