Mattias Marklund har i dagarna tillträtt som prefekt för institutionen för fysik. Problemlösning och en arbetsplats där de anställda känner trygghet ligger denna fysiker varmt om hjärtat, och han sätter gärna målet att institutionen ska bli Sveriges bästa fysikinstitution.

Det var flera saker som lockade Mattias Marklund att söka tjänsten som prefekt för Fysik. En av de främsta var att denna form av akademiskt ledarskap kändes spännande och oprövat för honom.
– Rollen innebär att man har ett övergripande strategiskt ansvar och är en del av kommunikationen mellan kollegiet, verksamheten och universitetsledningen. Jag hoppas att jag kan få verksamheten att jobba som ett, alltså att alla delar – undervisning, forskning, verksamhetsstöd – jobbar mot samma mål. Att vi ska vara en fantastiskt bra fysikinstitution både för studenter och för forskare och att den kollegiala delen, som är väldigt viktig på ett universitet, fungerar tillsammans med den linjestyrning och det verksamhetsstöd som finns, säger Mattias Marklund.
Han lyfter också fram är att han lockades av att vara en del av Chalmers vision om att bli ett universitet i världsklass inom tjugo år.
– Jag tror att det är bra att ett universitet har en gemensam, tydlig målbild av vad man vill åstadkomma. Chalmers är en relativt homogen fakultet sett till de ämnen som representeras, vilket gör att man kanske kan samlas lättare kring en gemensam målbild. Hur det sedan ska implementeras på institutionsnivå … det är väl där man ska komma in som prefekt tänker jag, och vara lyhörd och kreativ.
Inte en nykomling på Chalmers
Mattias Marklund är ingen nykomling på Chalmers. Han bedrev forskning här både mellan åren 2000 och 2004 samt åren 2013 och 2019, efter flytten från Umeå universitet där han disputerade i teoretisk fysik 1998 och år 2006 blev universitetets yngsta professor. Tidigare var han avdelningsföreståndare på den dåvarande avdelningen Teoretisk fysik på Chalmers fysikinstitution, och gick sedan över till Göteborgs universitet. Verksamheten och forskargruppen på GU Fysik kommer han fortsatt att ha kvar på några procent, medan en av hans postdoktorer kommer att jobba på Chalmers.
– Min bakgrund är egentligen inom matematiken, och allmän relativitetsteori. Min doktorsavhandling handlade om ett matematiskt problem inom Einsteins gravitationsteori. Sedan har jag bytt område några gånger, och bland annat forskat på sådant som ligger närmare astrofysik och ickelinjär optik. Nu forskar jag på växelverkan mellan väldigt starka laserpulser och materia och vad kan man använda det till.
I ett porträtt av Mattias Marklund från 2018 kan du läsa mer om hans forskning.
Har arbetat med excellensfrågor
De senaste åren har Mattias Marklund bedrivit sin forskning under en dag i veckan, då han varit huvudsekreterare för naturvetenskap och teknikvetenskap på Vetenskapsrådet.
– Jag har jobbat mycket med excellensfrågor på Vetenskapsrådet och jag tänker att det är något som jag kan ta in i processerna på Chalmers och på institutionen för fysik. Excellensbegreppet är luddigt och varje bransch måste ha sin syn på vad excellens egentligen är. Excellens i undervisning är inte samma som excellens i forskning till exempel. Men som begrepp betraktat kan det ändå vara bra att man sätter upp en gemensam målbild när man pratar om excellens. På Vetenskapsrådet har jag även jobbat ämnesöverskridande med tvärvetenskapliga satsningar och fått en bra bild av vilka utmaningar olika typer av verksamheter faktiskt har och att alla inte kan följa samma mall för att skapa excellens.
Gillar att lösa problem
På frågan om vad Mattias Marklund ser fram emot mest med prefektjobbet, svarar han att det tveklöst är att arbeta med alla de som är anställda på institutionen. Att ta del av vad de har för utmaningar på sina avdelningar eller i undervisningen, eller vad det finns för verksamhetsutmaningar. Han gillar att lösa problem – det är en av hans stora drivkrafter. Han betonar att en känsla av trygghet är viktig för honom på en arbetsplats, att man ska kunna säga vad man tycker och tänker.
– Jag tror också att man måste låta saker ta tid. Jag tror inte att jag kommer att göra några omedelbara omvälvande förändringar på institutionen, utan jag tycker att förändringarna måste följa med människorna, så att det blir naturligt att förändringarna uppstår. Jag måste sätta mig in i verksamheten och vara lyhörd kring vad människor tycker och tänker och vad de har för historia, annars kan man inte göra några bra förändringar.
– Jag upplever att Fysik har ett gott utgångsläge. Det finns inga akuta ekonomiska problem, till exempel. Många spännande nya forskare har också kommit ombord som vi ska försöka göra en så bra miljö som möjligt för, så att de vill stanna kvar och bedriva sin fantastiska verksamhet här. Vi har även de som varit här länge och byggt upp verksamheter som måste tas om hand på bästa möjliga sätt.
Sveriges bästa fysikinstitution
Vad gäller frågan om vilka frågor som kommer att bli centrala att driva för honom, svarar Mattias Marklund att han tror att de kommer att växa fram med tiden. Men han framhåller ändå några saker.
– Hur vi ska behålla de bästa studenterna i Sverige på Chalmers och på fysikinstitutionen – det är en viktig fråga. Och hur vi ska få en fungerande koppling mellan verksamheten här och den forskningsinfrastruktur som finns runt om i Sverige. Jag tror det är väldigt viktigt att vi jobbar för att aktivt knyta upp oss mot väldigt avancerade forskningsinfrastrukturer. En annan viktig fråga är att se till att det är en god kommunikation mellan verksamhetsstödet och kollegiet, för att tydliggöra att vi alla jobbar för samma sak.
– Vi ska ha en strävan som på något vis pekar i samma riktning som visionen, och då tänker jag att vi ska jobba för att institutionen för fysik på Chalmers till att börja med är Sveriges bästa fysikinstitution. Det tycker jag är ett väldigt bra mål. Sedan måste man ju alltid definiera vad man menar med bäst. Vilka parametrar använder man för att berätta den historien? Det är ju inte trivialt, men högst relevant och spännande.
Kontakt
- Prefekt, Fysik