Tre forskningsprojekt från MC2 på IVAs 100-lista 2024

Bild 1 av 1
IVAs 100-lista

IVAs årliga 100-lista presenterar utvalda forskningsprojekt som bedöms ha potential att utvecklas till innovationer, affärsutveckling eller annan form av nytta. Med på årets lista finns tre projekt från institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap på Chalmers: ”Graphene biosensors for speedy detection of pathogens,” ”Elektrisk ström som läkande kraft” och ”Near-Quantum-Limited Broadband Microwave Amplifiers.”

Den 12 november presenterade Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA), årets 100-lista. På listan finns med forskningsprojekt som bedöms ha stor potential att komma till nytta genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. Årets lista har fokus på innovation genom tvärvetenskap och behandlar ämnen som samhälle och välfärd, infrastruktur, deeptech, smart industri, cirkulär ekonomi, resurs- och energieffektivitet, gröna och blå näringar samt nya affärsmodeller. Totalt finns 93 projekt på årets lista, 18 av dem har koppling till Chalmers – och tre av dem kommer från institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap:

Graphene biosensors for speedy detection of pathogens

Forskare: August Yurgens, Munis Khan och Santosh Pandit 
Affärsutvecklare på spin-off företaget Layerlogic: Sebastian Samuelsson, Ebba Sandbecker, André Persson 

– Livsmedelsindustrins marknad för patogenupptäckt är nästan 22 miljarder dollar men saknar tillförlitliga snabba testmetoder. Vi har utvecklat nya, skalbara biosensorer baserade på grafen som kan upptäcka vilken patogen som helst inom några minuter. Projektet görs i samarbete med Ivan Mijakovic vid Systembiologi på LIFE på Chalmers, säger August Yurgens, biträdande professor i kvantkomponentfysik.

Se film om projektet här. 

Elektrisk ström som läkande kraft

Forskare: Dr. José Leal Ordonez, Biträdande Professor Maria Asplund

– Hudens fantastiska läkningsförmåga styrs av signaler, däribland elektriska fält som uppstår vid såret och vägleder cellerna. Olika sjukdomar stör läkningsförmågan, vilket leder till kroniska sår. Vårt mål är att leverera elektriska fält genom likströmsstimulering, för att påskynda sårläkningen, säger Maria Asplund, biträdande professor i bioelektronik. 

Near-Quantum-Limited Broadband Microwave Amplifiers

Forskare: Hampus Renberg Nilsson, Robert Rehammar, Anita Fadavi Roudsari, Vitaly Shumeiko, Per Delsing

– Ett kritiskt hinder för att bygga storskaliga supraledande kvantdatorer är att uppnå nästan brusfri avläsning av kvantbitar. Forskningsprojektet tar itu med denna utmaning genom att utveckla kvantbegränsade, bredbandsmikrovågsförstärkare som inte tillför mer brus än vad kvantfysiken kräver. Unikt för våra förstärkare är att de är de minsta i fysisk storlek, vilket underlättar integration och skalbarhet i kvantsystem samtidigt som de levererar exceptionell prestanda, säger Hampus Renberg Nilsson, doktor i kvantteknologi. 

Läs mer om IVAs 100-lista 2024 här

Avgust Yurgens
  • Masterprogramansvarig, Fysik, kemi och bioteknik samt matematik och tekniskt basår
Maria Asplund
  • Biträdande professor, Elektronikmaterial, Mikroteknologi och nanovetenskap
Hampus Renberg Nilsson
  • Doktor, Kvantteknologi, Mikroteknologi och nanovetenskap

Skribent

Lovisa Håkansson