
Efter sommaren kommer cirka 1300 studenter fler än någon gång tidigare att börja plugga på campus Johanneberg. Arbetet är i full gång med att bygga och ställa i ordning undervisningslokaler och lärmiljöer.
Flytten av Chalmers högskoleingenjörsutbildningar till Johanneberg är nästa steg i att förverkliga planerna på ”Ett samlat campus”. Totalt beräknas cirka 15 000 personer, motsvarande cirka 10 000 helårsstudenter, plugga på Johanneberg i höst.
– Jag ser framför mig att vårt campusområde kommer att bli ännu mer levande, säger Fredrik Nilsson, vicerektor för campusutveckling. Inte minst de nya utbildningslokalerna i den södra delen av campus Johanneberg gör att mer liv och rörelse kommer att finnas där, men också på andra platser på campus. Nya lokaler ställs i ordning, men det handlar förstås också om att vi som jobbar och studerar här kan behöva hitta nya vanor och smarta sätt i vardagen i takt med att användningen av hela campus ökar och området blir mer befolkat.
Enligt planerna kommer totalt cirka 2 000 utbildningsplatser och 200 medarbetare att flytta sin hemvist från Lindholmen till Johanneberg under perioden 2024 till 2029.
Utbildningsprogram som flyttar 2025 respektive 2029
De här högskoleingenjörsutbildningarna, som hittills hållits på Lindholmen, kommer från hösten 2025 att ges på Johanneberg:
- Datateknik
- Design och produktutveckling
- Elektroteknik
- Ekonomi och produktionsteknik
- Maskinteknik
- Mekatronik
Nästa stora flyttperiod är beräknad till 2029 och gäller utbildningar där merparten av kurserna kommer från institutionen för data- och informationsteknik (CSE):
- Interaction Design and Technologies (masterprogram)
- Game Design and Technology (masterprogram på Göteborgs universitet)
- Software Engineering and Management (kandidatprogram på Göteborgs universitet)
- Software Engineering and Management (masterprogram)
Här byggs det för undervisning och studentliv
Detta är de största projekten som pågår och planeras på Johanneberg.

Teknikparken
I Teknikparken, i södra delen av campus, blir det ett stort tillskott av lokalytor för grundutbildningen, totalt cirka 4 000 nya kvadratmeter fördelade på två våningsplan. Det blir elva lärosalar i varierande storlekar, för alltifrån 30 till 138 personer. Samtliga lärosalar kommer att vara platta och det blir griffeltavlor och teknisk utrustning för presentation och streaming. Dessutom ställs det i ordning 25 grupprum, cirka 450 studieplatser och ett antal tysta läseplatser. Det kommer att finnas lunchrum med mikrovågsugnar och i markplan ett kafé som drivs av studentkåren.

Palmstedtsalen
I Kårhuset har Palmstedtsalen redan börjat användas som föreläsningssal. Där ryms sedan en första ombyggnad 270 studenter. Resterande ombyggnad av lokalen sker nu i vår och ska vara klar inför terminsstarten i höst.
Vasa 2-3
I byggnaden Vasa 2-3 finns två nya lärosalar om 30 platser vardera. I direkt anslutning blir det ett 40-tal nya studieplatser i öppen miljö.
MC2, trapphusnischer
I MC2-byggnaden tas tidigare outnyttjade utrymmen i trapphusnischerna till vara. På plan 4 till 8 blir det studieplatser med sittplats för sex personer på varje våningsplan. Möblemanget återanvänds från Svea-huset på Lindholmen. Ljud- och ljusmiljön förbättras med nya akustiklampor.
Huvudbiblioteket
Inför hösten 2026 kommer lokalerna i Huvudbiblioteket att byggas om för att skapa fler akademiska studieplatser. Det blir en ökning från dagens cirka 400 platser till cirka 650. De nya studieplatserna fördelas i nya grupprum, i öppna ytor och i två lärosalar. För att göra plats för fler studenter minskas mängden bokhyllor och böcker i lokalerna. I dagsläget finns cirka 270 akademiska studieplatser i Kuggens bibliotek på Lindholmen.
Kemihuset
I Kemihuset pågår ombyggnadsarbeten för fullt. Till hösten står en ny sal för aktivitetsbaserat lärande, ALC, klar på plan 4 med cirka 50 platser och tillhörande öppna studieytor.
I projektet skapas informella lärmiljöer i bottenvåningen liksom i tillbyggnaden framför Origo-huset. De första etapperna inleddes i januari 2025 och hela ombyggnationen beräknas vara klar om cirka tre år.

Teknologsektionernas lokaler
Vissa teknologsektioner kommer att flytta inom campusområdet, tillfälligt eller permanent. Klart är att högskoleingenjörsstudenternas teknologsektion, H-sektionen som flyttar från Lindholmen, får sina lokaler i Vasa 8 på Johanneberg. På Lindholmen lämnar Sjösektionen Svea-huset och tar över lokaler i Jupiter-huset som tidigare var gemensamma med H-sektionen. Utredning pågår bland annat om nya permanenta lokaler för M-sektionen på Johanneberg.
Lindholmen utvecklas i annan riktning
För Chalmers del kommer Lindholmen successivt att övergå från att vara ett campus till att bli en nod för högskolan. Verksamhetens profil stärks mot samverkan, innovation och livslångt lärande. Det kommer fortsatt att bedrivas utbildning på Lindholmen, men i mindre omfattning än idag. Efter 2029 kommer Chalmers enligt planerna att ha cirka 600 studenter på Lindholmen med ett starkt fokus på sjöfart.
I takt med att färre studenter får sin undervisning på Lindholmen minskar gradvis behovet av undervisningslokaler där. Utspridda verksamheter kommer att flytta ihop och istället för lokaler i Svea-huset kommer ytor i Jupiter, Saga och Äran att användas i undervisningen. Antalet platser för grupparbeten och självstudier på Lindholmen kommer i höst att vara ungefär lika många som tidigare.

Visste du att…
- Antalet stolsplatser i grundutbildningens lokaler på Johanneberg kommer att vara cirka 13 660, en ökning med 2 400 platser jämfört med idag. På Lindholmen finns i nuläget 2200 stolsplatser.
- I Teknikparken kommer cirka 1 400 nya stolsplatser att finnas från hösten 2025. Under perioden fram till 2027 färdigställs ytterligare 350 stolsplatser i Origo trapphus, 250 i Huvudbiblioteket och 350 i Kemihuset.
- Antalet lärosalar på Johanneberg kommer att öka med 10 procent mätt i antalet stolsplatser, medan studieplatserna ökar med drygt 30 procent till 2027.
- Antalet grupprum för studenter uppgår till cirka 250 på Johanneberg, varav 25 i Teknikparken.
- I Chalmers 36 hörsalar ryms totalt 4 600 personer samtidigt, de flesta i Hörsalslängan.
Kontaktperson

- Vicerektor, Campusutveckling