Chalmers vill rekrytera studenter som har de bästa förutsättningarna att lyckas med sina studier. Från 2025 ändras därför fördelningen mellan urvalsgrupper vid antagning av nya studenter till högskolan.
Från nästa år minskar Chalmers antalet utbildningsplatser som fördelas genom högskoleprovet. Samtidigt ska fler platser gå till studenter som ansöker med sina gymnasiebetyg utan att först ha behövt komplettera dem. Ett godkänt resultat på Matematik- och fysikprovet kommer att ge platsgaranti på vissa utbildningar.
Att plugga på Chalmers är svårt och kräver en hel del av studenterna. Därför vill högskolan, så långt det är möjligt och rimligt, säkerställa att studenterna som antas till utbildningar har förutsättningar att lyckas med sina studier och går ut med en examen.
Som stiftelsehögskola kan Chalmers, liksom andra högskolor som drivs av andra aktörer än staten (så kallade enskilda utbildningsanordnare), fritt besluta hur antagningen av studenter ska gå till. Redan idag finns vissa skillnader mellan Chalmers och statliga högskolor, exempelvis när det gäller hur stor andel studenter som antas via högskoleprovet respektive via betyg.
Betyg ska väga tyngre än högskoleprov
En analys som högskolan gjort visar att studenternas prestationer, mätt bland annat i form av antalet poäng som de klarar av, medelbetyg under utbildningen och avhopp, skiljer sig åt för olika urvalsgrupper och för olika programtyper på Chalmers.
Studenter som söker in med betyg klarar i genomsnitt sina studier bättre. Därför har högskolan beslutat att minska andelen studenter som tas in efter högskoleprov med omkring en fjärdedel och omfördela dessa platser till betygsurvalsgrupperna.
Fler platser till studenter som inte kompletterat betygen
Även fördelningen av utbildningsplatser mellan de betygsbaserade urvalsgrupperna kommer att förändras för de femåriga programmen. Fler platser går framöver till studenter som inte behövt komplettera sina gymnasiebetyg – från Komvux, via basår på annat lärosäte eller liknande. Detta då meritvärdet för att komma in med komplettering ofta varit lägre än utan komplettering, vilket inte är tanken med urvalsgruppen.
Platsgaranti efter Matematik- och fysikprovet
Ytterligare en förändring som kommer att införas inför 2025 är att godkänt resultat på Matematik- och fysikprovet ska ge platsgaranti på de program där provet används som urvalsmetod.
Matematik- och fysikprovet är krävande och studenter som kommit in genom det presterar oftast väldigt väl i sina fortsatta studier. Redan idag får de här studenterna i allmänhet plats på det Chalmers-program de vill komma in på, men platsgarantin har ett viktigt signalvärde.
Syftet med de här justeringarna av urvalsreglerna är att studenter ska ha bra förutsättningar att lyckas med sina studier på Chalmers. Studenterna kan då också vara med och bidra till att utveckla Chalmers som ett framstående tekniskt universitet. Förändringarna börjar gälla inför höstterminen 2025.
Kontaktperson vid frågor
- Vicerektor, Utbildning