
För att anta de studenter som har de bästa förutsättningarna att lyckas med sina studier har förändringar i urvalet gjorts inför höstens antagning till Chalmers grundprogram. Det är i linje med Chalmers excellensresa och grundutbildningens målbild om att erbjuda utbildningar av högsta kvalitet.
Förra året gjordes uppföljningar som visade att de studenter vid Chalmers som kommer direkt från gymnasiet utan kompletteringar ofta klarar utbildningen bättre än de som har kommit in genom högskoleprovet. Detta gäller även många av de studenter som har antagits genom alternativt urval, såsom Chalmers tekniska basår eller matematik- och fysikprovet.
Därför har förändringar gjorts i urvalet av de studenter som ska börja på Chalmers hösten 2025. Fler studenter har tagits in via betyg som inte kompletterats och via det alternativa urvalet som gynnar goda kunskaper i matematik och fysik, och färre via högskoleprovet.
– I linje med Chalmers excellensresa och grundutbildningens målbild vill vi anta de studenter som har bäst förutsättningar att tillgodogöra sig våra utbildningar. Det förs ofta fram synpunkter på att genomströmningen i ingenjörsutbildningarna är för låg och bland annat pekar regeringens STEM-strategi på vikten av att öka genomströmningen i utbildningarna. Då är första åtgärden att titta på hur vi antar studenter, säger Jörgen Blennow, vicerektor för utbildning vid Chalmers.
Viktigt med goda kunskaper i matematik och fysik
Det finns goda skäl att engagera sig och skaffa bra betyg och studievana redan under gymnasietiden.
– Studier på Chalmers ställer höga krav, både på förkunskaper och studievana. För att lyckas behövs uthållighet, nyfikenhet och motivation, säger Lotta Rydberg som är enhetschef vid Student- och utbildningsavdelningen på Chalmers.
Allt fler studenter har också fått upp ögonen för möjligheten att vässa sina kunskaper inför studier på Chalmers genom det tekniska basåret. Kurserna på det tekniska basåret hålls av lärare som undervisar på Chalmers ingenjörsutbildningar och ger en bra grund för studenterna i sina fortsatta studier på de flesta programmen.
Fler studenter från basåret klarade studierna under det gångna läsåret vilket innebär att cirka 40 procent fler kom in på Chalmers utbildningar i år via det tekniska basårets platsgaranti än föregående år.
Något fler utbildningsplatser gick också till studenter med garantiplats från Chalmers matematik- och fysikprov, vilket är ett sätt för studenter med stort intresse inom dessa områden att komma in på vissa civilingenjörsutbildningar.
Färre antagna via högskoleprovet och kompletteringar
Chalmers är en så kallad enskild utbildningsanordnare och kan därför själv besluta om att minska antalet utbildningsplatser för studenter som antas via högskoleprovet. Till höstens antagning minskade andelen på de flesta programmen från maximalt 25 procent till 19 procent, och på några program var andelen ännu lägre. Statliga lärosäten ska enligt högskoleförordningen anta 33 procent i urvalsgruppen.
I praktiken innebär det att cirka 200 personer färre än förra året antogs på grundprogrammen vid Chalmers via högskoleprovet. Det har inneburit att poängen för att bli antagen i den här urvalsgruppen har ökat för de flesta programmen jämfört med 2024.
Dessutom har andelen som antagits via urvalsgruppen för sökande med gymnasiebetyg som kompletterats minskats på utbildningarna till arkitekt och civilingenjör, till förmån för sökande med betyg som inte kompletterats.
Meritvärden är svåra att jämföra
– Det kan verka enkelt att jämföra meritvärden mellan olika utbildningar och lärosäten, men det är det inte, säger Jörgen Blennow.
Meritvärdet för den sist antagna studenten i en viss urvalsgrupp påverkas av hur många platser som har fördelats till varje urvalsgrupp. Det kan också skilja sig både mellan utbildningar på samma lärosäte och mellan liknande utbildningar på olika lärosäten.
Dessutom spelar det roll om utbildningen tar in fler studenter än det egentligen finns platser för (så kallat överintag). Även detta varierar mellan olika utbildningar och lärosäten, vilket gör jämförelser svåra.
Resultatet från urval 2 publiceras på chalmers.se i början av augusti.
Läs mer om förändringarna

Nya urvalsregler för att plugga på Chalmers från 2025
Chalmers vill rekrytera studenter som har de bästa förutsättningarna att lyckas med sina studier. Från 2025 ändras därför fördelningen mellan urvalsgrupper vid antagning av nya studenter till högskolan.

Flera nyheter i Chalmers framtida utbildningsutbud
Sex av dagens utbildningsprogram kommer att omvandlas till tre nya. Det handlar om ämnesområdena teknisk kemi, maskinteknik och teknisk design.

Söktrycket till sjöingenjör fortsätter öka
När anmälningarna till hösten gjorts visar sig sjöingenjörsutbildningen fortsätta sin starka trend från 2024. Även den kompletterande pedagogiska utbildningen Lärande och ledarskap lyfter ovanligt mycket.