Anmälan och behörighet till grundnivå

Samtliga av Chalmers grundutbildningsprogram samt tekniskt basår startar en gång per läsår. Studiestarten för årskurs 1 är på höstterminen. Om du har studerat minst ett år på en annan högskola finns det ett annat utbildningsalternativ som kallas senare del av program. Du hittar alla Chalmers utbildningsalternativ i menyn.

På antagning.se gör du din anmälan, hittar viktiga datum och får svar på frågor som handlar om utbildning på alla Sveriges universitet och högskolor.

Styrk din grundläggande och särskilda behörighet

Grundläggande behörighet

Grundläggande behörighet kan du skaffa dig genom en gymnasieexamen, fullständigt betyg från gymnasieskola, komvux eller folkhögskola. Du behöver dessutom ha läst vissa specifika kurser för att uppfylla kraven på grundläggande behörighet. Vilka kurser det är varierar beroende på när du gick i gymnasiet.

Särskild behörighet

De flesta utbildningar kräver dessutom särskild behörighet. Det innebär du måste ha läst vissa gymnasiekurser. För varje utbildningsalternativ finns den särskilda behörigheten uttryckt i gymnasiekurser. Du hittar alla Chalmers utbildningsalternativ i menyn.

Få din reella kompetens bedömd

Du som saknar formella meriter, till exempel gymnasiebetyg kan få din reella kompetens bedömd.
Reell kompetens är kunskaper och erfarenheter som du skaffat genom att exempelvis jobba, delta i föreningsliv eller gå en personalutbildning. En bedömning av din reella kompetens kan ge dig grundläggande och särskild behörighet.
Så ansöker du om att få reell kompetens bedömd.

Om du blir antagen till Chalmers

Antagningsbeskedet publiceras på ditt konto på antagning.se och det krävs att du tackar ja i tid. Kontrollera alltid att ditt ja-svar har registrerats. Information om antagningsbesked och svarskravet finns på antagning.se
Om du har erbjudits en plats och tackat ja i tid ska du själv registrera dig i Ladok enligt instruktionerna i ditt antagningsbesked. Den obligatoriska registreringen är ett av Chalmers villkor för att ta sin utbildningsplats i anspråk.

Kontakt

E-post antagning@chalmers.se
Tel: 031-772 2590 (vard 10-11)

Sidansvarig Publicerad: ti 31 aug 2021.