Astronomer har upptäckt en galax i det mycket avlägsna universum som liknar ett hjärta – en perfekt påminnelse inför Alla hjärtans dag om att kärleken verkligen går bortom både tid och rum.
Galaxen fångades av det kraftfulla ALMA-teleskopet i Chile, som avslöjar hur ljuset från en avlägsen galax kröks av en närmare galax i ett fenomen som kallas gravitationslins. Resultatet är en spektakulär och ovanlig hjärtform.
– Formen är en ren kosmisk tillfällighet. Den skulle förmodligen inte se ut så här från någon annan utsiktspunkt än vår galax, så det är en show enbart för oss, säger Tom Bakx, astronom vid Chalmers.

Galaxen heter HERS-16 och ingår i en omfattande studie av över 100 galaxer, som alla har förvrängts till former vi normalt inte förknippar med galaxer.
– Gravitationslinsen förvränger formen, men förstorar också galaxen så att vi kan se fler detaljer. Och tack vare allt bättre teleskop kan vi observera galaxer med många olika och märkliga former och strukturer som vi inte ser i det lokala universum, säger Tom Bakx, som är post doc och forskar i det internationella forskningsprojektet Z-GAL.
Projektets mål är att studera den tidiga utvecklingen av massiva galaxer. Astronomerna använder ALMA-teleskopet, det enda teleskop som kan tränga igenom det damm som omger dessa snabbt utvecklande galaxer och samtidigt ge en tillräckligt hög upplösning för att avslöja deras fascinerande former.
– Det är fantastiskt att titta genom bilderna av hundratals objekt – och HERS-16 stack verkligen ut med sin unika form.
– Det vi ser på bilden är i princip galaxens värmestrålning, som kommer från de områden där det bildas flest nya stjärnor. Det kan betyda att galaxen snabbt utvecklas från en galaxtyp till en annan, vilket ger oss nya ledtrådar om varför universum ser ut som det gör, säger Tom.

Forskarna i projektet kommer att fortsätta analysera observationsdatan från de olika galaxerna, med särskilt fokus på det komplicerade arbetet med att återskapa deras verkliga former utifrån de förvrängda bilderna.
– Hjärtformen på bilden är en projiceringseffekt, och på samma sätt som en regnbåge är den bara synlig från en viss vinkel. Så galaxen skickar den här hjärtformen till oss, och bara till oss.
Sökandet efter liv i universum fortsätter, men nu kan vi åtminstone säga att vi har hittat ett tecken på att det finns kärlek där ute – i form av en galax, miljarder ljusår bort.
Mer info:
Du kan läsa mer om superkänsliga mottagarer i ALMA-teleskopet, som har utvecklats på Chalmers och GARD, Gruppen för avancerad mottagarutveckling: Nya mottagare lovar nya insikter om våra kosmiska ursprung.
Contact
- Postdoc, Astronomi och plasmafysik, Rymd-, geo- och miljövetenskap