– Ett stort reningsverk har miljardvis bakterier som jobbar i en reningsprocess som kallas aktivt slam. Bakteriesamhällena är konstant utsatta för virus som infekterar dem, så frågan vi ställde oss var om processen periodvis kan vara mer utsatt och vad som händer då, säger Oskar Modin.
Samband mellan virus och utsläpp
– När vi mätte viruspartiklar i vattnet hittade vi ett samband mellan virus och organiskt kol – när det var mer virus var det också mer organiskt kol i det utgående vattnet, förklarar Oskar.
Vill kunna styra biologiska processer
– Virus är ofta specialiserade på en viss art vilket innebär att människor och bakterier inte kan smittas av samma virus. Ett möjligt sätt att påverka virusmängden i reningsverk skulle kunna handla om att justera styrningen av reningsverket. Vi såg skillnader mellan reningsverken i studien, som vi tror kan vara relaterade till designen eller styrningen av de biologiska reningsprocesserna, säger Oskar.
Exakt hur förkylningen yttrar sig hos bakterierna och i vilken omfattning virusen påverkar reningsprocesserna vet forskarna ännu inte. Oskar och hans kollegor fortsätter undersöka frågeställningen i andra system där virus och bakterier interagerar, och hoppas kunna titta på en längre tidsperiod och om årstid, temperatur och andra faktorer har någon betydelse.
Mer om forskningen
Den vetenskapliga artikeln “A relationship between phages and organic carbon in wastewater treatment plant effluents” är publicerad i Water Research X och är skriven av Oskar Modin, Nafis Fuad, Marie Abadikhah, David l’Ons, Elin Ossiansson, David J. I. Gustavsson, Ellen Edefell, Carolina Suarez, Frank Persson och Britt-Marie Wilén.
Forskarna är verksamma på Chalmers och Lunds universitet.
Forskningen finansierades av Svenskt Vatten genom VA Teknik Södra och Formas. Studien omfattade reningsverken i Lund, Malmö, Kalmar och Göteborg. https://doi.org/10.1016/j.wroa.2022.100146