Flexigrid
EU-projektet Flexigrid utvecklar nya smarta och flexibla lösningar för elnäten, som behövs för omställningen till ett förnybart elsystem. Projektet kommer att utrusta elnätsoperatörer med avancerade verktyg så att de kan möta den växande kapacitetsbristen med flexibilitet, och uppdatera gamla system med smart teknik. Flexigrid har 16 samarbetsparter och pågår till våren 2023.
Chalmers del bygger vidare på projektet FED (se nedan), som utvecklade en unik lokal handelsplats för el, fjärrvärme och fjärrkyla på campus Johanneberg. Inom Flexigrid används marknadsplatsen främst för forskning om elsystemet och servicetjänster mot det lokala elnätet.

Flexigrid
Electricity
Electricity är ett samarbete mellan en mängd aktörer för att utveckla, testa och demonstrera hållbara och attraktiva transporter. Hittills har samarbetet bland annat resulterat i 150 nya elbussar i Göteborgsområdet, efter Europas största upphandling av elbussar. Lärdomarna från samarbetet används nu i nya projekt för hållbarhet i staden.
Chalmers fokuserar inom Electricity på två nya demoarenor; en marin testbädd för eldrivna färjor och en testbädd för eldrivna byggfordon och byggmaskiner. Den marina demoarenan är inriktad på elektrifierad och snabbladdad färjetrafik. Planen är att Älvsnabben 4, som går över Göta älv, ska bli stadens första helt eldrivna färja. Projektet Electric Worksite II, som pågår till hösten 2023, testar hur eldrivna byggmaskiner kan fungera i verkliga miljöer i Göteborg.

Solar Initiative
I dagens solceller går en stor del av solenergin till spillo. Men forskare på Chalmers har en idé som kraftigt kan förbättra effektiviteten. De har visat att principen funkar i labbet – nu har forskningen flyttat ut på campus för att fortsätta under verkliga förhållanden. Utöver dessa tester av aktiva material för att höja solcellers verkningsgrad har testplatsen, som finns på taket av MC2-huset, använts i utvecklingen av den molekylära solenergilagringstekniken Most, Molecular Solar Thermal Energy Storage.

Solar Initative
Chalmers kraftcentral
Chalmers kraftcentral är en avancerad energiforskningsanläggning på campus Johanneberg. Här bedrivs spetsforskning inom förbränning och förgasning av biomassa i en storskalig forskningspanna, samt inom flamförbränning och koldioxidinfångning. Kraftcentralen förser dessutom campus med el, värme, kyla och tryckluft.

Iris
Ett femårigt EU-projekt som startade hösten 2017. Inom Iris testas nya lösningar för stadsutveckling inom energi, mobilitet och IKT, med ett särskilt fokus på campus Johanneberg. Projektet koordineras av Johanneberg Science Park, i samarbete med Chalmers och sju andra parter.

Iris (extern länk)
HSB Living Lab
HSB Living Lab är ett forsknings- och samarbetsprojekt på campus Johanneberg. Huset fungerar som både bostad och laboratorium, vilket ger unika möjligheter att forska på hållbara innovationer i verkliga boendemiljöer. Flera Chalmersforskare ingår i olika delprojekt. HSB Living Lab byggdes 2016 och innehåller ett trettiotal lägenheter för studenter och gästforskare.
Riksbyggen Positive Footprint Housing
Riksbyggen, Chalmers, Göteborgs universitet och Johanneberg Science Park samarbetar kring konceptet Positive Footprint Housing och pilotprojektet brf Viva, ett fullskalelaboratorium där forskare undersöker hur man kan bygga, bo och leva så hållbart som möjligt. Forskningen handlar bland annat om energiproduktion, mobilitetslösningar, materialval och byggmetoder. Fastigheterna är belägna på Guldheden strax söder om Chalmers campus Johanneberg
Riksbyggens Brf Viva är certifierade med Miljöbyggnad Guld. Det innebär bland annat att den färdiga byggnaden har låg energianvändning, vilket ger upphov till lägre driftskostnader och gott inomhusklimat både sommar och vinter.
Klimatsmarta luncher på campus
De flesta restauranger på Chalmers campus är miljömärkta och menyerna visar beräknat koldioxidutsläpp för rätterna. Syftet är att visualisera lunchens miljöpåverkan och att erbjuda en långsiktig strategi för klimatsmarta luncher. Det är menyplaneraren, Carbon-Ate, som är utvecklad av Chalmersforskare och start up-företaget Carbon Cloud, som ger oss möjligheten att göra ett gott val vid lunchen, ur flera aspekter.

Carbon Cloud (extern länk)
Klimatmärkta rätter sänker utsläpp
3D-modell av campus Johanneberg
Den tredimensionella modellen av campus Johanneberg med olika visualiseringsfilmer är ett verktyg för forskningskommunikation. 3D-modellen kan användas av alla på Chalmers, till exempel vid konferenser, mässor eller möten. Du kan också vara med och utveckla modellen genom att lägga in visualiseringar av din forskning, under förutsättning att den på något sätt kopplar till campusområdet och hållbarhet. Den kan också vara ett verktyg för dig som ser en möjlighet att använda campusområdet för att illustrera ett koncept eller en teori. Modellen är särskilt bra för att illustrera flöden av exempelvis energi, människor eller transporter, samt osynliga miljödata som partiklar, vind eller väderförhållanden. Endast fantasin sätter gränser!
Du är välkommen att använda 3D-mallen för att visualisera dina idéer för campus. För att låna eller utveckla 3D-modellen, kontakta Linnea Johansson, se kontaktsidan.

FED – Fossilfree Energy District
Projektet Fossil-free Energy Districts, FED, var en innovativ satsning för att minska energianvändningen och beroendet av fossila bränslen i fastigheter. En unik lokal handelsplats för el, fjärrvärme och fjärrkyla utvecklades under 2017−2019 på campus Johanneberg. Projektet avslutades 2019, men marknadsplatsen finns kvar och är öppen för både forskare och företag som vill testa nya energilösningar för att ställa om till ett hållbart samhälle. Marknadsplatsen används till exempel inom det pågående projektet Flexigrid, se ovan.
Dome of Visions
Dome of Visions var en visionär och
inspirerande arena för möten, utställningar och seminarier kring hållbar
samhällsutveckling. Arenan är avslutad för Chalmers del, men den originella kupolformade träbyggnaden finns kvar på campus Lindholmen. Numera heter den Hydrogen Dome of Sweden och tillhör Nilsson Energy
Group. Den används som öppen innovationsarena för grön vätgas.

Läs mer om Hydrogen Dome of Sweden (extern länk)