Syntolkning: Bild på studenter i kårhuset

Digitaliserings- och framtidsfokus i nya mastersprogram

​Tre nya program på mastersnivå startar på Chalmers till hösten – Data Science, High-Performance Computer Systems och Physics. Gemensamt för dem alla tre är ett starkt fokus på morgondagens behov och lösningar.
Efterfrågan av kompetens inom artificiell intelligens samt sätt att ta fram användbar kunskap ur data är idag mycket stor och ökar kraftigt. Enskilda kurser inom den typen av ämnen, med grund i bland annat statistik och datavetenskap, finns redan i befintliga program på Chalmers, men med bakgrund i det stora kompetensbehovet skapas nu mastersprogrammet Data Science. Programmet fokuserar specifikt på den ökade digitaliseringen.

Även intresset för Chalmers program inom datateknik har ökat kraftigt de senaste åren. För att kunna möta den stora efterfrågan startas därför också programmet High-Performance Computer Systems, som vill ge studenterna en spetskompetens inom datorsystemteknik med ett fokus på framtidens användning av datorer.

– Intresset för våra​​ två nya mastersprogram är stort både internt och externt. Den stora samhällsomvälvning som digitaliseringen möjliggör leder till ett ökat behov av data- och informationsteknikkompetens och jag tror att utvecklingen av den här typen av utbildningar bara har börjat, säger Jörgen Blennow, utbildningsområdesledare för elektroteknik, datateknik, IT samt industriell ekonomi på Chalmers.

Även på utbildningsområdet fysik tänker man framåt. Med grund i de två mastersprogrammen Applied Physics och Physics and Astronomy har ett helt nytt program tagits fram. Anders Hellman, programansvarig för det nya programmet Physics, berättar att man med ett nytt, kreativt utvecklat program och nya kurser vill ge studenterna mer än den kompetens som behövs i industrin just nu och därmed förbereda dem för en digitaliserad framtid.

– Studenterna kommer få kunskap inom fysikområdena som på olika sätt är nyckeln till framtidens avancerade teknik. Vi vill att studenterna ska få generiska och långsiktiga kunskaper inom fysik som inte bara hjälper dem med lösningar för dagens behov, utan även förbereder dem för utmaningarna i framtidens industri som vi inte ens kan se idag.

I programmet Physics finns möjligheten till fem inriktningar – Astronomy, Biological physics, Computational physics, High-energy physics och Materials science. Programmen Applied Physics och Physics and Astronomy läggs ned i samband med att det nya programmet startar.

Läs mer om de nya mastersprogrammen:

Text: Sophia Kristensson
Foto: Anna-Lena Lundqvist