Metallers betydelse för kroppen lyfts i museiutställning

Bild 1 av 1
Ett kollage av en bild på en utställningsmonter med mat, samt ett porträtt av Ann-Sofie Sandberg.
Ann-Sofie Sandbergs forskning kring biotillgänglighet ligger till grund för delar av utställningen Metal power på Naturhistoriska museet i Göteborg.

Varför behöver man få i sig järn via kosten? Och vilken mat ska man äta då? I ”Metal power - en utställning om smycken och snacks” på Naturhistoriska museet i Göteborg har Chalmersforskaren Ann-Sofie Sandberg fått möjligheten att bidra med sin kunskap om järnbrist och biotillgänglighet.  

Utställningen Metal power har utvecklats tillsammans med elever från årskurs 5–9 runt om i Västra Götaland och handlar om olika aspekter av metaller – dels som hantverksmaterial, dels som naturresurs – samt varför vi behöver få i oss olika metaller via kosten.

Järnbrist är ett globalt utbrett problem som främst drabbar kvinnor. I Sverige har nästan var tredje flicka i tonåren järnbrist, vilket kan orsaka trötthet och sämre prestationsförmåga.  

Ann-Sofie Sandberg, professor i livsmedelsvetenskap på Chalmers, forskar bland annat på biotillgänglighet, det vill säga hur olika ämnen kan tas upp av människokroppen från maten. I utställningen finns montrar som berör ämnet. Där kan man bland annat läsa hennes populärvetenskapliga artikel Rätt beredning och processning av växtbaserade livsmedel minskar risk för brist på järn och zink.

Vad kan din artikel bidra med för kunskap som är viktig för den unga målgruppen?

– Att det är viktigt för unga kvinnor att få i sig lite kött eller fisk till huvudmåltiderna för att undvika järnbrist. Även om växtbaserad kost innehåller mycket järn så är det mycket svårare för kroppen att ta upp på grund av att växterna innehåller så kallade inhibitorer som hindrar upptaget. I min text lyfter jag också att livsmedelsindustrin behöver jobba med att förbättra järntillgängligheten i växtbaserade produkter särskilt köttersättningsprodukter. För det går att åstadkomma med rätt beredning och process. 

När Ann-Sofie Sandberg blev kontaktad av en pedagog på museet om den del av utställningen som rör biotillgänglighet och att man ville inkludera hennes artikel i den fördjupande delen blev hon glad. Hon vill att forskningen ska komma till nytta i samhället och kunna bidra till vad unga människor väljer att lägga på tallriken.

– Det är roligt om detta påverkar ungas hälsa på ett positivt sätt. Kanske kan jag också bidra till ett intresse för att de ska vilja lära sig mer. Som det är nu är det huvudsakligen unga kvinnor som blir veganer, och det ska inte behöva vara de unga kvinnorna som tar stryk av att köttproduktion ökar växthusgaserna.

Läs mer om Ann-Sofie Sandbergs forskning

Kontakt

Ann-Sofie Sandberg
  • Professor, Livsmedelsvetenskap, Life Sciences

Skribent

Susanne Nilsson Lindh