Makarna Osher vill stärka samarbetet mellan Chalmers och lärosäten i USA

Barbro Osher

Barbro Oshers stiftelse Pro Suecia Foundation stödjer kultur- och utbildningsprojekt med svensk koppling i Sverige och USA. Barbro Osher är född i Sverige men bor sedan många år i USA och är bland annat generalkonsul i San Francisco. 

​​Makarna Osher, Barbro och Bernhard är välkända filantroper och Barbro företräder stiftelsen Pro Suecia Foundation som 2007 skänkte en miljon dollar, motsvarande cirka sex miljoner svenska kronor till Chalmers. Syftet med donationen var att ge forskare möjlighet att besöka universitet i USA och uppmuntra till större utbyte mellan lärosätena. Sedan starten 2008 har ett 40-tal forskare fått möjlighet att genomföra besök i Kalifornien. Sedan 2017 går det även att få medel för att besöka universitet i andra delar av USA och efter en ändring i statuterna får medlen nu också användas för stipendier till amerikanska studenter som får möjlighet att läsa en tvåårig masterutbildning på Chalmers. De första två stipendierna för inresande studenter delas ut 2018.

Presentationer av några stipendiater

Torbjörn Lundh - Matematikern som vill minska smärtan i vården

Alejandro Russo - Samarbetar med Stanford för säkerhet på nätet

Alexander Dmitriev - Elektronik med ljusets h​​astighet

Marcus Holgersson​ - Stortrivs på Stanfo​rd

Mustafa Özen​​ - Joining the best in the world in his field

Sofia Rahiminejad​​​​​ - Barbro Osher Pro Suecia Scholar​ ​tells her story from Caltech

 

 Vill du veta mer om ansökan, läs mer på här​.​


Semi​nariet "Engineering Good Life" för att hedra Barbro Osher

Jäst som hjälper forskare att hitta orsakerna till Alzheimers och andra neurologiska sjukdomar, 3D-skrivare som skriver ut mänskliga kroppsdelar och organ, protes som kontrolleras av användarens egen vilja. Det är bara en del av forskningen vid Chalmers inom området Life Science Engineering presenterade under seminariet "Engineering Good Life" som hölls för att hedra Barbro Osher. Gåvoseminariet hölls i Chalmersska Huset den 13 december 2014. 

Läs mer om seminariet "Engineering Good Life" (på engelska)>>

Sidansvarig Publicerad: on 20 okt 2021.