Furhat Robot
Furhat, den sociala roboten FOTO: Arbetets Museum

Framtidens samhällsrobotar

TEKNIKTÄVLINGEN 2019-20 FÖR ÅK 6​​

Robotar har använts inom industrin i över 50 års tid för att göra smutsiga, farliga och tråkiga uppgifter. Med dagens teknik har man vidareutvecklat robotar till att bli sociala, kommunicera och samspela med sin omgivning. I framtiden kommer troligtvis robotar att ha betydligt större del av vår vardag. Kanske kommer man kunna ta en tupplur medan bilen kör till jobbet, bli undersökt av en artificiell läkare eller få hjälp med skolarbetet av en humanoid. Redan idag finns det många olika samhällsrobotar som hjälper till med både vardagssysslor och på arbetsplatsen. I Japan har till exempel ingenjörer utvecklat robotar som går på två ben och serverar mat eller robotar som ser ut som kramdjur och som är extrakompisar till äldre människor.


Robotar är fascinerande och optimisterna ser den nya tekniken som vägen till ett bekymmerslöst liv, men det finns också de som har en mer pessimistisk syn på utvecklingen när robotrevolutionen knackar på dörren. En del menar att robotarna kan ta över människornas arbete eller användas som självlärda soldatrobotar. Kanske öppnar tekniken dörrar till möjligheter vi inte visste ens fanns?  Vilka dörrar skulle du vilja öppna och vad skulle din samhällsrobot kunna hjälpa till med?

Uppdrag
Ert uppdrag är att ta fram en idé och konstruera en prototyp av en framtida samhällsrobot. Roboten skall lösa eller förbättra ett befintligt samhällsproblem inom något av följande områden:

  • Hälsa/Sjukvård
  • Äldreomsorg
  • Skola/Förskola
  • Miljö


Klasserna tävlar om ära, stipendier och den årliga vandringspokalen med skolans namn förevigat. Dessutom får alla deltagande klasser ett diplom att hänga i klassrummet.  Årets Tekniktävling hålls helt på distans i samarbete med Kodcentrum. 
För frågor kontakta Dorotea Blank​, skolsamverkan på Chalmers

Publicerad: ti 16 jun 2020.