Mikael Mangold valde att studera vattenteknik för att göra livet bättre för människor i krissituationer. Som bistånds- och utvecklingsingenjör har han byggt vattenreningsverk i flyktingläger, renat brunnar i orkandrabbade byar och försett fältsjukhus med vattensystem. I Verapodden pratar han om hur man som ingenjör har möjlighet att göra skillnad i utvecklingsländer och om den egna forskningen med social hållbarhet i fokus. Han berättar också om hur insikter på farmoderns begravning gav livet en ny riktning och om sjukdomen som han egentligen inte skulle ha överlevt.
Varje hösttermin håller Mikael Mangold kurser på Chalmers för studenter som ska göra examensarbeten i Asien, Afrika eller Sydamerika. Han är senior forskare på enheten för socialt arbete på forskningsinstitutet RISE, har studerat på väg och vatten (numera samhällsbyggnadsteknik) samt har doktorerat vid institutionen för Bygg och Miljö på Chalmers.
Lyssna på Verapodden avsnitt 19
Om Verapodden
I Chalmers Verapodd hör du personliga samtal med forskare, studenter, lärare och alumner. Vilka är deras erfarenheter, drivkrafter och visioner? Vad blir det av kunskapen från Chalmers?
Projektledare: Cecilia Hillman & Maria Saline, Genie
Originalmusik av Stefan Karlsson
Programledare, teknik & redigering: Malin Avenius
Producent: Anne-Christine Nordin
Grafisk formgivare: Carina Schultz
Vera Sandberg blev Sveriges första kvinnliga ingenjör år 1917. Hon studerade som ensam kvinna bland 500 män. Idag är rymmer Chalmers tekniska högskola 10 500 studenter och en tredjedel är kvinnor.
Chalmers utbildningsprogram och kurser
30 kreativa tekniska grundutbildningar,
ett 40-tal masterprogram och två versioner av Tekniskt basår – på Chalmers finns något för alla.
Läs mer: Program och kurser.