Ulla-Britt Bergkvist

Ulla-Britt Bergkvist föddes i Malmö 1941. När hon lämnade Chalmers 1968 var hon en av tre kvinnor i en årskull på 90 studenter. Kvinnors rättigheter var en fråga som betydde mycket för henne under hela livet. Hon stannade kvar i Göteborg efter sin examen och anställdes som konstruktör på Volvo där hon arbetade fram till sin död 2004.​

Ulla-Britt Bergkvist

- Natur och friluftsliv låg Ulla-Britt varmt om hjärtat, berättar hennes guddotter Maria Trygg.

Somrarna ägnade hon gärna åt långa cykelsemestrar kors och tvärs genom Europa. Många turer gick också till föräldrarna och sommarstugan i Malmö - även det på cykel från hemmet i Biskopsgården.

Ulla-Britt var också en engagerad föreningsmänniska. Hon trivdes med andra människor, men tyckte lika gärna om att vara lite för sig själv.

- Hon var kanske inte den som tog den första kontakten, men hon uppskattade sällskap. Hon var nyfiken som person och väldigt intresserad av andra människor. Hon tyckte mycket om barn och djur, minns Maria.

Testamenterade en gåva till Chalmers Vänner

Strax före sin bortgång testamenterade Ulla-Britt Bergkvist 735 000 kronor till Chalmers Vänner. Hennes önskan var att stärka kvinnliga chalmeristers ställning på arbetsmarknaden genom studier eller examensarbeten vid utländska universitet. Till minne av Ulla-Britt Bergkvist har ett antal stipendier delats ut på mellan 50 000 och 100 000 kronor ut till kvinnliga chalmerister varje år till och med 2013.

  

Sidansvarig Publicerad: ti 30 jan 2018.