Chalmers examensceremoni

För att du ska kunna fira din prestation när du tagit examen arrangerar Chalmers tekniska högskola examensceremonier, med efterföljande examensmiddag, för att hylla nyutexaminerade arkitekter, sjökaptener, sjöingenjörer, civilingenjörer, högskoleingenjörer, teknologie magistrar, teknologie masters och även kandidater inom de program som avslutas med en kandidatexamen.

Dela din glädje! Vi vill gärna se dina egna bilder från examensceremonin på Instagram och andra sociala medier med #wearechalmers, tagga @chalmers.university i dina stories.​

Tre ceremonier per år

Examensceremonier hålls tre gånger per år: vinter, vår och höst. Och du måste ha fått ut ditt examensbevis för att kunna anmäla dig.

Vinterceremonin 2023

28 januari 2023 – för dig som har fått ditt examensbevis utfärdat senast den 30 september 2022, efter att ha tagit examen juli–september år 2022. 
Inbjudan skickas ut i slutet av november/början på december.

Vårceremonin 2023

15 april 2023 – för dig som har fått ditt examensbevis utfärdat senast den 31 januari 2023, efter att ha tagit examen oktober 2022–januari 2023. Plats: Hörsalen Runan. 
Inbjudan skickas ut i slutet av februari/ början på mars.​

Höstceremonin 2023

14 oktober 2023 – för dig som har fått ditt examensbevis utfärdat senast den 30 juni 2023, efter att ha tagit examen februari–juni 2023.  Plats: Hörsalen Runan. 
Inbjudan skickas ut i slutet av augusti/början på september.​

Ordna ditt examensbevis innan du anmäler dig

För att delta vid Examensceremonin behöver du ha fått ditt examensbevis utfärdat av examensenheten. Innan du ansöker om din examen är det viktigt att du kontrollerar:
  • att de kurser och det examensarbete som ska ingå i din examen är inrapporterade med slutbetyg
  • att eventuella byten av kurser och tillgodoräknanden av studier från annat lärosäte är godkänt av ditt utbildningsprogram
  • att du har betalat din kåravgift till Chalmers Studentkår
OBS! Handläggningstiden är cirka 8 veckor hos examensenheten. Ansökan som inte är komplett, där studieresultat eller tillgodoräknanden saknas, kan komma att avslås.

Så går det till under ceremonin

Ceremonin inleds med Chalmershymnen. Rektor håller ett välkomsttal varefter ceremonin fortsätter med omväxlande underhållning och tal till de nyexaminerade. De medverkande går upp på scenen programvis, i grupp, för att ta emot ett diplom av rektor. Diplomet är ett minne från dagen och fyller ingen formell funktion. Det är examensbeviset som är ditt bevis för din examen. 

Akten, att stiga upp på ena sidan av scenen och, efter att ha tagit emot diplomet som tecken på den nya värdigheten, gå ner igen på den andra sidan, symboliserade förr att man nu kunde gå vidare i livet, med egen rätt att undervisa. Ceremonin är ett pampigt tillfälle att fira sin examen vid Chalmers tekniska högskola.

Ceremonierna äger normalt sett rum i Hörsal RunAn och avslutas med mingel i Volvofoajén. Tiden beror på hur många som har anmält sig, vanligtvis delas examinanderna i två grupper: kl. 13:00 och 16:00. På grund av pandemin kan ceremonin bli digital.

Middagen, som är ett tillval, äger rum i Kårhusrestaurangen med start kl. 18:30.

Chalmersmössa, examensring och souvenirer 

Du kan också fira din examen med den traditionella Chalmersmössan, examensring eller andra souvenirer. Store säljer också minnen från Chalmerstiden, till exempel smycken, glas eller Chalma Mater. 

För mer information och beställning kontakta butiken Store i kårhuset i Johanneberg, eller webbshopen www.chalmersstore.se.

Butiken håller öppet under aktuella examensdagar. 

Vanliga frågor och svar (FAQ) 

Den information du får i inbjudan och anmälningsformuläret går före den generella informationen på sidan.

Vad kostar det att delta?
Att delta vid examensceremonin kostar 135 kronor per person (även för examinand).
Att delta vid middagen kostar 650 kronor per person (även för examinand).

Måste jag gå på middagen efter ceremonin?
Nej. Examensceremonin och middagen är två olika evenemang. Men för att kunna delta vid middagen måste du ha varit närvarande vid ceremonin.

Får jag ta med mig gäster? 
Du får ta med dig tre gäster till både ceremonin och middagen.  Ytterligare gäster får komma med i mån av plats. Gör en notering med önskemål om extra gäster i din anmälan. Vi meddelar dig efter passerad deadline för registrering om du får ta med ytterligare gäster eller ej.

Får barn vara med på ceremonin? 
Ja, men dina gäster bör vara beredda på att gå ut med dem om de stör. Barn som sitter på egen stol räknas in i antalet gäster du får bjuda (tre gäster) och betalar fullt pris.   

Får barn vara med på middagen?
Middagen är en tillställning för vuxna, och vi rekommenderar inte att barn deltar.  

Hur betalar jag?
När du har anmält dig skickas en bekräftelse per e-post med information om betalning. Observera att anmälan till ceremonin och middagen är bindande när du har betalt avgiften. Inga återbetalningar görs.

Vad ska jag ha på mig?
Klädsel för examinander är klänning, dräkt eller mörk kostym. Nationaldräkt eller folkdräkt kan även bäras. Chalmersmössa (vit för högtidliga tillfällen) rekommenderas, men är inte ett krav.  

Gäller klädkoden även gästerna?
Klädkoden för examensmiddagen är mörk kostym för alla. Om gästerna enbart ska vara med på ceremonin, är klädkravet inte obligatoriskt, men vårdad klädsel som ett tecken på respekt för examinanderna är självklart.

Har du ytterligare frågor?

För frågor om ceremonin och middagen kontakta: examensceremoni@chalmers.se
För frågor om examensansökan kontakta Examensenheten: examen@chalmers.se

Har du inte möjlighet att närvara vid det ceremonitillfälle som du får inbjudan till, baserat på ditt examensdatum, eller har frågor kring examensceremonin, kontakta: examensceremoni@chalmers.se
​ ​​

Sidansvarig Publicerad: fr 21 okt 2022.