Tracks är ett nytt utbildningskoncept på Chalmers tekniska högskola som innehåller valbara, tvärdiciplinära kurser och utveckling av nya lärandemiljöer. Syftet är bland annat att möta studenternas behov av en mer individualiserad och flexibel studiegång. Det är en av de största satsningarna inom utbildningsområdet i Chalmers 190-åriga historia.
Satsningen Tracks, som finansieras av Chalmersstiftelsen, erbjuder valbara Trackskurser för Chalmers studenter årskurs 2–5 och för Chalmers alumner. Inom ramen för Tracks utvecklas även en samlad lärandemiljö på Campus Johanneberg som bland annat kommer innehålla olika projektrum, verkstäder för olika material och datorresurser för maskininlärning. Här ska studenter, forskare och lärare från olika institutioner samverka under ett och samma tak. Om allt går enligt plan, blir det invigning under 2022.
Hållbar utveckling kräver samarbete
I maj 2019 startade den första pilotomgången av Tracks och nu är kurserna i full gång. Chalmersstudenter från 31 av 40 masterprogram fanns representerade i Trackskursena förra året, och tanken är att studenterna ska mötas över programgränserna och ta sig an aktuella och verklighetsbaserade utmaningar tillsammans.
– Jag tror att många unga ingenjörer idag vill bidra till en hållbar utveckling och de problem vi står inför kräver ju systemförändringar. Därför måste vi vara förberedda på att arbeta gränsöverskridande om vi ska kunna bidra till en hållbar omställning, säger Tracksstudenten Emilia Sandolf, som till vardags läser masterpogrammet Industrial Ecology.
I Chalmers Trackskurser får studenter prova på ett tvärdisciplinärt arbetsätt. Det kan handla om att samarbeta kring aktuella utmaningar inom hälso- och sjukvårdssektorn, transportbranschen eller tillsammans ta sig an frågeställningar kopplade till etik och AI. Tracksläraren Kathryn Strong Hansen, som ansvarar för kursen Emerging Technology – Ethics Through Fiction, berättar om sin syn på Trackskonceptet:
– För mig handlar Tracks främst om samverkan. Studenter med olika bakgrunder delar kunskaper och perspektiv med varandra. Faktumet att de alla har olika infallsvinklar på problemen som de får jobba med gör att lösningarna som tas fram i kurserna verkligen har en stor bredd! Diskussionerna blir väldigt mångfacetterade och vi lär oss alla av varandra i de här Trackskurserna.
Flexibilitet och professionella färdigheter efterfrågas
Ungdomar idag vill gärna ha fler valmöjligheter ochstörre flexibilitet i sin utbildning. Dagens programupplägg på Chalmers medger viss individualisering för studenten, men den är begränsad. Ingenjörs- och arkitektutbildningar har traditionellt sett organiserats per disciplin: maskinteknik, kemiteknik och så vidare. Djup ämneskunskap är nödvändig för ett kvalitativt arkitekt- och ingenjörsarbete, men arkitekter och ingenjörer behöver även utveckla kunskaper och färdigheter i tvärdisciplinärt arbetssätt, etik, kommunikation och entreprenörskap. Detta är något som Monica Ringvik, teknikchef på Astazero betonar. Hon är med i Tracks rådgivande kommitté och är själv Chalmersalumn.
– När jag gick på Chalmers fick man ofta en labbuppgift att utföra från a–ö. Den djupa och smala ämneskompetensen är jätteviktig i arbetslivet, men genom Tracks får studenterna också möjligheten att utveckla sina professionella färdigheter, som att arbeta i team, våga nätverka, arbeta självständigt och lösa abstrakta uppgifter tillsammans med andra! Det är en annan sorts kunskap som arbetsgivare verkligen efterfrågar idag, säger hon.
Nära koppling till forskning och näringsliv
Tracks knyter ihop många perspektiv och aktörer, inte minst från industrin. Kursen Structural battery composites genomfördes i samarbete med Airbus och kurserna som handlar om att utveckla teknik kopplat till det så kallade Chalmershindret sker i samarbete med den svenska hästnäringen, både med förbunds- och företagsrepresentanter. En Trackskurs med fokus på hälso- och sjuvårdsområdet hade ett nära samarbete med aktörer från Västragötalandsregionen, exempelvis Högsbo specialistsjukhus. Att få möjlighet att utveckla sina professionella färdigheter i nära anslutning till arbetsliv och samhälle är en viktig ingrediens i Tracks. Det finns även en nära koppling till den senaste forskningen på Chalmers och Trackskurserna kan även fungera forskningsförberedande.
Leif Asp, professor och ansvarig för Trackskursen Structural battery composites berättar att studenterna i hans kurs får jobba tillsammans med forskare med verkliga forskningsutmaningar.
– Man kan säga att kurserna både är forskningsnära och forskningsförberedande, i min kurs fick studenterna bland annat läsa många vetenskapliga artiklar och de får prova på att ta sig an stora tvärvetenskapliga forskningsfrågor. Trackskurserna ger studenterna möjlighet att jobba med större frågeställningar än de vanligtvis får, säger han.
En tjuvstart på karriären
Emilia Sandolf som är bioteknikstudent valde att läsa Trackskursen Design of Sustainable Infrastructure & Urban Transformation för att prova på något nytt.
– I vår kurs fick vi i uppgift att på valfritt sätt utveckla Chalmers campus på ett hållbart sätt med fokus på både teknik och arkitektur. Jag har under kursens gång bloggat om vårt projekt, diskuterat frågor om infrastruktur och Urban Spaces, och det har jag aldrig tidigare gjort i min utbildning. Tracks har breddat min bild av vad jag faktiskt skulle kunna jobba med som ingenjör, säger hon.
Emilias grupp arbetade med att ta fram en lösning kring flödet av människor på campus vilket mynnade ut i ett förslag på uppdatering av Chalmersappen Campus Maps där man med hjälp av sensorer ska kunna samla in information om rörelsemönster och använda denna information för att till exempel visa vart det finns lediga studieplatser och på så sätt optimera användningen av lokaler och minska trängsel. Enligt deras idé skulle det även gå att automatiskt optimera ventilation och temperatur och därmed även spara på energiresurser.
– Som student tycker jag att du ska våga ta steget utanför din comfort zone, man kan inte utvecklas om man inte utmanar sig. Jag tyckte Trackskursen var ett jättebra sätt att utmana sig själv i en trygg miljö. Kursen blev som en brygga från utbildningens värld till livet efter examen!
Monica Ringvik håller med om resonemanget om brobyggande:
– Jag tror Tracks kan vara en stor konkurrensfördel. Dels för studenterna som ska ut och söka jobb, som på ett sätt får en tjuvstart på karriären med erfarenhet av arbetslivets arbetssätt genom Tracks. Dels tror jag att det är en konkurrensfördel för Chalmers i stort, som kan attrahera nya människor till ingenjörsyrket genom den här satsningen.