Oväntat besök hos polarexpeditionen

Just nu pågår polarforskningsexpeditionen Art of Melt, där bland andra chalmersforskarna Luisa Ickes och Denis Demchev ingår. De är på resa med isbrytaren Oden, med målet att bland annat ta reda på när den arktiska isen börjar smälta och vilka processer som påverkar smältningen.

I några bilder beskriver Luisa Ickes det pågående arbetet med att med att kartlägga hur det ser ut innan isen börjar smälta:

Researchers on the ice, smiling

Bilden är från vår första ”isstation” där vi stannade några dagar. Jag och min kollega Stella Papadopoulou, Stockholms universitet, är på väg till ett så kallat Open Lead, en öppning i isen där vi ska ta prover på vatten, is och snö för att se vilka livsformer som finns här innan smältprocessen startar. Varje dag måste vi lasta av och på alla instrument som behövs för mätningarna, så det är en högintensiv träning – framförallt eftersom vi har 4-5 lager kläder på oss mot kylan.

Forskare som tar prover av havsvattnet

Här är vi framme vid öppningen i isen. Det är jag som ligger ner på isen i färd med att ta prover på det vi kallar "surface organic microlayer" (SML), det organiska lager som bildas på havsvattnets ytskikt. Det hjälper oss att se hur stor förekomsten är av liv och annat organiskt material som finns på plats i vattnet redan innan isen börjar smälta.

Isbjörn med unge

En isbjörnmamma med liten unge kom förbi fartyget. Det hände som tur är på kvällen när alla var ombord på Oden, så det var ingen farlig situation utan mest häftigt att få se sådana vilda djur på så nära håll. Men om en isbjörn befunnit sig nära på kvällen gäller det att vara extra noggranna nästa dag så att vi inte träffar på en isbjörn när vi är ute på istäcket. Kvinnliga isbjörnar går i ide innan de föder ungar och är därför både ganska tunna och extra hungriga vid den här tiden på året. De manliga isbjörnar som vi sett var mycket större!

Du kan läsa mer om expeditionen och dess syfte i tidigare nyheten: Polarexpedition ska möta våren i Arktis

Kontakt

Luisa Ickes
  • Docent, Geovetenskap och Fjärranalys, Rymd-, geo- och miljövetenskap