Vinterns examensceremoni firades digitalt

Liksom förra gången hyllades de nyexaminerade Chalmeristerna på distans under vinterns examensceremoni. 182 före detta studenter passerade revy när festligheterna gick av stapeln den 23 januari.
Chatten fylldes av gratulationer från släkt och vänner när ceremonin sändes live, och programmet bestod av en blandning av inslag från Runan och förinspelat material. På plats fanns rektor Stefan Bengtsson, vicerektor Anna Karlsson-Bengtsson, Studentkårens ordförande David Welander, konferenciererna Hedvig Aspenberg och Philip Wramsby, och musiker från Duo Granmo-Berg och Alliance-Orchestret.

Stefan Bengtsson kommenterade omvärldsläget i sin välkomsthälsning.

– Det är uppenbart, vilket vi har sett under det senaste året, att världen hänger samman. Vad som händer i ett land, i ett hörn av världen, påverkar hela världen. Det betyder att vi behöver finna nya lösningar, och samtidigt är möjligheterna förmodligen större nu än någonsin. Lösningen är utökat samarbete på vår planet.

Han avslutade med att välkomna examinanderna tillbaka till Chalmers som alumner i olika sammanhang.

– Jag vill framföra mina varmaste gratulationer till er examen och önska er lycka till vid er fortsatta resa. Glöm inte att ni fortsätter att vara Chalmerister även efter er studietid. Och det är ju faktiskt så att det är ni som är framtiden.

Anna Karlsson-Bengtsson inledde med några råd grundade på egen erfarenhet.

– Som student i analytisk kemi tyckte jag att de tre minst intressanta sakerna var bakterier, kolhydratkemi och statistik. Så jag bestämde mig för att aldrig komma i närheten av några av de områdena igen. Men det blev inte riktigt så. Ett halvt årtionde senare försvarade jag min avhandling – om bakterier som binder till kolhydrater. Och jag älskade det. Jag tror att det handlade om att få rätt problem att lösa, i rätt miljö, vid rätt tidunkt i mitt liv.

– Mitt tips till er nyexaminerade är: Gör er av med fördomar, rör på er, odla nyfikenhet och tålamod. Då kommer ni – om och om igen – att hitta det problem, i den miljö och vid den tidpunkt, som får er att säga: Jag älskar det.

Anna Karlsson-Bengtsson ledde ceremonins huvudpunkt. Hon gav en kort introduktion till varje program innan alla examinanderna uppmärksammandes med namn, och bild för dem som ville, till musik av Duo Granmo-Berg. Varje program fick också en fanfar av Alliance-Orchestret. Själva diplomet och en goodiebag skickas med posten till examinanderna.

Chalmers Sångkör underhöll i pauserna, och tittarna fick videohälsningar från alumnerna Ulrika Lindstrand, Paul Welander, Therese Eriksson och Robert Falck.

David Welander stod för det sista live-talet. Han uppmanade de nyexaminerade att ta med sig sina mest värdefulla relationer och minnen från Chalmers, utöver kunskapen, verktygen och titeln de har fått.

– Vad du behåller är viktigt när du tar examen. Jag tror att ni alla kommer att återvända till Chalmers någon dag. Kanske som mentor till en ung student, som arbetsgivare på Charm, eller bara som förbipasserande. Oavsett anledning så hoppas jag att ni tar med er såpass mycket av Chalmers idag att ni fortfarande kan kalla det hemma när ni kommer tillbaka.

Text: Johanna Wilde

Bilder från livestreamningen:
Alliance-Orchestret
Vicerektor Anna Karlsson-Bengtsson​
Rektor Stefan Bengtsson
Konferenciererna Philip Wramsby och Hedvig Aspenberg
Kårordförande David Welander

Sidansvarig Publicerad: ti 26 jan 2021.