Sievert Larsson: Jag tycker om att hjälpa andra

Sievert Larsson En globetrotter med världen som arbetsfält. Lika hemtam i Florida och Cypern som i Göteborg. Sievert Larsson är en doldis som valt att skänka två miljoner kronor till Chalmers för att stötta thailändska ungdomar att komma hit och ta en masterexamen.
 
Vi når honom i Cypern på en sprakig telefonlinje. Han är skriven och bosatt där sedan flera år och driver en välgörenhetsstiftelse som hjälpt över tusen ungdomar i Thailand till bättre studier. Dessutom har han genom åren skänkt stora belopp till barnhem i samma land.

 

Varför denna välgörenhetsiver, Sievert Larsson?

- Jag har tjänat så mycket som jag behöver, och behöver inte ha mer. Jag tycker om att hjälpa andra. Att investera i andras utbildning är den bästa investering man kan göra. Jag har inga arvingar och tycker att det är en utmärkt idé att göra på det här sättet.

 

Varför just Thailand?
- Jag har en thailändsk flickvän sedan länge och har lärt mig tycka om landet. Det finns en kultur där som jag tycker om. Man behandlar varandra med fin respekt, därför tycker jag det är där mina pengar gör mest nytta. Thailand är också ett land som fortfarande är mycket fattigt, betonar han:
- I andra länder finns sociala välfärdssystem och där är man inte i behov av den här typen av stöd.

 

Hans välgörenhetsstiftelse (The Sievert Larsson Scholarship Foundation) ger sedan 2007 behövande ungdomar möjlighet att studera på universitet eller högskola. Prioritet ges åt sökande som är fokuserade mot global ekonomi, det kan handlar om språk, IT, etc.
Via donationen till Chalmers tekniska högskola vill Sievert Larsson överbrygga ett behov av en internationell kontakt för ”sina” stipendiater:
- Som världen ser ut måste vi ha ett internationellt perspektiv på det vi gör. Det är självklart att jag satsar på Chalmers. Som Göteborgare står Chalmers högt i kurs.

Upphovet till hans stiftelse – och till Chalmers-donationen - är de mycket goda affärer han gjort genom åren. Sievert Larsson, idag 65 år, kan sägas vara selfmade i många avseenden. Han är född och uppvuxen i Majorna. Efter han gått ut den då obligatoriska 9-åriga enhetsskolan fanns inget tryck hemifrån att studera vidare. Ett erbjudande från SKF att kombinera praktik med studier togs emot med glädje.

Under studierna på SKF:s kontorsskola i början av 1960-talet lärde han sig både bokföring och den nya datortekniken som var på gång.
- Jag var en av de första programmerarna i landet, säger han. Det var ingen som visste vad det var för jobb på den tiden.
Han lämnade SKF 1977 och gjorde gemensam sak med en viss Roger Akelius, då lektor vid Chalmers. Tillsammans med Roger Akelius utvecklade han olika datorprogram (bl a om bokföring och skatter) som blev starten på ett mångårigt samarbete.
Efter över fyrtio år av finansiell verksamhet tillsammans - som involverade både fastighetsbolag och försäkringsbolag - övertog Sievert Larsson försäkringsbolaget (Akelius Insurance, grundades 1987) i samband med att han och Roger Akelius delade upp verksamheten. Han döpte om försäkringsbolaget, som var skrivet på Cypern, till Ancoria Insurance och omvandlade det till en stiftelse som helt och hållet sysslar med stipendier.

Stipendierna för välgörenhetsstiftelsen hanteras idag av organisationer som redan finns på plats i Thailand, berättar han. Mest stipendiepengar har gått till en organisation som heter ”Student Education Trust”. Där är Sievert Larsson själv vald president. Han träffar organisationerna regelbundet och vet vad de behöver och önskar.
- Att avgöra vilka studenter som ska få stipendierna i slutändan, är inget jag gör. Det är representanter för dessa organisationer som sköter den biten.
- Jag har planer på att utveckla ekonomiskt stöd till yrkesskolor också. Det finns ett stort behov av välutbildade hantverkare i Thailand.

Han berättar att han fick idén till sin välgörenhetsstiftelse redan 1991 när han – på semester i just Thailand – läste en bok av munken Peter Robinson. I boken skildras dennes arbete med att hjälpa thailändska studenter till högre studier.
- Det klickade till i mig. Jag skrev till honom och det slutade med att jag skänkte pengar till Robinsons organisation ”The SET Foundation”. Genom åren har den hjälpt tusentals thailändska ungdomar. Då hade jag redan skänkt pengar till ett av Thailands största barnhem.

Vad beträffar donationen till Chalmers vill han egentligen inte göra något större väsen av den – men han betonar att han är glad och stolt över samarbetet med högskolan.
- Det känns som att pengarna kommer tillbaka till min hemstad igen. Det är till glädje för både mig och studenterna.

Text: Peter Gissy
Foto: Petra K Nilsson

Sidansvarig Publicerad: fr 02 feb 2018.