Luftburen smitta är en betydande orsak till postoperativa infektioner, särskilt i låginkomstländer där avancerad ventilations- och luftreningsutrustning ofta saknas. I höginkomstländer är infektionsfrekvensen förhållandevis låg, till stor del tack vare väl utvecklade ventilationslösningar. Baksidan är att tekniken är dyr, drar mycket energi och är utrymmeskrävande.
I låginkomstländer däremot, används inte lika avancerad teknik. Där handlar det snarare om mycket enkla lösningar eller ingen speciell ventilationsteknik alls. Infektionsfrekvensen är också klart förhöjd i samband med kirurgiska ingrepp och de flesta operationssalar är mekaniskt oventilerade och utan luftrening.
Innovativ alternativ teknik
Sedan två år tillbaka driver CIT Renergy vid Chalmers Industriteknik, tillsammans med avdelningen för Installationsteknik på Chalmers, ett Formasfinansierat projekt som går ut på att utforska och pröva en innovativ alternativ teknik.
– Tekniken bygger på luftrenare som uppvisar en påtaglig reduktion av luftburna bakterier och som är lätta att installera samt har hög driftsäkerhet, låg strömförbrukning, låg bullernivå och litet behov av service, säger Lars Ekberg, biträdande professor i inneklimatteknik vid avdelningen för installationsteknik.
Nu är den nya tekniken testad under verkliga förhållanden i full skala på två sjukhus i Bukavu, i östra DR Kongo. Det ena är ett mindre sjukhus i centrala staden, det andra är Panzisjukhuset, som byggts upp och drivs av fredspristagaren dr Denis Mukwege, känd för sitt arbete med att hjälpa våldsskadade kvinnor.
Lovande resultat
– Under november 2024 tillbringade jag tillsammans med två projektmedarbetare en månad på plats i Bukavu, där vi mätte luftburna partiklar och bakterier under pågående operationer av olika slag, säger Daniel Olsson, expert på inomhusmiljö i energieffektiva byggnader, vid CIT Renergy, Chalmers industriteknik.
Resultaten är mycket lovande och visar att den innovativa tekniken kan reducera halterna av potentiellt infektionsalstrande partiklar till en bråkdel. Resultaten pekar också på att det med enkla medel går att uppnå nästan lika bra luftkvalitet i enkla operationsrum i låginkomstländer som i avancerade svenska vårdmiljöer.
Mer information
De som reste till Kongo i november 2024 var Daniel Olsson, projektledare vid CIT Renergy, Jörgen Rutegård, läkare, och Pedro Gandra, vårdfastighetsspecialist. Året innan deltog även Lars Ekberg, Installationsteknik, Chalmers, vid en rekognoseringsresa till samma sjukhus.
Läs mer: cleansurgeair.se/