Fredagen den 2 september 2022 var det Chalmersastronomen Per Bjerkeli och hans internationella kollegor som riktade in det nya rymdbaserade James Webb-teleskopet, från klockan 15.52 och fem timmar framåt. Siktet var inställt på ett ungt solsystem, som kan ge oss nycklar till hur vårt eget solsystem en gång såg ut.
– Det var så kul att sitta den kvällen och veta att världens coolaste teleskop tittar på just det som jag vill att det ska titta på, säger Per Bjerkeli.
Per och hans kollegor i Taiwan, USA, Danmark och Polen ansökte redan förra året om att få studera sitt favoritobjekt, stjärnsystemet TMC1A, som ligger i stjärnbilden Oxen, 450 ljusår bort. Det är ett ungt solsystem, uppskattningsvis bara 100 000 år gammalt, som astronomerna studerar för att lära sig mer om hur vårt eget solsystem bildades.
– Vi kan inte åka tillbaka i tiden och se hur vårt solsystem skapades, men något som är nästan lika bra är att titta på solsystem som liknar vårt och som bildas just nu, säger Per Bjerkeli.
Forskarna har studerat systemet i flera år, bland annat med hjälp av jätteteleskopet ALMA i Chile. Nu hoppas de få en ännu bättre förståelse av det, när James Webb-teleskopet ska observera systemet i infrarött ljus, längre våglängder än vad som är synligt med ögat.
– Unga solsystem som TMC1A skickar ut stora mängder gas i rymden. Vi är intresserade av vilka molekyler och atomer den gasen innehåller, för att förstå mer om hur och varför den skickas ut i rymden.
– Runt stjärnan finns en disk med gas och stoft, som är byggstenarna för planeter. Vi är väldigt nyfikna på att se hur långt planetbildningen har kommit, det kan ge oss en bättre bild av hur det gick till när planeterna i vårt eget solsystem en gång bildades, säger Per.
Efter att observationen genomförts skickades en stor mängd data från teleskopet till jorden kollegorna en stor mängd data från teleskopet till jorden, och Per och kollegorna kan påbörja sitt arbete med analysen.
Läs mer:
Tidigare studier av systemet och materialet som lämnar systemet har publicerats i artiklarna:
Resolved images of a protostellar outflow driven by an extended disk wind
Evidence for the start of planet formation in a young circumstellar disk