Vinnare av Teknikåttan 2019

Teknikåttan - kunskapstävling för alla Sveriges åttor!

Teknikåttan är en tävling i teknik, matematik och naturvetenskap för åttondeklassare i grundskolor i hela Sverige. Alla elever i årskurs åtta kan delta - Teknikåttan är både en resurs för lärare och stimlering för elever.

Syftet med Teknikåttan är att öka och bibehålla intresset för teknik och naturvetenskap hos ungdomar. Frågorna och de praktiska uppgifterna i Teknikåttan följer läroplanen och syftar till att möta de förmågor som beskrivs där. Svaren hittar man inte bara i böcker - frågorna har ofta en vardagsförankring och det gäller att använda sitt sunda förnuft. Frågorna från tidigare år sparas på Teknikåttans webbplats och kan mycket väl användas i undervisning. 


Den rådande situationen med Coronapandemin i samhället, påverkar utformningen av Teknikåttans tävling. Vi kommer att ta hänsyn till detta på så vis att man ska kunna delta i tävlingen oavsett hur restriktioner och bestämmelser ser ut i vår. Huruvida region- och rikstävling kommer att kunna ske på distans eller på annat sätt, ber vi om att få återkomma till. Kvaltävlingen sker som vanligt ute på skolorna.​

Så här går det till

Kvaltävling
Teknikåttan inleds med en uttagstävling i februari, som genomförs på skolorna samtidigt över hela landet. Skriftliga frågor besvaras då av hela klassen. Anmälan till tävlingen gör du via “Lärarinloggningen”.

Regionfinal
Regionens sex bästa klasser går vidare till regionfinal. Till denna utser klassen ett tremannalag bestående av både killar och tjejer som representerar sin klass. Hela klassen följer med. Till regionfinalen förbereds en klassuppgift.

Riksfinal
Vinnarna från respektive region går vidare till en riksfinal, som ansvariga högskolor och universitet turas om att anordna. Hela klassen får åka med som hejaklack. Klassuppgiften modifieras och presenteras.

Amälan till Teknikåttan 2021 är öppen! 

  • Sista dag för anmälan är 26/1 2021. Lärare anmäler sin klass och skola. Instruktioner hittar du här​
  • Kvaltävlingen genomförs någongång när det passar er  mellan 28/1 - 4/2 2021.  Det tar högst en timme.
  • Regiontävlingen är 22/4 2021 på Chalmers - hela klassen följer med
  • Rikstävlingen är 20/5 2020 i Falun - hela klassen följer med
OBS! Reservation för ändring gällande region- och rikstävlingen  pga covod-19. Vi uppdaterar hemsidankontinuerligt.


På grund av covid-19 genomfördes Teknikåttan 2020 på distans. Här kan du se de vinnande bidragen som i år genomfördes som en klassuppgift.

Läs om 2019 års Regionfinal samt Riksfinalen​ på Lunds tekniska högskola

Om Teknikåttan

Tävlingen startade i Linköping 1993 och är nu rikstäckande. Den är upplagd ungefär som Vi i femman, med uttagstävlingar, regionfinaler och riksfinal. Teknikåttan delar in Sverige i elva regioner, alla knutna till en högskola eller ett universitet.  Se vilka kommuner som ingår i Chalmers region​Har du frågor om Teknikåttan på Chalmers, kontakta gärna dorotea.blank@chalmers.se​​ och läs mer på Teknikåttans nationella webbplats​.

Publicerad: ti 06 okt 2020.