Europeiska hamnar skulle kunna spela en nyckelroll i energiomställningen. Genom att fungera som nav för produktion, lagring och distribution av förnybar el, så kallade ”energihubbar”, vore det inte bara möjligt för dem att försörja fartyg med grön energi, utan också bidra till energiförsörjningen på land. Hamnarna i Trelleborg och danska Aalborg kommer att stå i centrum när detta utforskas i ett nytt internationellt forskningsprojekt.

Det är svårt att minska koldioxidutsläppen vid hamnar, mycket på grund av att det är många tunga transporter på land och hav som samsas om utrymmet där. Lastning och lossning av gods är också energikrävande, liksom att hålla igång systemen för fartyg som ligger vid kaj. Samtidigt finns det också stor potential att få ner utsläppen om man lyckas samordna fossilfri elförsörjning. I det stora internationella forskningsprojektet POTENT-X ska de två hamnarna i Trelleborg, Sverige och Aalborg, Danmark bli försöksområden – så kallade Living Lab Networks – för att testa lösningar i stor skala, utbyta kunskap och utveckla nya innovativa lösningar.
Projektet tar ett tvärvetenskapligt grepp om elförsörjningsproblematiken och kombinerar expertis inom förnybar energi, digitalisering, styrning och socioekonomisk analys för att utveckla skalbara och hållbara system för hamndrift.
– Hamnar är avgörande tillgångar som kan driva regional utveckling samtidigt som de främjar Europas mål för ren energi, säger Sonia Yeh, konsortieledare och professor i transport- och energisystem vid institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap på Chalmers.
– Projektet syftar till att positionera hamnar som föregångare i energiomställningen, genom att integrera förnybara energitekniker och främja samarbete över olika sektorer, säger Sonia.
Som en del av detta arbete optimeras system för förnybar energi, såsom vind- och solkraft samt alternativa bränslen, samtidigt som den digitala infrastrukturen utvecklas genom smarta hamnar och digitala tvillingar. För att säkerställa en framgångsrik omställning läggs också stor vikt vid samverkan mellan aktörer och anpassning till samhällets behov.
Fokus på två ledande hamnar:
- Trelleborgs hamn: Med målet att uppnå nettonollutsläpp till 2040 kommer hamnen att utforska möjligheter för gröna bränslen och etablera "gröna korridorer" med partnerhamnar.
- Aalborgs hamn: Genom att utnyttja vindkraft och Power-to-X-teknologier utvecklar hamnen beslutsstöd för integrerade energisystem.
Ett samarbete för framtiden
Konsortiet bakom projektet består av sju finansierade partners från både akademi och näringsliv: Chalmers tekniska högskola, Copenhagen Business School, Danmarks Tekniske Universitet, World Maritime University, Universidad de Sevilla, Trelleborgs hamn och Aalborgs hamn. Tillsammans säkerställer de ett tvärvetenskapligt och integrerat angreppssätt för att driva utvecklingen av ren energiteknik och hållbar styrning.
Texten bygger på ett pressmeddelande från projektet POTENT-X. Läs mer på projektets webbplats.
Bilder: Adobe Stock
Kontakt

- Vice styrkeområdesledare, Energi

- Postdoc, Fysisk resursteori, Rymd-, geo- och miljövetenskap