
"Den här avhandlingen utmärker sig i sitt rigorösa och systematiska tillvägagångssätt som både ger ett grundligt historiskt perspektiv och bidrar med spetsforskning.” Så lyder delar av motiveringen när Rasmus Larsson, postdoktor i fotonik, prisas för bästa avhandling 2024 av IEEE Photonics Society Sweden Chapter.
– Min ambition under skrivandets stund var att få ihop något jag kunde vara nöjd med, som jag kunde vara stolt över när jag bläddrar tillbaka i i efterhand och något som andra kan nyttja för att skapa förståelse inom området av känsliga mottagare ämnade för rymdbaserad laserkommunikation. Att ha fått den här utmärkelsen betyder mycket för mig, eftersom det ger bekräftelse på att det hårda slitet under doktorerandet och avhandlingsskrivandet resulterat i något användbart och uppskattat bland andra, säger Rasmus Larsson efter att ha tagit emot nyheten om den fina utmärkelsen.
Det är för avhandlingen “High sensitivity receivers for free-space optical communication links” som Rasmus Larsson prisas av IEEE Photonics Society Sweden Chapter, en svensk fotonik-inriktad underorganisation till IEEE. I juryns motivering lyfts inte bara relevansen och tajmingen av de resultat som presenteras och som tros kunna bana väg för praktiska tillämpningar i utforskandet av rymden. I motiveringen betonas också avhandlingens rigorösa och systematiska tillvägagångssätt som både ger ett grundligt historiskt perspektiv och bidrar med spetsforskning.
– I avhandlingen försöker jag vara pedagogisk i de beskrivningar jag gör och tar stor hjälp av illustrationer för att ge en bild av olika koncept till läsaren. Jag har även lagt tanke vid strukturen och uppbyggnaden av avhandlingen så att den introducerar nya ämnen i en naturlig ordning samtidigt som jag knyter tillbaka till motiven och bakgrunden. Med andra ord, mitt huvudsakliga mål var att får till en bra story, och då hjälper det med sammanlänkade och uttömmande forskningspublikationer, förklarar Rasmus.
Det var i slutet av augusti 2024 som Rasmus försvarade sin avhandling på institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap på Chalmers. Och resan dit har varit prövande, minst sagt.
– Det har varit som ett långt uthållighetslopp: utmanande, stressigt, nergrottat, utmattande, hyperfokus, och till slut, efter försvaret, en lång lättnadens utandning.
Har du några tips att skicka med till den som nu är mitt uppe i, eller kanske ska börja, att skriva sin avhandling?
– Tänk noga över strukturen i avhandlingen och anpassa den till det du vill förmedla. Om du kan, skriv avhandlingen i samma ordning som den läses, det gör det enklare för dig att hålla koll på vad du tagit upp och kan referera tillbaka till. Att skriva avhandlingen tar längre tid än man tror, ge dig själv tillräckligt med tid. Bra bilder är en stor hjälp för läsaren! Ge allt, men snubbla inte innan målsnöret!
- Postdoc, Fotonik, Mikroteknologi och nanovetenskap