Modulen i användning
​Modulen är fäst på andningsmasken och ger vårdgivaren information om lufttillförseln till spädbarnet.​​​​

Prisad produkt hjälper nyfödda med andningsproblem

​Ett viktigt och enkelt hjälpmedel i en livsavgörande situation – Maria Lindqvist tilldelas Karin Markides innovationspris, för sin del i utvecklingen av en unik produkt för andningshjälp till nyfödda.
Maria Lindqvist beskriver det som ”jättehäftigt och stort” att få priset, som i år delas ut för femte och sista gången.
– Jag blev helt ställd när Karin Markides ringde för att berätta det. Jag är stolt och hedrad över att bli tilldelad ett så ärofyllt pris, och att det är sista gången det delas ut gör det ännu mer speciellt.

Underlättar vård av nyfödda som behöver andningshjälp
Maria Lindqvist får priset för sitt arbete med företaget Monivent – där hon också är medgrundare – som har utvecklat en produkt för andningshjälp till nyfödda. Det hela började 2012, då hon via Entreprenörsprogrammet på Chalmers tillsammans med sin grupp kom i kontakt med externa idépartners.
– Jag var inne på spåret med bioteknik, life science och liknande och ville vara i medicinbranschen. För mig är det viktigt att få jobba med något som känns meningsfullt och gör nytta, säger Maria Lindqvist.

Enkelt beskrivet så har Monivent tagit fram en produkt som hjälper vårdgivare att säkerställa en effektiv och skonsam vård av nyfödda som behöver hjälp med andningen direkt vid födseln. Maria Lindqvist.

– Att sätta igång andningen hos nyfödda är en manuell behandling där mängden luft justeras med handkraft. Det gäller att tillföra tillräckligt mycket luft för att syresätta barnet, men inte så mycket att man orsakar skador på lungor och hjärna. Vår produkt kan visa vad man faktiskt gör vid behandlingen, och mäter luftflöde för att visa volym, tryck, ventileringsfrekvens och om det är läckage där masken sluter mot barnets mun – för att undvika att luften man ger inte försvinner ut på vägen.

Smidiga och smarta lösningar
Från företagets sida var det viktigt att hitta smarta lösningar kring hur man mäter flödet.
– Från början var idén att helt enkelt få koll på vad man gör. Det utvecklades sedan till ett unikt koncept på en smart mask. Vi har utvecklat en modul stor som en halv tändsticksask, som fästs på ansiktsmasken. Den behövde vara smidig och trådlös. Alla beräkningar sker i modulen och visas på en skärm där man får upp datan. Den allra viktigaste informationen visas också med en ledlampa på själva modulen, så att vårdgivaren kan ha fokus på barnet, säger Maria Lindqvist.
Att modulen skulle vara smidig och trådlös var en viktig faktor i utvecklingen.
– I en stressad och komplex situation vill man ha det avskalat och enkelt – inte en massa sladdar eller otympliga hjälpmedel.

Testas på europeiska sjukhus
2017 släpptes en träningsprodukt som använts på ett antal europeiska sjukhus för träning av vårdpersonalens färdigheter.
– Där har vi haft viktig hjälp av entusiaster inom området som också gett feedback på den kliniska varianten av produkten. Det är samma teknik, men framförallt en annan process att få den CE-märkt, säger Maria Lindqvist.

I juli i år släpptes så den kliniska produkten till ett antal referenscenter i Europa för en tre månader lång testperiod, för att få värdefull användarrespons och se om instruktioner behöver ändras eller förtydligas. Därefter kommer produkten att släppas på utvalda marknader.
– Det har varit en spännande och lång väg hit, säger Maria Lindqvist.
Hon kan dock inte säga för mycket om framtidsplanerna, då Monivent nyligen har börsnoterats.
– Vi var i rätt fas för detta och det har fallit väl ut. Nu kan vi finansiera inför en marknadsexpansion och ta tillvara på intresset vi sett för produkten.

Hoppas nå ut brett
Maria Lindqvist inledde med att vara vd för företaget i fyra år, men är numera produktchef och ansvarig för affärsutveckling.
– Jag har nu mer fokus på produkten och samtidigt inblick i de strategiska delarna. Jag trivs med rollerna – både att få kontakten med kunderna och vara ute och se hur produkten gör nytta. Samtidigt gillar jag arbetet med att bygga bolag, att ha gått från ingenting till att ha blivit ett ”riktigt” bolag med anställda och bli tagna på allvar – det är en spännande process.

Monivent har i dagsläget fyra heltidsanställda men siktar på att kunna utöka och komma ut brett på marknaden.
– Jag hoppas bolaget växer så vi kan få se våra produkter komma ut och hjälpa vårdpersonal. Behandlingen för nyfödda ser nästan likadan ut överallt så vi kan stötta på samma sätt världen över.

Text: Erik Krång
Bild: Leif Eliasson och Paul Wennerholm

Fakta / Karin Markides innovationspris
 Karin Markides var Chalmers rektor under åren 2006-2015. Priset instiftades när hon slutade sitt uppdrag, för att delas ut under de följande fem åren. Det ska gå till en nuvarande eller tidigare student vid Chalmers som har lämnat avgörande bidrag till Chalmers innovations- och nyttiggörandearbete inom forskning och utbildning samt bidragit till långsiktig hållbar utveckling.

Karin Markides är sedan 2019 rektor på American University of Armenia och från 1 januari 2021 styrelseordförande för Danmarks Tekniske Universitet, DTU.

Tidigare pristagare:

Publicerad: on 23 sep 2020.