Rädda Ägget – en tekniktävling för femteklassare

Teknikutmaningen Rädda Ägget är Chalmers största årliga teknikevent och har arrangerats varje år sedan 2002. Elever i årskurs 5 bjuds in att testa på ingenjörsyrket genom att hitta på och bygga en konstruktion som ska skydda ett rått ägg så att det kan släppas från 15 meters höjd – utan att gå sönder.

Konstruktionen för det råa ägget ska landa inom ett markerat område på 4x4 meter och vara hel när den når marken.

Under två dagar i november välkomnas de deltagande klasserna till Chalmers för att testa sina konstruktioner i trapphuset på institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap, MC2. Vid besöket får eleverna också Uppleva teknik i Chalmers Fuse – ett av Sveriges största makerspace. Där får de experimentera och testa på teknik, träffa nuvarande och tidigare studenter på Chalmers. 

Bidragen tävlar i tre olika kategorier: 
  • Den tekniskt smartaste konstruktionen
  • Den roligaste och mest kreativa konstruktionen​
  • Den bästa presentationen

Klasserna med de tre vinnande bidragen får sedan komma tillbaka till Chalmers i december för att ta emot sina priser ur handen på en av årets gästande nobelpristagare.

Det viktigaste är inte att vinna utan att delta. Alla lag får diplom, en rolig upplevelse och en inblick i hur ingenjörer arbetar. Syftet med Rädda Ägget är att stimulera teknikintresset hos unga, ge inblick i hur det kan vara att studera teknik och naturvetenskap på Chalmers samt visa hur ingenjörer löser olika problem. 


Vill du vara med i Rädda Ägget med din klass? Gör så här.


Sidansvarig Publicerad: on 09 nov 2022.