
Sedan starten 2017 har Centrum för additiv tillverkning – metall, CAM², varit en drivande aktör inom additiv tillverkning och bidragit till att Sverige behållt sin konkurrenskraft inom detta snabbt utvecklande område. Anna Wenemark, Global Technology Office Manager på Alfa Laval och styrelseordförande i CAM², delar med sig av sina insikter om centrumets resa och viktiga framgångsfaktorer.

Anna Wenemark, vilka var de viktigaste drivkrafterna bakom att starta CAM²?
Nä vi startade 2017 var additiv tillverkning fortfarande ett nytt område för oss. Även om vår kunskap var begränsad såg vi behovet av att fördjupa vår förståelse för teknologin. Vårt mål var att samla industri och akademi för att säkra Sveriges fortsatta konkurrenskraft inom området. Vi har ett ekosystem som sträcker sig från pulverproduktion till originaltillverkare (OEM-företag) och flera maskinleverantörer i Sverige, vilket ger oss en stark ställning. Genom att samla olika aktörer har vi stärkt vår position. Samarbete är avgörande för att driva utveckling av ny teknologi, och det har vi verkligen lyckats förvalta.
Vilken roll har samarbetet mellan industri och akademi spelat i centrumets utveckling?
Värdet ligger i våra kompletterande styrkor och drivkrafter. Det är avgörande att förstå grundläggande teknologi och dess fysiska principer, men lika viktigt är det att koppla denna kunskap till industriella tillämpningar. Under fas ett, de första fem åren av centrumet, höll våra industripartners fortfarande på att sätta sig in i teknologin. I fas två hade vi en tydlig agenda med områden vi ville vidareutveckla, och vår kollektiva mognad hade utvecklats avsevärt.
Denna utveckling hade inte kunnat uppnås av ett enskilt företag. Utvecklingen är ett resultat av samarbete och en gemensam förståelse för att det inte räcker att optimera en enskild del, hela värdekedjan måste beaktas. Idag samarbetar över 30 företag och fem akademiska partners aktivt i centrumets projekt, delar erfarenheter och lär av varandra.
Utvecklingen är ett resultat av samarbete och en gemensam förståelse för att det inte räcker att optimera en enskild del, hela värdekedjan måste beaktas.
Vilka har varit centrumets viktigaste milstolpar hittills?
En av våra största framgångar är teknikens mognad. Även om varje partner har sina egna milstolpar har CAM² fungerat som en väg framåt för fortsatt utveckling av additiv tillverkning. Det har möjliggjort ytterligare satsningar på tillämpningar, såsom RISE Application Center for Additive Manufacturing och våra många spin-off-projekt.
Samarbetet mellan industri och akademi, liksom mellan olika industripartners, har varit avgörande för att driva området framåt. Att dela våra erfarenheter inom detta fortfarande framväxande fält har väckt nyfikenhet och viljan att utforska nya initiativ. De små och medelstora företagens aktiva engagemang har också varit en viktig drivkraft som ytterligare har accelererat vår utveckling av additiv tillverkning.
Vad tror du väntar för additiv tillverkning framöver?
När CAM² går in i sina avslutande år är det viktigt att maximera utfallet av våra pågående projekt. Vi har byggt ett starkt nätverk och samlat omfattande expertis. Vår prioritet framåt är att bibehålla dessa samarbeten, bygga vidare på våra effektiva arbetssätt och utforska nya samarbetsvägar. Tekniken har mognat mycket, men det finns fortfarande mycket kvar att utforska, och vi kommer sannolikt att se stora framsteg de kommande åren.
CAM² har spelat en viktig roll i att synliggöra additiv tillverkning genom att sprida resultat och visa på möjliga tillämpningar, något som är avgörande för att tekniken ska få bredare fäste i industrin. Nya material som koppar och grafen öppnar upp spännande möjligheter, och additiv tillverkning kommer att fortsätta växa genom fortsatt innovation och tillämpning.
Centrum för additiv tillverkning i metall
Centrum för additiv tillverkning i metall, CAM2, är ett Vinnovafinansierat kompetenscentrum med fokus på forskning för utveckling av material och processer för additiv tillverkning (3D-printing) av avancerade metalliska komponenter. I kompetenscentrumen bedriver universitet, forskningsinstitut, företag och offentliga aktörer tillämpad forskning i nära samverkan inom områden som är viktiga för Sveriges konkurrenskraft.

Vill du veta mer?
Läs mer om Centrum för additiv tillverkning i metall