Stipendier för internationella studenter

Internationella talanger behövs för att skapa det globala klassrummet och därför delar vi ut stipendier i samarbete med filantroper och industriföretag. 

Det globala klassrummet på Chalmers

Sverige är verksamt och konkurrerar på en global marknad. På Chalmers förbereder vi våra ingenjörsstudenter för denna verklighet och ser till att de kan verka i en internationell miljö. Vi vill vara en mötesplats för människor från hela världen med olika perspektiv och idéer. Vårt globala perspektiv härstammar från vår grundare, William Chalmers, direktör för Svenska Ostindiska Companiet, som förstod vikten av att korsa gränser och möta olika kulturer för att uppnå framgång.

En förutsättning för att bibehålla och utveckla mångfald och kvalitet i våra ingenjörsutbildningar är att attrahera de bästa internationella studenterna. Efter slutförda studier blir de ambassadörer för Chalmers och Sverige, vilket stärker vårt rykte i hela världen.

Idag konkurrerar universitet över hela världen om begåvade studenter och många erbjuder generösa stipendieprogram. För att attrahera de studenter vi vill ha är det viktigt att vi också kan erbjuda attraktiva stipendier.

Följande privatfinansierade stipendier till avgiftsskyldiga studenter, dvs studenter från länder utanför EU och EES erbjuds idag:

  • Sievert Larsson Scholarship till thailändska studenter - finansieras av Sievert Larsson Foundation.
  • Volvo Cars Scholarship till indiska och kinesiska studenter - finanseras av Volvo Cars.
  • Volvo Group Scholarship till kinesiska studenter - finansieras av Volvo Group
  • ABB Scholarship till saudiska studenter - finansieras av ABB Saudiarabien
  • Barbro Osher Pro Suécia Scholarship till amerikanska studenter - finansieras av Pro Suécia Foundation
  • U.S. Friends of Chalmers Scholarship till amerikanska studenter - finansieras av alumner i USA
  • Chalmers Mastercard International Scholarship - Finansieras av innehavare av Chalmers Mastercard och delas ut varannat år till en student från ett av Chalmers fokusländer.
Samtliga dessa stipendier täcker hela studieavgiften som är 280 000 kr (380 000 för arkitekturstudier) för två års studier på masternivå.

Vill du också stötta det globala klassrummet på Chalmers?

Om du eller din organisation (företag, stiftelse eller liknande) vill vara med och stötta internationaliseringen på Chalmers kan detta göras genom ett helt stipendium eller en del av ett stipendium. 

Helt stipendium - En person eller organisation som finansierar ett helt stipendium (280 000 kr - 380 000 kr) kan sätta kriterier för stipendiet, normalt vilken nationalitet mottagaren ska ha och får givetvis även namnge stipendiet.

Del av stipendium - Det är också möjligt att delfinansiera ett stipendium till en internationell student. I detta fall bestämmer Chalmers vilken nationalitet som får stipendiet och detta kan variera från år till år beroende på Chalmers rekryteringsfokus. 

För att din donation ska gå till det ändamål du önskar vänligen skriv i detta fall "internationella stipendier" när du gör en insättning. Vid större donationer vänligen kontakta birgitta.rorsman@chalmers.se för mer information. 

Sievert Larsson"- Som världen ser ut måste vi ha ett internationellt perspektiv på det vi gör. 
Det är självklart att jag satsar på Chalmers."

Citat från intervjun: "Sievert Larsson: Jag tycker om att hjälpa andra".

 Vid frågor kontakta:
Birgitta Rorsman
Senior Development Officer
031 772 2733

Sidansvarig Publicerad: fr 25 sep 2020.