TechForH2 förstärks av kopplingsveteranen MannTek

Bild 1 av 2
Markus Bäckström, vd och medgrundare av kopplingsföretaget MannTek.
MannTeks egenutvecklade teknik bygger på säkra kopplingar för överföring av komplexa vätskor.
Markus Bäckström, vd och medgrundare av kopplingsföretaget MannTek.

Vätgasfokuserade kompetenscentret TechForH2 får sin första nya partner sedan starten år 2022. Mariestadbaserade MannTek, som i snart 30 år specialiserat sig på säkra kopplingssystem för komplexa vätskor, har nu flytande vätgas i sikte.

TechForH2 är ett Chalmerslett kompetenscentrum med fokus på teknik för vätgasdrift för tyngre fordon. Sedan starten 2022 har det samlat både industri och akademi i en gemensam satsning i vätgasfrågor. Att MannTek nu går in som första nya partner sedan starten är ett tydligt tecken på det växande intresset för vätgas – särskilt i flytande form.

– Vi vill vara med där det händer. Redan nu har samarbetet visat sig värdefullt, och vi tror att vi kan både lära oss och bidra med mycket kompetens i en växande bransch, säger Markus Bäckström, vd och en av grundarna av MannTek.

MannTek bildades för 30 år sedan i Mariestad, där de fortfarande har sin bas. Företagets kärnkompetens handlar om att överföra vätskor utan spill, läckage eller risk för explosion, även under extrema förhållanden. Med lösningar som möjliggör både täta anslutningar och snabba nödkopplingar, kan MannTek bidra till att bygga säkra kedjor för vätgasdistribution.

MannTek är ett välkommet tillskott till centrumet. De har unik expertis i en fråga som är avgörande för branschen – hur vi överför ett komplicerat ämne som vätgas mellan lagring och fordon. Jag tror både de andra partnerföretagen, akademin och MannTek själva kommer få ett givande erfarenhetsutbyte i och med deras inträde i TechForH2, säger Tomas Grönstedt, föreståndare för TechForH2.

Egen teknik hanterar allt från LNG till vätgas

MannTek har byggt sin verksamhet på egenutvecklad teknik för att hantera aggressiva, dyra och svårhanterliga vätskor. Företaget jobbar idag med allt från parfymkomponenter till flytande naturgas (LNG). När vätgas i allt högre grad nu börjar användas i flytande form är steget naturligt.

Vi har gjort överföringssystem för LNG i många år till fartyg, flygplan, lastbilar och hela Europas nya gasinfrastruktur. Den erfarenheten tar vi nu med oss in i vätgasvärlden, som vi tror kommer växa enormt i och med att fler ser vätgas som ett bra alternativ för fossilfri transport, säger Markus Bäckström och fortsätter:

När man jobbar med vätgas i flytande form innebär att den är kraftigt nedkyld. Det är rätt utmanande att kyla ner vätgas till minus 253 grader och ändå lyckas koppla ihop den med ett fordon utan att släppa ut något. Men det har vi lyckats lösa, och det är där vi kan göra skillnad. Nu ser vi fram emot att ta vätgasen till nästa steg tillsammans med TechForH2, avslutar Markus Bäckström.

Kontakt

Tomas Grönstedt
  • Centrumföreståndare, Mekanik och maritima vetenskaper

Skribent

Nadia Tahir