Högtidlig doktorspromotion på Svenska mässan

​Årets doktorspromotion på Chalmers hölls den 18 september på Svenska mässan. Fyra hedersdoktorer och 27 teknologie eller filosofie doktorer promoverades. Dessutom kreerades fyra jubeldoktorer.
Nytt för året var att högtidligheterna genomfördes i ett hybridformat, med både folk på plats i Svenska mässan och som åskådare via en livesändning.

Promotionsceremonin inleddes med att självaste William Chalmers, i Philip Wramsbys gestalt, gjorde entré på scenen som dagens konferencier. Därefter följde ett tal av Chalmers rektor och vd Stefan Bengtsson innan promotor MariAnne Karlsson, professor på institutionen för industri- och materialvetenskap, tog över.

Sammanlagt fyra forskare, en för 2019, två för 2020 och en för 2021, promoverades till hedersdoktorer: Simone Fischer-Hübner och Heinz-Wilhelm Hübers på plats och Tomoko Nakanishi och Harry Gray i sin frånvaro.
Fyra jubileumsdoktorer, det vill säga personer som firar 50 år sedan avlagd doktorsexamen, kreerades också. 

Därefter promoverades 27 teknologie eller filosofie doktorer. Priser för Årets forskarhandledare 2020 respektive 2021 delades ut, liksom Stiftelsens pris 2020 och Karin Markides innovationspris.

För underhållningen under ceremonin stod Duratrion tillsammans med Chalmersorkestern samt Chalmers sångkör.
Efter ceremonin hölls sittande mingel i lokalen och senare en bankett i mindre format på Universeum.

Text: Erik Krång
Bild: Anna-Lena Lundqvist

Sidansvarig Publicerad: fr 24 sep 2021.