Vinnare av Teknikåttan 2019

Teknikåttan - kunskapstävling för alla Sveriges åttor!

Teknikåttan är en tävling i teknik, matematik och naturvetenskap för åttondeklassare i grundskolor i hela Sverige. Alla elever i årskurs åtta kan delta - Teknikåttan är både en resurs för lärare och stimlering för elever.

Syftet med Teknikåttan är att öka och bibehålla intresset för teknik och naturvetenskap hos ungdomar. Frågorna och de praktiska uppgifterna i Teknikåttan följer läroplanen och syftar till att möta de förmågor som beskrivs där. Svaren hittar man inte bara i böcker - frågorna har ofta en vardagsförankring och det gäller att använda sitt sunda förnuft. Frågorna från tidigare år sparas på Teknikåttans webbplats och kan mycket väl användas i undervisning. 

Amälan till Teknikåttan 2020 är öppen! 
  • Du som är lärare anmäler din klass och din skola. Instruktioner hittar du här​Sista dag för anmälan är 28/1 2020
  • Kvaltävlingen genomförs någongång när det passar er  mellan 30/1 - 5/2 2020.  Det tar högst en timme.
  • Regiontävlingen är 23/4 2020 på Chalmers - hela klassen följer med
  • Rikstävlingen är 19/5 2020 på Högskolan i Gävle - hela klassen följer med


Hämta tidplan ​


Läs om 2019 års Regionfinal samt Riksfinalen​ på Lunds tekniska högskola

Teknikåttan och Chalmers

Tävlingen startade i Linköping 1993 och är nu rikstäckande. Den är upplagd ungefär som Vi i femman, med uttagstävlingar, regionfinaler och riksfinal. Teknikåttan delar in Sverige i tolv regioner, alla knutna till en högskola eller ett universitet.  Se vilka kommuner som ingår i Chalmers region​Har du frågor om Teknikåttan på Chalmers, kontakta gärna dorotea.blank@chalmers.se​​ och läs mer på Teknikåttans nationella webbplats​.

Publicerad: on 20 nov 2019.