Verapodden: De vill bidra till utvecklingen av kvantdatorer

Bild 1 av 2
Kvantdator
Carina Dreifelt, Hampus Renberg Nilsson och Per Delsing.

I det här avsnittet av Verapodden hör du hur forskning från Chalmers omsätts i företaget Qet – och hur människorna bakom vill bidra till utvecklingen av kvantdatorer.

Hampus Renberg Nilsson ägnade tre år åt att lära sig teorin, sedan uppfann han en förstärkare som ska bidra till utvecklingen av kvantdatorer. Ihop med sin tidigare doktorand-handledare Per Delsing grundade han företaget Qet Sweden och de anlitade Carina Dreifeldt som VD. I Verapodden berättar de om vägen från forskning till produkt, om kvantteknologins möjligheter och risker, och om sina förhoppningar på framtidens kvantdatorer. 

Qet står för Quantum Enabling Technologies, och företaget är en avknoppning från forskningsprogrammet Wallenberg Centre for Quantum Technology, WACQT. 

2024 valdes projektet ut av Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, till att hamna på den så kallade100-listan över teknikprojekt med stor potential att skapa nytta i samhället. 

Hampus Renberg Nilsson är sedan 2024 doktor i kvantteknologi, samt grundare och teknisk chef på Qet Sweden. Medgrundaren Per Delsing är professor på avdelningen för kvantteknologi på institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap, och han var fram till 2025 föreståndare för WACQT. Carina Dreifelt är utbildad på Chalmers och har en yrkesbakgrund inom affärsutveckling och entreprenörskap, på både stora it-företag och egna start-up-företag. 2015 utsågs hon till årets entreprenör av Nasdaq Sweden. 

Om Verapodden

I Chalmers Verapodd hör du personliga samtal med forskare, studenter, lärare och alumner. Vilka är deras erfarenheter, drivkrafter och visioner? Vad blir det av kunskapen från Chalmers?

Projektledare: Cecilia Hillman & Maria Saline, Genie
Originalmusik av Stefan Karlsson
Programledare, teknik & redigering: Malin Avenius
Producent: Anne-Christine Nordin
Grafisk formgivare: Carina Schultz

Vera Sandberg blev Sveriges första kvinnliga ingenjör år 1917. Hon studerade som ensam kvinna bland 500 män. Idag är rymmer Chalmers tekniska högskola 10 500 studenter och en tredjedel är kvinnor.

Chalmers utbildningsprogram och kurser
30 kreativa tekniska grundutbildningar,
ett 40-tal masterprogram och två versioner av Tekniskt basår – på Chalmers finns något för alla.
Läs mer: Program och kurser. 

Per Delsing
  • Professor, Kvantteknologi, Mikroteknologi och nanovetenskap
Hampus Renberg Nilsson
  • Postdoc, Kvantteknologi, Mikroteknologi och nanovetenskap

Taggar: