Chalmers magasin

Här är samtliga nummer sedan starten 2006 >>
Chalmers bibliotek digitaliserar och tillgängliggör Chalmers magasin via on-line bläddring. Vill du läsa hela magasinet så hittar du det via länken  "Läs magasinet online". Nummer 1, 2020
Vicerektor Anna Karlsson-Bengtsson hade knappt hunnit inta sin vicerektorsstol innan hon fick kliva fram för att leda kampen mot coronakrisens konsekvenser. I en lång intervju beskriver hon hur det gick till när Chalmers ställde om till utbildning på distans.

Tankestyrda och benförankrade robotproteser av chalmerssnitt är världens mest integrerade gränssnitt mellan människa och maskin. Snart är systemen redo för världsmarknaden. Läs vad de första patienterna tycker om Max Ortiz Catalans banbrytande systemdesign.

Vi berättar också om Chalmers bidrag till sjukvårdens lösningar genom det nya styrkeområdet Hälsa och teknik, samt hur Sverige kan komma till bukt med de största klimatutsläppen.


Läs nr 1 2020 online

Läs i pdf-format här:

Chalmers Magasin nr1 2020.pdfChalmers Magasin nr1 2020.pdf
Chalmers magasin nr2 2019Nummer 2, 2019

Astronomin och tekniken i rymden utvecklas snabbare än någonsin. Effekterna är många, och berör oss alla på många plan. Även existentiellt. Rymden kan inte längre hanteras som science fiction, menar professor Susanne Aalto, som beskriver hur saker hänger ihop.
Skogsindustrin rör sig nu ner mot nanonivån i sin forskning kring hur man bäst kan tillvarata cellulosan, och ur den bygga nya typer av biomaterial. Tack vare Wallenberg wood science center, menar Lisbeth Olsson.
Vad krävs för att jordens växande befolkning ska kunna äta och må bättre, utan att äventyra planetens hälsa? En knappt år efter att rapporten från EAT-Lancet-kommissionen fick stort genomslag gör forskare från Chalmers en bedömning av kunskapsläget kring maten i Norden. Läget sammanfattas i stor grafik.


Läs nr 2 2019 online

Läs i pdf-format här:

Chalmers Magasin nr 2 2019.pdf


 

Chalmers magasin nr 1 2019Nummer 1, 2019

Kasper Moth-Poulsen har i labbskala lyckats med det sensationella: att fånga sommarsolens strålar, lagra dem kemiskt, för att vintertid kunna värma upp hus på gammal solvärme. Läs om hans resa.
Chalmers största bidrag till klimatomställningen är det samlade kunnande som alla forskare, lärare och studenter utvecklar tillsammans – när den kunskapen omsätts i samhället. Vi har mött tre som fokuserar på industrins utsläpp. Johan Rootzén har räknat på vad bygg- och betongbranschen kan göra, Anna Elofsson har utrett biobränslen för flyget och Anders Lyngfelt är en världsauktoritet inom minusutsläpp från industrin.
Pionjärer inom återvinning av litiumjon-batterier löser nu batteritillverkaren Northvolts tillgång på råvaror. Läs om hur Matrina Petranikova och Cristian Tunsu arbetar.
 

Läs nr 1 2019 online

Läs i pdf format här:

Chalmers Magasin n3-4 2017.pdfChalmers Magasin nr 1 2019.pdf
Nummer 2, 2018

Den svenska kvantdatorsatsningen växlar upp genom ett nytt europeiskt flaggskeppsprojekt. Inom tre år ska en hundrabitars kvantdator finnas tillgänglig i molnet.
Tre år efter starten har Chalmers Ventures fått upp farten på riktigt. Linnea Lindau berättar om sin resa som vd – och entreprenör i alla lägen. Som universitet tar Chalmers nu nästa steg mot att låta alla studenter få möjlighet att utveckla sin förmåga att skapa nya värden. Maria Knutson Wedel och Fredrik Hörstedt förklarar varför.
Chalmers har tagit fram de ultrakänsliga radiomottagarna i ”världens sista radioteleskop”, SKA, som successivt levereras till paraboler i Sydafrikas stäpplandskap. Läs om hur svensk teknologi kunde bli så eftertraktad av världens astronomer.

Läs nr 2 2018 online

Läs i pdf-format här:
Chalmers magasin nr 2 2018.pdf


 

 Nummer 1, 2018

Jörgen Larsson hamnade mitt i debattens epicentrum, när flygets påverkan på klimatet blev vårens stora samtalsämne. Vad måste göras, och vad är på gång? Tomas Grönstedt tror tiden kan vara mogen för chalmersinnovationen Boxprop, Anders Forslund tar sig an batteriflyget och Maria Grahn värderar läget för biobränslen.
Per Delsing formar just nu laget som är med i matchen om att bygga världens första kvantdator. Se hur Chalmers kvantbitar ska fungera! Möt också alumnen Linnea Hesslow som har gjort en kometkarriär inom fusion.
Autonoma elfordon är nu verklighet på campus. Läs om den självkörande bussen och tävlingen Formula Driverless. Och så en djupdykning i frågan: Är elbilen ett klokt miljöval?

 

Läs nr 1 2018 online

Läs i pdf-format här:
Chalmers magasin nr 1 2018.pdf


 

 

Nummer 3-4, 2017

Chalmers samlar styrkorna i viktiga framtidsfrågor. Vicerektor Anna Dubois, en av hjärnorna bakom det hon brukar kalla ”möjlighetsdimensionen”, berättar om sin resa.
Omställningen till eldrivna fordon i full igång. Elna Holmberg och Torbjörn Thiringer beskriver vitsen med mångmiljonsatsningen i en ny testbädd.
Special kring Chalmers arbete kring att nå jämställdhet inom akademin genom att arbeta integrerat i hela verksamheten. Stefan Bengtsson om betydelsen av att lyckas nå jämställda villkor.
Dessutom: Mimbly renar tvättvattnet och tränas i Ikeas acceleratorprogram, så skapar vi en virtuell tvilling av Göteborg och möte med Anders Lyngfeldt – mannen som kan städa atmosfären på koldioxid.

 

Läs nr 3-4 2017 online

Läs i pdf format här:

Chalmers Magasin n3-4 2017.pdfChalmers Magasin n3-4 2017.pdf


Nummer 2, 2017

Tomas Kåberger ger oss en inblick i dramatiken på elmarknaden. ​Den snabba utvecklingen av ny energiteknik förskjuter konkurrenskraften, något som han förutspådde redan för 15 årsedan.

Alla pratar om att skapa ett hållbart samhälle. Samtidigt som vi äter fel och får kostrelaterade sjukdomar. 

Ann-Sofie Sandberg, Rikard Landberg och Alastair Ross berättar om redskapen som kan hjälpa oss till sundare matvanor.

Dessutom: Företaget Trine ger möjlighet till modern solel till fattiga i utvecklingsländer, en minifabrik som ska sprida kunskap om industriell digitalisering och om appen som får blinda att se. 


 

Läs nr 2, 2017 online​  

Läs i pdf format:

 ChalmersMagasin_n2-17.pdfChalmersMagasin_n2-17.pdf


 

Nummer 1, 2017
Mona Khoshoi gick från studier på Industriell ekonomi och vd för Chalmers teknologkonsulter till drömjobb på Spotify där hon leder ett innovationsteam som ska förutse framtidens marknad för streamingtjänsten. Parallellt satsar hon på sin egen musikkarriär.

Tema Digital hållbarhet: David sans bygger mjukvara som ska skydda vår  personlga integritet. Staffan Trouvé förutspår terrorbrott och hackattacker genom att skörda information på nätet. Devdatt Dubashi vill att vi ska diskutera både hoten och möjligheterna med artificiell intelligens.

Dessutom: Nya tvillingteleskop på Onsala rymdobservatorium, en hjälm som kan hitta blödningar vid stroke och skallskador, och ett 32 meter långt lastfordon testas på Astrazero.


 

Läs nr 1, 2017 online


 

Nummer 4, 2016
Tema Kvantfysik: Både Europa och USA storsatsar på att hitta vägen till en fungerande kvantdator. Intervjuer med Per Delsing från Chalmers, som är medlem i styrkommittén för EU:s forskningssatsning Quantum Technology, och John Martinus, forskaren som utvecklar Googles kvantdator.

På tema rymden berättar Ola Isaksson om hur rymdbranschen tar sig ut i näringslivet, och Paul Häyhänen motiverar varför Västsverige är rikets rymdcentrum.


Dessutom: Professor Pernilla Wittung-Stafshede har upptäckt orsakssambandet mellan typ 2-diabetes och Parkinsons sjukdom. Chalmersforskaren Max Ortiz Catalan har uppfunnit och utvecklat en ny metod för att behandla fantomsmärtor hos amputerade som testats med goda resultat. Nedslag på Aha-festivalen på Chalmers där konst möter vetenskap. 


 

Läs nr 4, 2016 online


 

Nummer 3, 2016
Tack vare ett nytt sätt att koppla samman biologi och mekatronik har den avancerade protestekniken tagit språnget ut ur laboratoriet och in i vardagen. Möt lastbilschauffören Magnus Niska från Haparanda som är först i världen med en tankestyrd protes.

Tema Hållbart Boende: Pernilla Hagbert ifrågasätter synen på vad ett hem egentligen är, Mikael Mangold sätter fingret på att låginkomsttagare som får bekosta att fastighetsbolagen förbättrar energiprestandan i husen och Rebecca Eurenius har flyttat in i det "levande labbet" på campus Johanneberg.

Chalmers studentkårs fritidsområde i Härryda har upprustats för 30 miljoner och fått sin största byggnad hittills – en fullgod konferensanläggning med plats för 120 gäster. Här har chalmersalumner, studenter och anställda förtur att boka vackra festlokaler.


Läs nr 3, 2016 online


 

 

Nummer 2, 2016

De bor i kubik, nyttjar funktioner istället för rum och får räkna med att få sina väggar utbytta. I början av juni flyttade de första hyresgästerna in i HSB Living Lab. Angela Sasic Kalakasidis ser fram emot att involvera de boende i forskningen.

Nyttiga, proteinrika och miljövänliga – och dessutom trendiga. Att alger har framtiden för sig som livsmedel är en lågoddsare. Men först måste vi lära oss att förädla dem. Ingrid Undeland försöker hitta energismarta och goda sätt att få ut de marina proteinerna.

Fredrik von Corswant lär lastbilar att köra själva som föreståndare för det nya fordonslaboratoriet Revere. Laboratoriet ska bli länken mellan simulatorer och test- bana och mellan forskning, utbildning och industri.


Dessutom: Skog blir nya material, Gobigas, mentorsprogram för blivande ingenjörer, läkande arkitektur, och så minns vi Chalmers tidigare rektor Sven Olving.


 

Läs nr 2, 2016 online


 

 

Nummer 1, 2016
Magnus Månsson är en “heltänkande” arkitekt som gillar hyresrätter och gärna är både byggherre och hyresvärd. “En arkitekt som förstår sig på ekonomi och fastighetsfrågor blir mycket mer intressant att samtala med och flyttar fram sin position.”

Tema Biomedicin: Proteiner. Läs om bland annat nystartade Wallenberg Centre for Protein Research, forskaren Amir Feitzi som undersöker hur celler framställer utsöndrande proteiner och Francesco Gatto som söker alla cancercellers gemensamma mutation.

Dessutom: SDSN Norther Europe launch med Stefan Löfven, iskallt fotoreportage från Lillsången och sobroboten Roary.

 

Läs nr 1, 2016 online


 

 

Nummer 4, 2015

Ann-Sofi Sandberg har byggt upp närings- och
livsmedelsforskningen på Chalmers och är en av världens mest citerade forskare inom området. Vägen dit har dock inte varit helt friktionsfri. Under sin karriär har hon fått stånga sig förbi både akademiska och sexistiska hierarkier. Hon berättar för Chalmers Magasin om sin resa och sin revansch.

Stor grafenspecial! Möt bland andra Helena Theander, som är redan veteran på jobbet efter bara två och ett halvt år. Nu har hon en av de viktigaste nyckelrollerna på Chalmers grafencentrum för att hitta tillämpningar för grafen. Läs även om Kari Hjelt som är ny chef för innovationsarbetet inom Graphene Flagship. Han ska använda sin näsa för nätverkande och bra business för att få ut grafen på marknaden.

I ett gripande fotoreportage får vi följa Fredrik Forsman och Lars Axvi från institutionen för Sjöfart och marin teknik som under två veckor var med och räddade 93 personer ur havet utanför Greklands kust. De arbetade ombord på Sjöräddningssällskapets Gula båtarna som patrullerade området kring ön Samos.


 

Läs nr 4, 2015 online


 

 

Nummer 3, 2015

Efter fyra år som rektor för Malmö högskola är Stefan
Bengtsson tillbaka på göteborgsk hemmaplan som ny rektor på Chalmers. Åren i Skåne har öppnat hanns ögon både för Chalmers många styrkor – men även för vilka områden som måste bli bättre. Nu vill han bland annat bredda studentrekryteringen och ta itu med jämställdheten.

Chalmersalumnen Helena Bergström Pilo har 900 personer som arbetar under sig och dessutom ett avgörande inflytande på Volvos framtid. Nyligen utsågs hon till ”Sveriges mest inspirerande kvinnliga ingenjör”. Med sin ombytlighet och driv att ständigt vilja vidare har hon tagit sig till toppen av svensk bilindustri.

Ett nytt tekniksamarbete kan revolutionera hela förbränningsindustrin. Forskarna Fredrik Lind och Henrik Thunman på Chalmers tar i samarbete med Eon fram ett koncept för att effektivisera och sänka kostnaderna kraftigt vid förbränning av sopor och biomassa.

Chalmers Ventures kastade loss i september. En satsning på entreprenörskap av den här magnituden saknar motstycke i universitetsvärlden, med närmare en halv miljard till att starta och utveckla nya företag. Vid rodret står Linnéa Lindau som ny VD.Läs nummer 3, 2015 online


 


 ​

Nummer 2, 2015
 
Bengt Nordén är välkänd i det internationella forskarsamhället. Utöver tolv år i Nobelkommittén i kemi har han (och har haft) många tunga uppdrag. När han fyllde 70 år i våras firades detta med en föreläsningsvecka med 13 nobelpristagare och andra tunga forskarnamn som alla ville hylla jubilaren. Men ännu ser man inga tecken på att han vill trappa ner.

Rekordjakten inom idrottens värld handlar ofta om materialutveckling. Chalmers satsning på idrottsrelaterad forskning drivs framåt av många entusiastiska krafter. Men nya material kan också innebära nya risker. Läs om satsningen på sport och teknologi.

Innovation handlar inte om briljanta idéer, utan om att få folk motiverade och engagerade att realisera dem. Det menar Tobias Fredholm, en av initiativtagarna till ett nytt centrum på Chalmers som ska hitta modeller för hur socialt ansvarstagande gör företag mer framgångsrika och lönsamma.

Vetenskap och konst blir det i skön förening när dansarna i Twisted feet samarbetar med forskarna på Chalmers för att höja temperaturen i klimatdebatten. Vilket ansvar har vi egentligen för att avvärja den hotande klimatkrisen? Föreställningen 5 Degrees kommer att ha premiär i höst.
 

 


 

Nummer 1, 2015
 
Energifrågan är en av de största samhällsutmaningarna och vi intervjuar Anders Ådahl, som är ledare för styrkeområde Energi. Förra året höll han ett av  Västsvenska arenans mest välbesökta föredrag under Almedalsveckan. I det här numret spår han att kärnkraften snart är passé.

Arktis är allt hetare. Forskaren Malin Johansson, som forskar om hur man förebygger miljökatastrofer när oljebolagen tränger alltmer norrut i Arktis, utvecklar metoder för att upptäcka oljeutsläpp i Arktis. Vi har besökt henne på universitetet i Tromsö.

2014 utsågs hon till Sveriges bråkigaste kvinna. Möt chalmersalumnen Elsa Widding, som tycker det är viktigt att företagsstyrelser består av människor som tänker olika. I intervjun pratar hon om kombinationen politik och affärer, men också om sammansättningen i bolagsstyrelser.

Alger befinner sig längst ner i näringskedjan. Nu arbetar många forskare på att hitta olika sätt för människan att tillgodogöra sig näringen i alger utan att behöva ta omvägen om fisken. Malin Hansson och Natalie Lorin som är masterstudenter i Chalmers entrenörskola driver projektet Algot, som handlar om att använda algernas positiva egenskaper i hälsofrämjande syfte.
 

 

 

Nummer 4, 2014
 
I 2014 års sista nummer har vi fokus på stadsutveckling och vår egen hemmaplan Göteborg. Artiklarna handlar både om boende på undantag och varför man inte förtätar och bygger mer hållbart.
 
John Holmberg, Unesco-professor i lärande för hållbar utveckling och vice rektor på Chalmers, berättar om hur Chalmers byggt förmågan att ta oss an framtidens utmaningar och skapa hållbara lösningar bland annat inom transportsektor och stadsutveckling.

På tre år har de revolutionerat universitetsvärlden. De är gratis, öppna och nätbaserade och följs av hundratusentals kunskapstörstande. Nu ligger Chalmers i startgroparna med mooc, Massive Open Online Courses.
Först ut är kurserna Graphene Science and Technology och Sustainability in everyday life.

Ett av världens bästa forskningsfartyg är isbrytaren Oden. I somras besökte Chalmers magasin båten när hon låg vid Orientkaj i Köpenhamn. Där fick vi veta att när hon var ny handlade uppdragen, förutom om att hålla Bottenviken öppen vintertid, om att hålla massiv polaris borta när man borrade olja i Beauforthavet. Efter det har hon bland annat, genom flera polarforskningsexpeditioner bidragit till ny kunskap till nytta för klimatforskningen. Läs berättelsen om en eftertraktad superkändis i polarhaven.
 

 

 

Nummer 3, 2014

Om slutsatserna i FN:s klimatrapport har det skrivits spaltmeter i media. Vad man inte berättat om är hur rapporten blir till. Kanske är detta skälet till att en del är skeptiska till IPCC:s slutsats att klimatförändringen vi ser i dag till stor del kommer från mänskliga aktiviteter. De har inte förstått hur omfattande arbetet bakom rapporten är. Nu ger vi er en inblick i det arbetet, där forskare och representanter från jordens alla hörn möts i FN:s regi för att göra den kanske noggrannaste översikt av kunskapsläget som gjorts inom något forskningsområde.

Tünde Fülöp är biträdande professor på avdelningen för nukleär teknik. Hon leder forskargruppen för fusionsteori och har länge stått på önskelistan med de forskare vi vill berätta om. Tünde växte upp i Transsylvanien i Rumänien. Som tolvåring började hon framgångsrikt tävla i matematik. Familjen, som tillhörde den ungerska minoriteten diskriminerades i Ceausescus diktatur, lyckades fly till Sverige. Idag när Tünde är en av våra mest framstående fusionsforskare öppnar hon upp för att använda redskapen i sin forskning till nya områden som material och medicin.

Philip Gerlee tog sin examen i teknisk fysik 2005. Efter det gav han sig ut i världen. På prestigefyllda Moffit Cancer Center i Tampa, Florida, har han med matematiska modeller försökt hitta rätt kombination av läkemedel som ska hjälpa cancerpatienter. Nu är han tillbaka på Chalmers, men samarbetet med forskarlaget på andra sidan Atlanten fortsätter.

Läs nummer 3, 2014 online

 

Nummer 2, 2014

När magasinets läsare hör av sig om vem de helst vill läsa om under 2014, som av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon utsetts till klimatambitionernas år, nämner flera Gro Harlem Brundtland.  Nu är hon med och ger sin syn på hur hon tycker definitionen ”Hållbar utveckling”, som via Brundtlandrapporten etablerades globalt 1987, står sig nu. 

Olle Häggström är forskaren som tar sig an tredje uppgiften på ett alldeles eget sätt, bland annat genom sin blogg. Där finns allt från diskussioner om litteratur och om vi verkligen är redo för robotar med en högre allmän intelligens än den vi människor har, till skarpa debatter med klimatförnekare. Att forskare enbart ska begränsa sig till att redovisa fakta och inte berätta om sina egna slutsatser och åsikter är slöseri, menar han. Apropå litteratur. 

Vi har också med en alumn som har skrivit en thriller om ond bråd död inom akademien.

I det här numret berättar vi dessutom om hur supermaterialet grafen och smarta textilier kan komma att användas av läkemedelsindustrin.

Läs nummer 2, 2014 online

 

Nummer 1, 2014

Att köra bil har blivit en livsstil som förändrat samhället radikalt. På gott och ont. Lanthandlare och närbutiker stängs ner till förmån för stormarknader i stadens ytterområden. Företagens transporter går idag oftare på våra vägar än via järnvägen, vilket bland annat medför ökade utsläpp. I det här numret berättar vi om ett par utmaningar. Om 16 år ska regeringens fossilfria vision vara verklighet.
Möt energiminister Anna-Karin Hatt som har den klimatpolitiska verktygslådan i sin hand. Per Bondemark, ordförande i näringslivet transportråd, berättar om sin syn på politikernas målsättning och konsekvenserna för svensk industri. Frances Sprei reste till anrika Stanford och undersökte varför subventioner bidrog till ökande elbilsförsäljning i ett land medan de inte hade någon större effekt i ett annat. 
 Att ha mest pengar på fickan kan skapa falsk säkerhet. Den svenska krockdockan BioRID, är ett exempel på detta. Idag används den världen över för att testa skyddet mot whiplashskador. Men det var inte självklart att det skulle bli just den. I Holland utvecklades en krockdocka parallellt, i ett projekt som hade mer pengar och starka industriparter som trodde att de kunde utveckla sin docka i lugn och ro och sedan själva bestämma när det var dags att leverera resultat. Men Chalmers och svensk industri valde alltså med framgång att vara öppna med forskningsresultaten så att andra kunde verifiera om den fungerade eller ej.
Läs nummer 1/2014 online

 

Nummer 4, 2013

Martin Marmgren har gått mot strömmen när det gäller karriär. Efter ett par år som ingenjör sadlade han om till polis. Att han dessutom bloggar och berättar om  polisvardagen hör inte till vanligheterna. Han gör det för att skildra en del av samhället de flesta av oss aldrig möter.
På ett vetefält utanför Lund ska det bli Big Science när ESS står färdig. Lars Börjesson, Chalmers vicerektor för styrkeområdena, berättar om sina drivkrafter när han tillsammans med forskare på tidigt 90-tal födde tanken på ESS.
Våra sand- och grusavlagringar är åtråvärda. Bland annat som naturligt filter för dricksvattnet. Rebecka Stomwall leder projektet där naturligt grus ersätts med konstgjort eftersom naturgrus nu börjat sina.
Sedan regeringen införde avgifter för internationella studenter har Chalmers rest världen över för att berätta om våra utbildningar. De som lockar mest är de som kopplar till hållbar utveckling. Ett helt annat sätt att arbeta med internationella studenter är att på plats bygga upp verksamheten. På Universidad Eduardo Mondlane i Maputo har Chalmers och Lund därför startat upp ett masterprogram inom livsmedelsteknik. Läs nummer 4/2013 online

 


Nummer 3, 2013

Ur innehållet: Kreativ designmarknad à la London. Nu startar flyttlasset staden Kiruna. Småskalig elförsörjning i Tanzania.  Samuel Bengmark, årets William Chalmersföreläsare, ser många utmaningar i dagens skola där matematik är ett nyckelämne. Varför klarar skolan inte av att rekrytera lärare, högre lön kan vara ett verktyg, men räcker det? Likt Q i James Bond har forskaren Dina Chernikova en uppfinning som kan hindra vapen och miljöfarligt avfall att komma i orätta händer samt berätta för kommande generationer om vad kopparstavarna med utbränt avfall innehåller. 

Vi bjuder även på en riktig norgehistoria: I vårt grannland ska man ge sig på en unik utmaning. Landet ska bindas ihop med hängbroar och flytande tunnlar av sällan skådat slag.
Tomasz Matuszczyk hävdar att man lätt kan bli insnöad av att vara entreprenör. Nu har han tagit timeout och checkat in på anrika MIT i USA.
Läs nummer 3/2013 online

 


 

Nummer 2, 2013

I det här numret diskuterar vi nyttiggörandet av den svenska skogen. Hur gör vi bäst med tanke på klimat och biologisk mångfald?

Det är lätt att älska cykeln, man slipper bilköer och att vänta på spårvagn och buss. Dessutom får man motion på köpet. Senaste trenden i Europa är att satsa på mer plats för cykeln i staden. Läs om en av våra nyckelpersoner för flaggskeppet grafen. Sergey Kubatkin berättar om sin väg från Kapitsainstitutet i Moskva till Chalmers.

Dessutom: Vi möter alumnen som drog till Hälsingland med sina honungsbin. Ulf Wickbom skriver om det alltmer krävande nuet och hur mycket kvicksilver lagras egentligen i Antarktis? 

Läs nr 2/2013 online

 


Nummer 1, 2013

Chalmers + Hästar= Sant
Vad äter en stad
Effektiviserar gruvjätte
Grafenprojektet i startgroparna
Smarta växthus sparar energi

In English :

 

Läs nr 1/2013 online >>>

Ladda hem nr 1/2013 [pdf] >>>


 
 

Nummer 4, 2012

Läs nr 4|2012 online >>>
Ladda hem nr 4|2012 [pdf] >>>


Nummer 3, 2012

 

 

Läs nr 3|2012 online >>>
Ladda hem nr 3|2012 [pdf] >>>

Sidansvarig Publicerad: on 17 jun 2020.