Vera Sandberg som konst och inspiration
​Vera Sandberg och Vera Sandbergs allé i Göteborg​​​​​

Stötta vårt konstprojekt

Visste du att den första kvinnan i Sverige som blev ingenjör gick på Chalmers? Vi vill uppmärksamma detta med ett konstverk som samtidigt inspirerar Sveriges unga att satsa på en framtid inom teknik och naturvetenskap!
Vera Sandberg är en fantastisk förebild för dagens unga, hon hade modet att gå sin egen väg för att nå sina mål. ​Teknik och naturvetenskap är för alla och Vera gick i bräschen för att bredda ingenjörsrollen. Idag lyfter ingen på ögonbrynen för att en kvinna läser till ingenjör och mångfalden bland Chalmers studenter är stor. Utmaningen ligger numera i att öka ungdomars intresse för teknik och naturvetenskap i stort och säkra vår konkurrenskraft framåt.

Vi vill med konstens hjälp inspirera betraktaren att våga följa sina drömmar och utmana begränsande normer.

Under hösten och våren har fem konstnärer presenterat varsitt förslag på ett Vera-konstverk. På​Valborgsmässoafton presenterades det vinnande konstverket inför ett hundratal inbjudna gäster. Rektor Stefan Bengtsson berättade om Chalmers firande av 100-årsjubileet av Vera Sandbergs examen och om att konstverket, som ska uppföras i Vera Sandbergs Allé, ska stå färdigt i början av 2019. Under kvällen avslöjades det vilket av förslagen som valts ut av Chalmers jury, under ledning av Maria Elmquist, prefekt på Institutionen för Teknikens ekonomi och organisation. Efter moget övervägande enades juryn om att gå vidare med Jan Cardells​ förslag ”Veras laboration” med följande motivering:

Jan Cardells verk ”Veras laboration” skapar ett spännande möte med Vera i rummet mellan dåtid och framtid. Det är en klassisk bronsstaty som samtidigt överraskar genom kreativ ljussättning och mekanisk rörlighet.

 Att avbilda Vera i en laborationssituation lyfter fram hennes roll som ingenjör, för att inspirera fler att likt Vera söka sig till ingenjörsyrket, men också att som en entreprenör bryta ny mark och våga gå före sin tid. 
 
Samspelet mellan brons, ljus och rörelse formar sig till ett tidlöst konstverk som rör sig fritt mellan tradition och nyskapande.Vill du stötta projektet?
Alla gåvor, stora som små, uppskattas mycket och kommer att uppmärksammas. Nivåerna supporter - guld, se donationsstege nedan, kommer att presenteras på chalmers.se. Meddela om du inte vill ha ditt namn på listan.
 
Den totala kostnaden för konstverket är ca 1 000 000 kr. Målet för insamlingen är 500 000 kr och Chalmers satsar lika mycket – vi hoppas du vill bidra!

Insättningar kan göras här:swish qrkod

Plusgiro: 299 145-3
Swish: 1234 21 96 14 

Betalningsmottagare: Stiftelsen Chalmers tekniska högskola

Märk din insättning med “Vera” samt ditt namn och e-postadress. 

Om du vill skänka 5 000kr eller mer, kontakta Birgitta Rorsman, birgitta.rorsman@chalmers.se. 

Donationsstege
Donationsstege
Mer information om projektet finns i dokumentet här Vera - en inspiration_maj 2018.pdfVera - en inspiration_maj 2018.pdf

Publicerad: to 05 apr 2018. Ändrad: må 10 sep 2018