Det har gått mindre än ett år sedan kompetenscentret WiTECH (Wireless Infrastructure Technology på Chalmers) hade sin kick-off i januari och den 14 november anordnade de sin allra första centrumdag. Närmare 150 deltagare hade samlats för att lyssna till ledande forskare från Chalmers och representanter från industrin summera framstegen och effekterna av den forskning som har bedrivits under året.
Kompetenscentret WiTECH drivs i samarbete mellan Institutionen för elektroteknik (E2) och Institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap (MC2). WiTECH är engagerade i att vara ledande inom skapandet av en hållbar framtid genom forskning på nya och innovativa lösningar för nästa generations trådlösa teknologier, inklusive sjätte generationens trådlösa telekommunikation (6G), samtidigt som man främjar hållbara, energieffektiva halvledarkomponenter och designprocesser.
WiTECH Center-dagen hölls i konferenssalen RunAn på Chalmers och deltagarna hälsades välkomna av styrelseordförande Maria Wargelius, representant för Ericsson. Här är hennes tankar om dagen:
"Jag tycker att det var en mycket lyckad första centrumdag för WiTECH med intressanta presentationer – som redan nu visar på goda resultat. Dessutom ett stort engagemang från doktorander, forskare och industri. WiTECH är en viktig akademisk forskarmiljö där industrin kan engagera sig och dra nytta av viktiga forskningsresultat och få tillgång till talanger och kompetenser för framtida anställningar,” säger Maria.
Föreståndaren för centret Marianna Ivashina, professor i antennsystem och biträdande föreståndare Christian Fager, professor i mikrovågselektronik, fortsatte med att introducera programmet, som inkluderade presentationer av de sju projekt som bedrivs inom centret samt ett keynote-föredrag av Prof. Bart Smolders från Technical University of Eindhoven om det nederländska 6G-programmet Future Network Services (FNS).
Under dagen bjöds det även på posterpresentationer och goda möjligheter för deltagarna att mötas och diskutera gemensamma frågor.
Följande projekt bedrivs inom centret:
- SWEET: Digital signal processing assisted wideband & efficient transceivers
- DigiArrays: Digital antenna arrays
- CRYTER: Cryogenic HEMT and terahertz diode sensors
- REMU: Reliable and multi antenna microwave and millimetre-wave integration
- DisCouRSe: Distributed communication and radar sensing convergence
- AutOTA: Autonomous Over-The-Air measurement methods and platforms
- HiComSense: Highly integrated wideband RX/TX at the D/G/H-band in SiGe technology
Marianna Ivashina sammanfattar sitt intryck av dagen:
– Jag är otroligt stolt över de prestationer som uppnåtts under det första året av WiTECHs verksamhet. Dessa milstolpar inkluderar publicering av initiala forskningsresultat, patentansökningar och framgångsrik demonstration av prototyper och testbäddar av våra engagerade doktorander, postdoktorer och seniora forskare. Jag är också djupt tacksam för deras orubbliga engagemang och hårda arbete.
Det som verkligen inspirerar mig med dagens evenemang är den anmärkningsvärda samarbetsandan. Att se över 150 akademiska och industriella forskare från olika discipliner – antenner, elektronik och signalbehandling – mötas påminner mig om den unika styrkan i att förena olika perspektiv. Energin i rummet, oavsett om det är under de muntliga presentationerna eller de dynamiska posterdiskussionerna, belyser potentialen hos WiTECH centret som ett nav för banbrytande innovation.
Det starka engagemanget från våra industriella partnerorganisationer, tillsammans med det orubbliga stödet från Chalmers ledning, har varit nyckeln till att uppnå dessa milstolpar och säkerställa centrets framgång. Vi är särskilt hedrade över närvaron av Chalmers rektor Martin Nilsson Jacobi och Ericssons forskningschef Magnus Frodigh vid dagens evenemang, som besökte postersessionerna, vilket visar på deras engagemang för att främja ett effektfullt samarbete mellan industri och akademi.
Christan Fager tillägger:
– Som biträdande föreståndare för WiTECH är jag mycket imponerad och glad för allt det starka engagemang och den positiva anda som jag upplevde under centrumdagen. Med ett rekordstort antal deltagare, inklusive en fantastisk blandning av studenter, doktorander, akademiska och industriella forskare från en mängd olika discipliner och intressenter från alla delar av värdekedjan, ser vi tydligt styrkan och mångfalden i det svenska trådlösa gemenskapen. WiTECH Center Day 2024 markerar början på en spännande framtid för vårt center, med många fler resultat och fortsatt utveckling under de kommande åren!
Samarbete med partners
WiTECH Center samlar experter från 18 partners, inklusive branschjättar och framstående akademiska forskare. Varje partner bidrar med unik expertis och resurser som tillsammans bildar ett dynamiskt ekosystem för innovation.
Mikael Nilsson från Volvo Cars är en av dessa och medlem i den industriella styrgruppen. Han säger:
– WiTECH är ett viktigt centrum för Volvo Cars, vilket ger oss möjlighet att utforska om och hur 6G-tekniken Integrated Sensing and Communication (ISAC) kan förbättra trafiksäkerheten. WiTECHs centrumdag är en utmärkt dag för att nätverka med kollegor i 6G-branschen.
Finansiering
WiTECH bygger vidare på arvet från de tidigare centren inom trådlös teknik, GigaHertz och ChaseOn, som Chalmers var värd för under 2007 till 2021. Därefter fanns det ett Bridge Center fram till 2023, vartefter WiTECH fick finansiering från Vinnova för perioden 2024-2028 med möjlighet till förlängning med ytterligare fem år.
Lars Gustafsson, kontaktperson på Vinnova för kompetenscentret WiTECH, reflekterar över starten av centret:
– Engagemanget från forskningsledare, doktorander och inte minst från de deltagande företagen har varit enastående. Verksamheten är i full gång och flera projekt har redan resulterat i vetenskapliga publikationer. Det har gått mindre än ett år sedan starten, så det har varit en flygande start. Med WiTECH är Chalmers utan tvekan ett av de viktigaste centrumen globalt inom kommunikationsteknik för 6G, , högfrekvensteknik, satellitsystem och halvledare. Dessutom har Chalmers byggt in ett hållbarhetsperspektiv i centret som sätter standarden för framtiden.
Marianna Ivashina avslutar:
– WiTECH Center är mer än bara ett forskningsinitiativ – det är en gemenskap med ett arv som sträcker sig över nästan tre decennier, dedikerat till att utveckla trådlös kommunikation och sensorsystem samt kritisk hårdvara och digital teknik. Dagens evenemang bekräftar den visionen, och jag ser fram emot att se hur vi fortsätter att bygga på denna starka grund under de kommande åren."
Följ WiTECH på LinkedIn för fler uppdateringar och nyheter.
Fotograf: Henrik Sandsjö
För mer information, kontakta:
- Enhetschef, Kommunikation, Antenner och Optiska Nätverk, Elektroteknik
- Professor, Mikrovågselektronik, Mikroteknologi och nanovetenskap