Nu är Vera på plats tack vare donationer från alumner och vänner

​Vi vill tacka alla donatorer som har möjliggjort statyn till Vera Sandbergs minne. Stort tack också till er som var med och gjorde invigningen till ett fint minne för oss alla, och kanske särskilt för Veras familj. 

För er som inte var med finns här lite bilder, och nu finns även den fina statyn till allmän beskådan i Vera Sandbergs allé – hon är väl värd ett besök!​ Läs om och se alla bilderna från invigningen.​

Statyns uppförande har möjliggjorts av donationer från Chalmers alumner och vänner. 

Här nedan återfinns de största donatorerna:


Guld 25 000 kr eller mer

Dane Bergbom
Stellan Bergbom 
Ericsson
Familjen Knut och Ragnvi Jacobssons stiftelse
Fägerlind ImplementDiversity AB
Bo Hedfors
Bert-Inge Hogsved
Mellby Gård AB
Dan Sten Olsson
Brita och Lennart Ramberg
Volvo Group


Silver 10 000 – 24 999 kr

Chalmersska Ingenjörsföreningen, Småland – Blekinge
Ronny Ekman med familj
Lena och Conny Kullman


Brons 5 000 – 9 999 kr

Arne Adamsson
Hans Stråberg
HSB Göteborg
Henric och Heléne Widén


Supporters < 5 000 kr

Ytterligare över hundra donationer på belopp upp till 5 000 kr har mottagits. Lista över supporters för Vera Sandberg staty.pdfLista över supporters för Vera Sandberg staty.pdf.

– ett stort tack till alla donatorer!Bakgrund
Vera Sandberg är en fantastisk förebild för dagens unga, hon hade modet att gå sin egen väg för att nå sina mål. ​Teknik och naturvetenskap är för alla och Vera gick i bräschen för att bredda ingenjörsrollen. Idag lyfter ingen på ögonbrynen för att en kvinna läser till ingenjör och mångfalden bland Chalmers studenter är stor. Utmaningen ligger numera i att öka ungdomars intresse för teknik och naturvetenskap i stort och säkra vår konkurrenskraft framåt.

Vi vill med konstens hjälp inspirera betraktaren att våga följa sina drömmar och utmana begränsande normer.

 Jan Cardells​  ”Veras laboration” fick uppdraget att göra konstverket  av Vera Sandberg med följande motivering:

Jan Cardells verk ”Veras laboration” skapar ett spännande möte med Vera i rummet mellan dåtid och framtid. Det är en klassisk bronsstaty som samtidigt överraskar genom kreativ ljussättning och mekanisk rörlighet.

 Att avbilda Vera i en laborationssituation lyfter fram hennes roll som ingenjör, för att inspirera fler att likt Vera söka sig till ingenjörsyrket, men också att som en entreprenör bryta ny mark och våga gå före sin tid. 
 
Samspelet mellan brons, ljus och rörelse formar sig till ett tidlöst konstverk som rör sig fritt mellan tradition och nyskapande.Vill du stötta projektet?
Alla gåvor, stora som små, uppskattas mycket och kommer att uppmärksammas. Nivåerna supporter - guld, se donationsstege nedan, kommer att presenteras på chalmers.se. Meddela om du inte vill ha ditt namn på listan.
 
Den totala kostnaden för konstverket är ca 1 000 000 kr. Målet för insamlingen är 500 000 kr och Chalmers satsar lika mycket – vi hoppas du vill bidra!

Insättningar kan göras här:swish qrkod

Plusgiro: 299 145-3
Swish: 1234 21 96 14 

Betalningsmottagare: Stiftelsen Chalmers tekniska högskola

Märk din insättning med “Vera” samt ditt namn och e-postadress. 

Om du vill skänka 5 000kr eller mer, kontakta Birgitta Rorsman, birgitta.rorsman@chalmers.se. 

Donationsstege
Donationsstege
Mer information om projektet finns i dokumentet här Vera - en inspiration_maj 2018.pdfVera - en inspiration_maj 2018.pdf

Sidansvarig Publicerad: må 06 apr 2020.