Vägval i fokus för årets Chalmershinder

Bild 1 av 2
Chalmershindret och studenterna på tävlingsarenan
Chalmershindret 2018
Det fysiska hindret med Chalmers logotyp fungerar som både ett rättuppstående hinder och en bredare oxer. Höjden går att variera från 20 till 160 centimeter. Chalmershindret som projekt är i år fristående från detta hinder, då studenterna har flera mobila ”mätlådor” som går att flytta mellan olika hinder på hoppbanan. På så vis kan de mäta mellantider för just de sträckor som är mest intressanta. Foto: Marlene Eklund.

– Det är verkligen entusiasmerande att ta del av våra studenters engagemang och häftiga förmåga att lösa problem under stark tidspress och granskade av 12 000 åskådare på läktaren, säger Magnus Karlsteen, drivande inom Chalmers satsning på Sport & Teknologi och då med särskilt ansvar för ridsport.
För sjätte året presenterar Chalmers, i samarbete med Gothenburg Horse Show, projektet Chalmershindret, där studenter konstruerat ett teknologiskt hinder som mäter någon aspekt av banhoppningen.

– Det har verkligen gått i ett nu senaste dygnet! Mycket nerver, men också förväntan över att äntligen vara på plats. Första tävlingsdagen agerar lite test inför större klasser och större publik i helgen. Vi har, som förväntat, stött på några problem med systemet, men inget som vi inte kan lösa efter lite gemensamt klurande säger Marlene Eklund, som läser andra året, kandidat, på civilingenjörsprogrammet Medicinteknik.

På tävlingarna i år, 21–25 februari i Scandinavium, mäts och presenteras mellantider för omhoppningens hindersträckor, vilket innebär att mätningen utökas från ett hinder till flera.

Gothenburg Horse Show är finalen för projektet

– Det ska bli roligt att se vårt mätsystem ”in action”. Det är många timmars slit som ligger bakom årets mätning. Gothenburg Horse Show blir finalen av vårt projekt. Så nu är det upp till bevis! Jag ser också framemot samtal med andra hästintresserade om hästsport och teknik. Kanske kan vi öppna några ögon för att konceptet verkligen går ihop och är värt att satsas på, säger Marlene Eklund, som är uppvuxen i en ”hästfamilj” och har ridit hela livet. Efter gymnasiet gjorde hon värnplikten som beriden högvakt och arbetade även ett år som soldat inom Livgardets hästverksamhet. Via Chalmers satsning på hästsport och teknik kombinerar hon nu studier med sitt stora intresse.

– Det som är nytt i år är framför allt att vi mäter vid flera hinder på arenan samtidigt och att vi flyttar om våra mobila ”mätkit” mellan varje hoppklass. Det innebär att vi måste koordinera data från flera punkter runt banan, vilket är utmanande eftersom det nu tekniskt kan strula i tio olika system i stället för som tidigare ett, säger Marlene Eklund.

I årets projekt har studenterna specifika roller, som projektledare, kassör, teknik och PR, men de har inte arbetat i stuprör utan gemensamt stöttat upp det arbetsområde som behöver flest händer i stunden.

– Jag känner personligen att jag lärt mig mycket under arbetets gång, dels gällande tekniken och lagarbetet som ingenjör. Min roll har varit PR och här har jag kunnat bidra med en positiv inställning och nya idéer gällande Chalmershindrets marknadsföring.

Studenterna vidgar vyerna

Om Chalmers hindret. Tidigare år låg fokus på att kunna optimera hästens språngkurva, genom att mäta bland annat högsta punkt, språngets längd och ekipagets hastighet. I år vidgar studenterna vyerna för att i stället ha blicken på att optimera prestationen över en hel bana. Idén föddes i möte med Gothenburg Horse Shows tävlingsledare Tomas Torgersen och Sveriges förbundskapten Henrik Ankarcrona, som efterfrågade just en metod för att analysera vägvalen längs banan.
– Ridsporten och hästnäringen har ett starkt behov av teknisk utveckling inom många områden. Det är en stor sport, räknat i antal arrangemang så är det den näst största efter fotboll. Landets cirka 360 000 hästar, vi har fler hästar än mjölkkor, omsätter mer än 72 miljarder kronor, skapar 38 000 jobb och levererar drygt 6 miljarder i skatt, berättar Magnus Karlsteen, docent inom området Materialfysik och projektledare på Chalmers för Riksidrottsuniversitetet i Göteborg. Han är också drivande inom Chalmers satsning på Sport & Teknologi och då med särskilt ansvar för ridsport och hästens välfärd.

Unik möjlighet

Sedan 2016 har ingenjörsstudenter vid Chalmers utvecklat teknologiska hinder som presenteras under Gothenburg Horse Show. För studenterna på ingenjörsutbildningen ger det en unik möjlighet att i grupp tillämpa sina tekniska och vetenskapliga färdigheter i en verklig och innovativ kontext.

– Tanken att Chalmers skulle ha ett hinder på plats lyftes av dåvarande vicerektor, Maria Knutson Wedel. Det var i samband med att Chalmers initierade sitt arbete att bli Riksidrottsuniversitet. Vi hade under flera år haft en monter på mässan Eurohorse som sker parallellt med tävlingarna. Maria ville förstärka monters starka positiva inverkan på breddad rekrytering genom att placera Chalmers på ridbanan inne i Scandinavium under världscupstävlingarna. Mitt enkla uppdrag var att ta reda på hur det skulle kunna ske och vad det skulle kosta, säger Magnus Karlsten.

Chalmers Sport & Teknologis grupp, som höll på med hästar, hade en drivande extern medlem, Pia Sternberg, som var barndomsvän med Tomas Torgersen från Gothenburg Horse Show. Så via det nätverket fick Magnus Karlsten till ett möte.

– Tomas Torgersen och jag kom snabbt fram till att det som är intressant för staden Göteborg, Gothenburg Horse Show och Chalmers är att varje år låta våra studenter ta fram och utveckla nya världsunika mätmetoder som visas och används under världscupstävlingarna. Överenskommelsen är att sätta Göteborg, Gothenburg Horse Show och Chalmers på den internationella kartan när det gäller utvecklingen av framtidens teknik för hästsporten.
Sedan dess har Chalmers rollen som sponsor genom att leverera någon spännande teknisk mätmetod och analys av vad som sker på banan och presentera det först för publiken på jumbotronen, öka publikupplevelsen, och sedan i högskolan monter förmedla och diskutera mätningarna och resultaten med tränare och elitryttare.

Varför just ett hinder?

– Det finns två alternativ på Gothenburg Horse Show. Dressyr eller hoppning. Valet föll på hoppning under lunchen med Tomas. Det finns fortfarande många parametrar att mäta i den grenen, så vi lär fortsätta med det många år till. Dessutom har en av Chalmers studenter inom satsningen, Malin Ramne, numera doktorand, utvecklat en Dressyrapp som presenterats på tävlingarna, men det är en annan historia.

Läs mer om årets Chalmershinder:

Tidshoppning i fokus för Chalmershindret 2024 

Vill du få en djupare inblick i Chalmershindrets historia och vilken kunskap det genererat? Läs mer om projektet 2016-2020

Medicinteknik, civilingenjör

Utbildningar på Chalmers 

Magnus Karlsteen
  • Docent, Materialfysik, Fysik

Skribent

Ann-Christine Nordin