Sökning på chalmers.se

När du gör en sökning har du möjlighet att, från ett och samma ställe, hitta information från flera olika system och webbplatser. Fliken ”Hela Chalmers” är förinställd som standard och ger dig de mest relevanta träffarna från de system som är indexerade (olika dokumenthanteringssystem är idag inte indexerade) och webbplatser. När du söker kan du klicka på fliken ”Personer” bredvid "Hela Chalmers" för att enbart se träffar på personer. 

Filtrering av sökresultat

Du kan förfina sökresultatet genom att klicka på någon av länkarna under rubriken "Filtrera sökresultat".

Om du exempelvis är intresserad av att hitta en nyhet - klickar du på "Nyhet" under "Typ av träff" och ser då enbart sökträffar som är nyheter. 

Du kan även filtrera på ”Källa” för att, till exempel, enbart visa träffar från chalmers.se, och på ”Datum” för att styra hur gammalt material du vill se i sökresultatet och under "Filtyp" hittar du filtrering på del olika filtyperna. 

Du kan använda alla tre filtreringsmöjligheterna samtidigt för att enklare hitta det du söker efter. När du vill ta bort en filtrering klickar du på krysset på den filterring som är vald, filtreringen är markerad i blått.

Sökning efter personal på Chalmers

Medarbetare på Chalmers hittar du under fliken ”Personer” vid sökningen. Du hittar en del kontaktuppgifter direkt i sökresultatet. Men personer vars namn är en blå länk har även en medarbetarsida (profilsida) på webbplatsen med mer information om sig själva. Klicka på namnet för att gå direkt till medarbetarsidan (profilsidan).

Det finns en del extra funktionalitet om du söker på personer som kan vara bra att känna till:​

  • Söker du på "Christer" kommer du även få träffar på "Crizter" och "Krister" (s.k. fonetisk sökning).

  • Du kan söka på namn kombinerat med roll för att minska antalet träffar. Exempelvis en sökning på "niklas it-avdelning" kommer ge en listan på alla som heter Niklas och jobbar på IT-avdelningen.

  • Du kan söka på Chalmers interna kortnummer (sista fyra siffrorna i telefonnumret), ex. 031-772 49 46 förutsatt att personens telefonnummer ligger inlagt. 

  • Under fliken ”Personer” kan du filtrera på både vilken organisationen personen tillhör och vilken titel personen har. 

Övrig sökfunktionalitet

Sökfunktionen kan även hantera olika böjningar av ord, d.v.s. söker du på "nyhet " är det samma sak som du söker på "nyheter". Ordet i sökresultaten är markerade med fetstil.

Om du börjar skriva in ett sökord i sökrutan kan du även få upp en lista med sökordsförslag. Detta för att undvika felstavningar och för att du lättare/snabbare skall kunna hitta det du letar efter.

Om du är student och letar efter kurser hittar du dem på Studentportalens webbplats.

Förslag på förbättringar av sökfunktionen

Har du synpunkter eller förslag på hur vi kan förbättra sökfunktionen är du välkommen att skicka epost till förvaltning E-kanaler och /eller använda feedbckfunktionen som kommer fram vid sökning. 
​​​​

Sidansvarig Publicerad: to 09 jan 2020.