Lindholmen – från campus till nod

Bild 1 av 1
Lindholmen

I höst flyttar högskoleingenjörsstudenterna från Lindholmen till campus Johanneberg. I och med detta blir Lindholmen en nod i stället för ett campus. Det kommer även fortsättningsvis att finnas en hel del studenter och utbildningar på Lindholmen, men servicen och studentlivet kommer att vara mindre omfattande där jämfört med det mycket större utbudet på campus Johanneberg. 

Från 2029 kommer Chalmers ha cirka 600 studenter på Lindholmen med ett starkt fokus på sjöfart. Lokalerna kommer att innehålla kontor, forskningslabb, undervisningsmiljöer och studieplatser samt mötesmöjligheter och flexibla arbetsplatser av olika slag. Chalmers närvaro på Lindholmen får en starkare profilering mot samverkan och innovation. Ambitionen är att det även blir en plats för livslångt lärande genom Chalmers Upskilling Academy. Detta sammantaget gör Lindholmen till en tydlig nod för Chalmers i Göteborg.

Fastän antalet studenter på Lindholmen minskar, överger Chalmers på inget sätt Lindholmen. 

– Tvärtom vi kommer att ha permanent verksamhet där så långt vi kan se in i framtiden. Lindholmen får en allt större betydelse för Chalmers i relation till det omgivande samhället – både när det gäller näringslivet och offentliga aktörer, säger Fredrik Nilsson, vicerektor för campusutveckling. 

Detta kommer att märkas genom att verksamheten bland annat får en tydligare och starkare profil med fokus på samverkan, innovation och livslångt lärande. Det handlar bland annat om projekt- och programsamarbeten, forskningsinfrastrukturer, centrumbildningar och aktiviteter inom nätverk av aktörer.

Även framöver ska alltså permanent utbildningsverksamhet finnas på Lindholmen. Utredningar har visat att sjöfartsutbildningarna gör sig bäst på Lindholmen, och de kommer långsiktigt att finnas kvar där, med hemvist i Saga-huset. För närvarande pågår en fortsatt utredning om sjöfartsutbildningarnas framtida organisationsform inom Chalmers.
Idag finns även utbildningar inom data- och IT-området på Lindholmen, där merparten av kurserna kommer från institutionen CSE. Så som planerna ser ut nu kommer dessa utbildningar att vara kvar på Lindholmen till hösten 2029. Därefter flyttar de över till campus Johanneberg, som ett led i projektet Ett samlat campus. Utbildningarna ges i nära samverkan med Göteborgs universitet, som emellertid också utreder en flytt från Lindholmen till följd av omstruktureringen av deras fakultetsorganisation.

Nod istället för campus

– I våra noder förläggs verksamhet som gör sig bättre på andra specifika platser i staden än på campus-området, säger Fredrik Nilsson. Noderna är viktiga platser där vi är etablerade och nätverkar med externa aktörer inom forskning, utbildning och nyttiggörande. Tyngdpunkten ligger ofta på samverkan och att få ut ny kunskap till samhället.

Chalmers har för närvarande tre noder 

  • Lindholmen
  • Onsala rymdobservatorium 
  • GoCo Health Innovation City i Mölndal

Vid Onsala bedrivs sedan länge framstående forskning i internationella projekt och där finns nationell infrastruktur för radioastronomi. GoCo Health Innovation City är en nyare nod för Chalmers, där samverkan sker med externa aktörer främst inom bioteknik och precisionsmedicin.

Läs mer om projektet:
Projekt Ett samlat campus på Johanneberg

Kontaktperson