Oculus - Ett teleskop mot framtiden

Blivande arkitekter föreslår innovativt flyktingskydd - i cellplast.
Affisch för utställningen5 veckor
7 lag
11 nationaliteter

1 vinnande projekt

Världen över ökar behovet av tillfälliga strukturer. En värld i förändring kräver nya lösningar och under hösten 2015 har masterstudenterna i studion Material and Detail på Chalmers Arkitektur ställt frågan - hur kan och bör ett tillfälligt flyktingskydd se ut? Studion har fokuserat på mötet mellan arkitektur och digital gestaltning samt tillverkning. Genom att kombinera robottillverkning med ett för sammanhanget nytt material - cellplast, utmanar studion dagens baracker och tält och visar vad morgondagens arkitekter kan tillföra i en världsomspännande fråga.

I vinterns utställning visas de sju tävlande bidragen som alla med stöd från organisationen Architects for Society tolkat och analyserat dagens flyktingläger, med särskild fokus på Zataari Camp i Jordanien. Det vinnande förslaget Oculus har utgått från en materialeffektiv konstruktion med flertalet lager som också för tankarna till förlängningen av ett teleskop. Systemet och de inre kopplingarna har fått styra formen som siktar mot himlen och sticker ut från sin omgivning. Likt ett teleskop zoomar Oculus in på en aktuell fråga och utmanar vårt sätt att se på tillfälliga konstruktioner och flyktingskydd.

Varmt välkommen till invigningen av installationerna Oculus och Home i skala 1:1, fredagen den 18 december från klockan 16.00 i Betonghallen belägen på Chalmers tekniska högskola, V-entrén. Avtäckning, presentation och diverse tal äger rum vid klockan 16.30. Det bjuds på vinterbål, lättare tilltugg och nya bekantskaper.

Plats: Chalmers tekniska högskola, V-Entrén. Sven Hultins gata 8

Chalmers Arkitektur
Material & Detail Studio
Jonas Lundberg
Daniel Norell
Hseng Tai Ja Reng Lintner
Stig Anton Nielsen
Kengo Skorick
Stefan Svedberg

Sponsorer & Samarbetspartners:
Architects for Society
Chalmers tekniska högskola
Sundolitt AB

Kontakt:
Daniel Norell, Chalmers Arkitektur
Tel: 070 – 989 05 01, mail: norelld@chalmers.se

Emma Holmin, Student
Tel: 070-9224812, mail: hoemma@student.chalmers.se
Modeller


Sidansvarig Publicerad: fr 22 jan 2016.