Vinnare av Teknikåttan 2019

Teknikåttan - kunskapstävling för alla Sveriges åttor!

Teknikåttan är en tävling i teknik, matematik och naturvetenskap för åttondeklassare i grundskolor i hela Sverige. Alla elever i årskurs åtta kan delta - Teknikåttan är både en resurs för lärare och stimulerande för elever.

Syftet med Teknikåttan är att öka och bibehålla intresset för teknik och naturvetenskap hos ungdomar. Frågorna och de praktiska uppgifterna i Teknikåttan följer läroplanen och syftar till att möta de förmågor som beskrivs där. Svaren hittar man inte bara i böcker - frågorna har ofta en vardagsförankring och det gäller att använda sitt sunda förnuft. Frågorna från tidigare år sparas på Teknikåttans webbplats​ och kan mycket väl användas i undervisning. 

Så här går det till

1. ​Kvaltävling
Teknikåttan inleds med en uttagstävling i februari, som genomförs på skolorna samtidigt över hela landet. Frågorna i årets kvaltävling kommer presenteras i en film som du som lärare visar för klassen under lektionen. Eleverna svarar separat och klassens sammanlagda poäng räknas sedan samman. Anmälan till tävlingen gör du via Teknikåttans webb. Kvaltävlingen tar max en timme. 

2. Regionfinal
Regionens sex bästa klasser går vidare till regionfinal. Till denna utser klassen ett tremannalag bestående av både killar och tjejer som representerar sin klass. Hela klassen deltar. 

3. Riksfinal
Vinnarna från respektive region går vidare till en riksfinal, som ansvariga högskolor och universitet turas om att anordna. Hela klassen får åka med som hejaklack.

Klassuppgiften
Klassuppgiften är en separat tävling där klassen utmanas i kreativitet och innovationsförmåga. Uppdraget är att tillsammans i klassen konstruera en praktisk lösning på teknisk utmaning. Med klassuppgiften kommer en pedagogisk planering anpassad efter Lgr11.

Amälan till Teknikåttan 2022

  • Sista dag för anmälan är 25:e januari 2022. Lärare anmäler sin klass och skola. Instruktioner hittar du här​
  • Kvaltävlingen genomförs någongång när det passar er  mellan 28:e januari - 3:e februari 2022 
  • Regiontävlingen är 7:e april 2022
  • Rikstävlingen är 19:e maj 2022 på Linnéuniversitetet 
  • Klassuppgiften är en separat tävling som genomförs parallellt. Sista dag för anmälan är 25 mars 2022


Visa ▼

Om Teknikåttan

Tävlingen startade i Linköping 1993 och är nu rikstäckande. Den är upplagd ungefär som Vi i femman, med uttagstävlingar, regionfinaler och riksfinal. Teknikåttan delar in Sverige i elva regioner, alla knutna till en högskola eller ett universitet.  Se vilka kommuner som ingår i Chalmers region​Har du frågor om Teknikåttan på Chalmers, kontakta gärna dorotea.blank@chalmers.se​​ och läs mer på Teknikåttans nationella webbplats​.

Källa: www.teknikattan.se

Sidansvarig Publicerad: fr 17 dec 2021.