Anmäl dig till program på grundnivå och tekniskt basår

Bild 1 av 1
Video: Maxa dina chanser att komma in på Chalmers! En film om hur antagningen går till och fungerar när du söker till Chalmers.

Här hittar du information om hur du anmäler dig till våra program på grundnivå och till tekniskt basår. 

Interiörbild Chalmers bibliotek. Studenter som pluggar.

Chalmers program samt tekniska basår startar en gång per läsår, på höstterminen. Du som har påbörjat ett program på grundnivå på Chalmers eller en annan högskola men vill byta har möjlighet att söka det som kallas för senare del av program. Senare del av program startar två gånger per läsår, både till höst- och vårterminen.

Kom ihåg att du måste prioritera dina sökta utbildningar i den ordning du helst vill gå dem. Med andra ord sätter du den utbildning du helst vill komma in på överst, näst helst som nummer två och så vidare. information om prioritering finns på antagning.se

 

Antagning.se - där du anmäler dig till utbildning

Konto för anmälan, antagningsbesked och information om datum, behörighet, urval och annat som rör studier på universitetet.

(Öppnas i ny flik)

Grundläggande behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på grundnivå kan du skaffa dig genom en gymnasieexamen, utländska meriter, fullständigt betyg från gymnasieskola, komvux eller folkhögskola. Du behöver dessutom ha läst vissa specifika kurser för att uppfylla kraven på grundläggande behörighet. Vilka kurser det är varierar beroende på när du gick i gymnasiet. På antagning.se hittar du information om vad som gäller för dig beroende på var du har läst och vilket år.

Särskild behörighet

De flesta program på grundnivå kräver dessutom särskild behörighet. Det innebär att du måste ha läst vissa gymnasiekurser, eller har kunskaper som är motsvarande genom till exempel ett tekniskt basår eller reell kompetens. Tekniskt basår innebär att du under ett års tid läser matematik, fysik och kemi för att få rätt behörighet till tekniska utbildningar. Vad som krävs för den utbildning du är intresserad av finns beskrivet på programbeskrivningssidorna.

Urvalsprov - ett annat sätt att bli antagen

Utöver ditt gymnasiebetyg kan du konkurrera om en plats på program på grundnivå med hjälp av ett eller flera urvalsprov med godkänt resultat. Förutsatt att du uppfyller behörighetskraven till programmet finns det tre prov som kan öka din chans att bli antagen. Chalmers använder högskoleprovet, arkitektprovet, och matematik- och fysikprovet.

Du kan placeras i flera urvalsgrupper samtidigt, till exempel om du har gymnasieexamen och får ett godkänt resultat på matematik- och fysikprovet. Ett sämre resultat i en av urvalsgrupperna påverkar inte resultatet eller möjligheten att antas i en annan urvalsgrupp.

Vem kommer in? Se mer om urval och statistik

Sammanställningar över de tre senaste årens antagningspoäng till våra program på grundnivå.

Byta till Chalmers

– anmäl dig till senare del av program på grundnivå

Du som studerat minst ett år på högskola eller universitet och vill byta program har möjlighet att anmäla dig till det som kallas för ”senare del av program”. Om du blir antagen kommer du göra en studieplanering och därefter påbörja årskurs två eller tre. Detta är enbart möjligt för program på grundnivå, inte tekniskt basår eller masterprogram.
Läs mer om hur du gör för att byta till Chalmers (senare del)

Ditt antagningsbesked

Besked om du blir antagen eller inte kommer att publiceras på Mina sidor på antagning.se. Läs viktig information på dina meddelanden som publiceras i samband med varje antagningsbesked.

Om du behöver tacka ja kommer det att framgå på ditt antagningsbesked. Var i så fall noga med att kontrollera att ditt ja-svar har registrerats. Du kommer då få ett bekräftelsemejl från antagning.se. Har du inte svarat i tid förlorar du din plats. På antagning.se hittar du all information du behöver om antagningsbeskedet och hur du ska göra.

Efter antagningsbeskedet

Allt om hur du hanterar ditt antagningsbesked och vad du ska göra.

Gör en sen anmälan

Missade du sista anmälningsdag? Ibland kan du göra en sen anmälan

Efter sista anmälningsdag finns det ibland möjlighet att göra en sen anmälan. Det är vanligare att några av masterprogrammen är öppna för sen anmälan efter att sista anmälningsdag i tid har passerat, men något enskilt grundprogram kan också vara möjligt att söka. Du hittar alla utbildningar som är öppna för sen anmälan på antagning.se. Kontakta Chalmers antagning för frågor om det du är intresserad av kommer öppna för sen anmälan. antagning@chalmers.se