Chalmers på besök i Schweiz

En strid ström av förväntansfulla människor drog sig mot Semperaulan på ETH i Zürich, kvällen den 2 maj 2018, för att lyssna på det senaste inom kvantteknologi och entreprenörskap. Ungefär hälften av de närmare 100 gästerna var Chalmersalumner boende i Schweiz som kommit för att träffa rektor Stefan Bengtsson och de andra från Chalmers delegation.
ETHs President Lino Guzzella inledde kvällen och hälsade alla välkomna. Innan han lämnade över ordet till Chalmers rektor, pratade Lino varmt om det goda samarbetet lärosätena emellan och att man ser Chalmers som en av sina högst värderade partners. Stefan Bengtsson höll med om detta från Chalmers håll och de var båda överens om att det är önskvärt att jobba vidare på att förstärka samarbetet ytterligare. Guzzella nämnde specifikt att han gärna ser att fler forskare och professorer från ETH besöker Chalmers, något Stefan Bengtsson givetvis välkomnade.

Efter välkomnandet tog Chalmersprofessorn Per Delsing över podiet för att tala om ett av kvällens huvudteman, nämligen kvantteknologi och det uppmärksammade projektet att bygga en kvantdator, som möjliggjorts tack vare en stor donation från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Satsningen koordineras av Delsing och hans forskargrupp på Chalmers. Även ETH är starka på området kvantteknologi och Andreas Wallraff följde upp med att berätta om de satsningar som görs på universitetet, och man kunde konstatera att detta är ett område där både Chalmers och ETH satsar stort och där det finns goda förutsättningar för samarbete framöver.

Nästa punkt på programmet var entreprenörskap och Linnea Lindau, VD för Chalmers Ventures, tillsammans med Maria Elmquist, prefekt för institutionen för teknikens ekonomi och organisation, berättade om Chalmers syn på entreprenörskap och hur den genomsyrar hela organisationen och utbildningen. Givetvis presenterades det ambitiösa målet att entreprenörskap ska ingå som en naturlig del i alla utbildningar på Chalmers inom 10 år. Bart Clarysse, berättade om ETHs satsningar inom entreprenörskapsområdet och att man, även på ETH, har höga ambitioner vad gäller nyttiggörande och att de strävar efter att få in det entreprenöriella tänkandet hos studenterna på ett tidigt stadium.

Det var uppenbart att dessa två teman fångade publikens intresse, för under efterföljande mingel i vackra Dozentenfoyer, högst upp i ETH Zürich huvudbyggnad, var ljudnivån och stämningen hög. Köerna för att få sig en pratstund med någon av presentatörerna ringlade långa. Många samtal fördes, inte minst om kvantteknologins spännande värld och om vikten av entreprenörer för att ta forskningen vidare och skapa samhällsnytta.

Chalmers gläds åt att så många alumner deltog, men även åt att så många olika samhällsaktörer och företag fanns representerade under kvällen. Återigen kan man konstatera att Chalmers har ett mycket starkt namn, även utanför Sveriges gränser. Efter detta utbyte med ETH och andra aktörer i Zürich​ finns möjligheter att följa upp och gå vidare med de kontakter som knöts och de olika idéer som initierades. Chalmers ser flera anledningar till att återkomma till Schweiz inom en snar framtid.

Text: Birgitta Rorsman & Julia Jansson
Foto: The Swedish Swiss Chamber of Commerce​