Femteklassare utmanar ingenjörer i Rädda Ägget

​Ingenjörsutmaningen Rädda Ägget är en av Chalmers största årliga händelser för att väcka ungas intresse för teknik. För andra året i rad har femteklassarna deltagit coronasäkert ochelt online. 61 unika konstruktioner och presentationer har testats och granskats av Chalmers studenter för att till sist presenteras i livesändningen Rädda Ägget LIVE!​ ​

Rädda Ägget som fyller 19 år, är en teknikutmaning där femteklassare konstruerar en teknisk lösning, en farkost, som ska rädda ett rått ägg från att knäckas då det släpps från 15 meters höjd. Arbetet dokumenteras och redovisas i en kreativ och pedagogisk presentation - något som kännetecknar ett äkta ingenjörsarbete. Sedan starten 2002 har närmare 30 000 elever deltagit och det verkar vara lika spännande varje år! Elisabeth Särnefält Rösehag, lärare till en av årets vinnande klass på Landvetterskolan, instämmer glatt.

– Vilken spännande uppgift! Vi ville göra ett arbete som skulle ge eleverna tekniska kunskaper och sedan möjligheten att få styra ett eget projektarbete. Detta visade hur många innovativa och roliga lösningar våra elever kunde komma fram till, säger Elisabeth Särnefält Rösehag. De Vidare säger hon att eleverna har varit upprymda sedan terminsstart över att vi skulle dra igång med Rädda ägget.

– Det fanns inte en elev som inte engagerade sig i arbetet, utan alla var delaktiga och spänningen var på TOPP när vi gjorde vårt eget "äggsläpp" i idrottshallen, berättar Elisabeth Särnefält Rösehag.


Kreativa lösningar

En av skolans uppgifter är att stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt viljan till att pröva egna idéer och lösa problem.

Marie Patersson, lärare på Centralskolan i Floda betonar vikten av att väcka kreativiteten hos eleverna och känslan att de kan förverkliga sina idéer genom att lösa problem. 

– Det tror vi de har nytta av livet igenom. Teknik och naturvetenskap är så viktigt. Hur ska vi annars lösa klimatkrisen? Det verkar vara det enda sättet, en teknisk lösning. Att förändra människors beteende ser svårare ut. Rädda ägget är en fantastisk tävling att vara med i för att skapa intresset för teknik och då det finns en mottagare och en deadline att jobba mot blir de eleverna extra sporrade, säger Marie Patersson.


Uppfyller många av läroplanens mål

Ett sätt att bygga broar mellan högskolan och grundskolan är genom möten med studenter och alumner. De digitala coachande mötena har under hösten varit ett värdefullt inslag i många klassrum och chalmersstudenter samt alumner har besökt de deltagande eleverna med pepp, coaching och inspiration. Arbetssättet sporrar, skapar intresse och uppfyller flera av läroplanens mål. 

 Att delta i Rädda Ägget ger eleverna möjlighet att genomföra ett konstruktionsarbete där de tränar på flera av läroplanens förmågor i teknik och svenska, berättar Marie Wemminger som arbetar på Kullaviks Montessoriskola​. Vidare säger Marie Wemminger att eleverna, på ett innovativt sätt får försöka lösa ett problem genom att föreslå och praktiskt pröva, olika lösningar. De får skissa, testa, förbättra och pröva igen tills de är nöjda. Vidare tränar de på tekniska ord och begrepp, till exempel namn på olika verktyg, material och sammanfogningar. Arbetet ger också många möjligheter till samarbete, samtal, och argumentation eftersom vi arbetar i mindre grupper.

 Kort sagt, vi uppfyller många av läroplanens mål! Eleverna själva tycker att det är ett roligt sätt att lära och en lagom svår utmaning. Den lockar fram kreativa tankar kring fördelar och nackdelar med olika tekniska lösningar och design. Det är spännande att arbeta tillsammans mot ett riktigt mål och tävlingen sporrar dem att kämpa vidare när något är lite motigt. Vi får alltid ett rungande "Ja" när vi frågar om de vill vara med, säger Marie Wemminger.

​Årets utmärkelser

Fru Flamingo 2.jpg
Den roligaste och mest kreativa lösningen​
Landvetterskolan med bidraget "Fru Flamingo"
Trots hård konkurrens lyckades dett a bidrag att imponera med sitt estetiska helhetstänk. Farkosten som föreställde en rosa flamingo har många fina detaljer och dessutom en överraskning i form av en fripassagerare på ryggen. Design med millimeterprecision, väl valda material och ett estetiskt utfört arbete.


Äggstra Snurrigt 2.jpgDen tekniskt smartaste lösningen
Centralskolan med bidraget "Äggstra snurrigt"
En elegant design med en mycket väl genomtänkt teknisk konstruktion. För att dämpa det höga fallet användes en färgglad fallskärm i två delar som tryggt hjälpte ägget att klara sig genom en snurrig färd. Farkosten hade dessutom ett lock vilket gjorde att man enkelt kunde få tag i ägget som låg väl skyddat inuti.


Bästa presentationenEn snäll karamell.jpg
Kullaviks Montessoriskola med bidraget "En snäll Karamell"
Med ett högkvalitativt och utomordentligt arbete där en tydlig och ingenjörsmässig berättelse ledsagade läsaren från materialets frö till färdig modell, får detta bidrag utmärkelsen för bästa presentation . De interaktiva inslagen, med luckor, pergametrullningar och taktila materialprover guidade läsaren ur ett holistiskt perspektiv som väckte såväl synen som känslan till liv och bidrog till uppmärksamhet. Allt mynnade ut i en ypperligt delikat överraskning med en genomskuren skalmodell som smällde högst av alla.


Hedersomnämnande för den roligaste och mest kreativa lösningen

IES Krokslätt med bidraget “Airplane Lamm”

Att landa mjukt är egentligen vad den här tävlingen handlar om och vad är mjukare än ett gulligt lamm? Nej just det, inget! En ofelaktig logik och nytänkande kombination.

Hedersomnämnande för den tekniskt smartaste lösningen

 Lerlyckeskolan med bidraget ”Äggtårtan” 

Det sägs att ingenjörer och konditorer gillar varandra för de både kan hantera den precision och teknik som krävs för att klara av jobbet och denna lösning tog det bästa av två världar och slog ihop till den fluffigaste tårtan världen har skådat.

Hedersomnämnande för bästa presentation

Fiskebäckskolan med bidraget ”Ufot” 

En ypperlig beskrivning av konstruktion och material på riktiga ingenjörsmanér. Bidraget har också en artistisk vinkling som bidrar till att öka förståelse och överblick. 


Text:  Dorotea Blank

Foto och Film: Dorotea Blank, CFFC - Chalmers Film- & Foto committé

​​ ​​​​​​

Visa ▼

Faktaruta Rädda Ägget

Tekniktävlingen Rädda Ägget, där det gäller att komma på den mest hållbara konstruktionen för ett rått ägg som skall släppas från 15 meters höjd, startades 2002. Tävlingen har anordnats varje år sedan dess och intresset för tävlingen har ökat varje år. Syftet med Rädda Ägget är att bidra till ett ökat teknikintresse hos elever i årskurs 5.


Källa: chalmers.se

Sidansvarig Publicerad: sö 16 okt 2022.