
Efter en omröstning i riksdagen går Sverige med som officiell medlem i SKA-Observatoriet – världens mest avancerade radioteleskop.
– Sverige ska vara en forskningsnation i världsklass. Att vi nu är anslutna till SKAO ger oss möjlighet att öppna upp för helt ny vetenskap i samarbete med flera andra länder, säger utbildnings- och forskningsminister Johan Pehrson.
Dessutom går Sverige med i ett annat internationellt projekt: Lofar Eric, världens idag största och mest känsliga teleskop för låga radiofrekvenser.

Fotograf: SKAO
Efter en omröstning i riksdagen 29 april går nu Sverige med som medlem i SKA-observatoriet (SKAO), ett av världens största forskningssamarbeten. Observatoriet ska bestå av två avancerade och extremt högkänsliga teleskop som just nu byggs i Sydafrika och Australien, varifrån de ska fånga upp radiovågor från universum. Teleskopen kommer att förse världens astronomer med enorma mängder data och revolutionera vår förståelse av kosmos och den grundläggande fysikens lagar. Redan under byggprocessen har teleskopet presenterat sin första bild från universum.
Klartecken för medlemskapet kom redan i januari då Sveriges ambassadör i Storbritannien skrev under konventionen gällande SKA-Observatoriet, i närvaro av representanter från Regeringskansliet, Vetenskapsrådet och Chalmers. Riksdagsomröstningen och undertecknandet följde också ett tidigare regeringsbeslut med avsikt att Sverige ska ansluta till det forskningssamarbetet.
Onsala rymdobservatorium och Chalmers har fram till nu representerat Sverige i SKAO-samarbetet. På observatoriet finns också Swedish SKA Regional Center, som ska hjälpa astronomer att hantera de ofantligt stora datamängder som SKA kommer att leverera.
Chalmers har deltagit i förarbetet inför besluten i regering och riksdag och bland annat lyft fram att medlemskapet innebär stora möjligheter till såväl teknikutveckling som affärsmöjligheter för svenska företag inom för Sverige strategiskt viktiga områden. De västsvenska teknikföretagen Qamcom och AAC Omnisys redan tilldelats betydande kontrakt för arbeten med teleskopen. Forskningsinstitutet RISE har dessutom utsetts till testanläggning för teleskopens känsliga instrument.
Sverige blir officiellt medlem efter att regeringen lämnat in sitt ratificeringsbeslut till regeringen i Storbritannien, där SKAO har sitt huvudkontor.

Fotograf: Chalmers/Magnus Falck
Lofar – lågfrekvent samarbete över hela Europa
Sverige är dessutom aktuellt som nytt medlemsland i ett annat internationellt projekt, Lofar, som är en officiell vägvisare för SKAO:s teleskop i Australien. Radioteleskopet Lofar består av 52 antennstationer runt om i Europa med centrum i Nederländerna – en av stationerna återfinns vid Onsala rymdobservatorium i norra Halland.
Teleskopet drivs sedan 2023 av ett konsortium som är etablerat bland EU-länder (ett så kallat ERIC, European Research Infrastructure Consortium). Sverige har ingått i forskningssamarbetet sedan länge, och blir nu medlemsland i det nya Lofar Eric.
Lofar är världens största och mest känsliga radioteleskop som arbetar vid låga frekvenser (10–240 MHz). Det består av 52 antennstationer strategiskt placerade över hela Europa: Nederländerna, Frankrike, Tyskland, Irland, Lettland, Polen, Sverige och Storbritannien, med planerad byggnation av ytterligare två internationella stationer i Italien och Bulgarien.
Lofar genomför för närvarande en större uppgradering (Lofar 2.0) som avsevärt kommer att förbättra och utöka dess vetenskapliga forskningskapacitet.
John Conway, föreståndare för Onsala rymdobservatorium, har arbetat länge för Sveriges medverkan i det globala SKA-samarbetet och i det europeiska Lofar.
För honom innebär medlemskap i både SKAO och LOFAR stora möjligheter för svensk forskning om universum, och för utveckling av teknik för två av världens mest avancerade anläggningar för radiovågor.
– Vi är oerhört glada att Sverige nu officiellt har gått med i Lofar Eric som medlem. Vi ser fram emot att snart uppgradera vår station till den nya Lofar 2.0-standarden och att arbeta nära kollegorna runt om i Europa för att tillsammans driva det toppmoderna Lofar-teleskopet och därmed att möjliggöra nya upptäckter inom astronomin.
– Att Sverige blir officiellt medlemsland i både SKAO och Lofar Eric innebär ett stort lyft för landets möjligheter inom forskning och teknik för radioastronomi. Jag är riktigt stolt över allt som vi åstadkommit hittills och ser verkligen fram emot upptäckterna och teknikframstegen som detta innebär framöver, säger John Conway.
Mer info och bilder:
Ladda ner rörligt pressmaterial från bygget av radioteleskopet SKA-MID i Sydafrika, källa: SKAO:
- Den första SKA-antennen dansar tillsammans med antennerna i det befintliga teleskopet MeerKAT.
- Flera scener från bygget av teleskopet SKA-Mid i Sydafrika.
Ladda ner rörligt pressmaterial från bygget av radioteleskopet SKA-LOW i Australien, källa: SKAO
Samlat bildmaterial för medier finns i SKA-observatoriets pressrum.
Kontakt

- Professor, Onsala rymdobservatorium, Rymd-, geo- och miljövetenskap

- Kommunikatör, Onsala rymdobservatorium, Rymd-, geo- och miljövetenskap