2020 års John Ericsson-medaljörer
​Årets medaljörer: Martina Stockhaus, Erika Skoglund, Jenny Berglund, Carl-Joar Karlsson, Vinh Tu och Isak Hjortgren. ​​​​​​​​​​

De får John Ericsson-medaljen 2020

​Den 1 oktober delades årets John Ericsson-medaljer ut, när sex studenter med framstående studieprestationer uppmärksammades i Chalmersska huset.
John Ericsson-medaljen instiftades 1897, och delas sedan 2012 ut årligen till de sex främsta studenter som tagit civilingenjörs- eller arkitektexamen under de senaste 12 månaderna.

Årets medaljörer är Jenny Berglund, Erika Skoglund, Martina Stockhaus, Isak Hjortgren, Carl-Joar Karlsson och Vinh Tu. De fick ta emot en präglad medalj i solitt silver med sitt namn ingraverat, diplom och en bok om John Ericssons liv vid en högtidlig utdelning.

Jenny Berglund – Civilingenjör i arkitektur och teknik med masterprogrammet Konstruktionsteknik och byggnadsteknologi

"Att få ta emot John Ericsson-medaljen känns väldigt hedrande och är ett erkännande för allt hårt jobb jag har lagt ner genom åren på Arkitektur och Teknik. Jag har upplevt mina år på Chalmers som otroligt utvecklande och tar med mig många glada minnen, nya kunskaper och vänner. På mastern valde jag inriktning mot konstruktionsteknik och byggnadsteknologi och var även på utbyte i USA under ett år. Nu efter examen jobbar jag som anläggningskonstruktör på ELU i Göteborg."

Erika Skoglund – Civilingenjör i industriell ekonomi med masterprogrammet Supply chain management

"Jag är både tacksam och stolt över att bli hedrad med John Ericson-medaljen. Mina år på Chalmers har varit ovärderliga. Jag tar med mig en otrolig kunskapsbas, men värdesätter även de erfarenheter och vänner jag fått via studentlivet och utbyten i både Tokyo och Berkeley. Efter examen började jag jobba som managementkonsult på Arthur D. Little. Problemlösning och förmågan att snabbt sätta sig in i nya ämnen är något jag utvecklade under min tid på Chalmers som visat sig vara oerhört viktigt i mitt jobb."

Martina Stockhaus – Civilingenjör i väg- och vattenbyggnad med masterprogrammet Konstruktionsteknik och byggnadsteknologi

"Jag känner mig väldigt ärad och stolt över att bli tilldelad John Ericssonmedaljen. Jag ser tillbaka på min tid på Chalmers som varm, rolig och givande. Det jag tycker är så häftigt med Chalmers är att det finns så otroligt mycket kunskap att ta del av, samtidigt som det finns massor av studentliv att engagera sig i. Idag arbetar jag på PE Teknik & Arkitektur som Byggnadsfysiker och Konstruktör. Jag arbetar med både det bärande systemet, klimatskalet och innemiljön för en byggnad och det roligaste med min roll är att jag med hjälp av helhetsperspektivet kan sträva efter att ta fram hållbara och smarta byggnader."

Isak Hjortgren – Civilingenjör i teknisk fysik med masterprogrammet Komplexa adaptiva system

"Min Chalmerstid har varit en väldigt inspirerande och rolig resa – allt ifrån att bygga Cortège till att stångas med experimentell fysik och intensiva studieperioder. Att nu när studierna är avklarade bli tilldelad denna utmärkelse är väldigt roligt och jag känner mig ännu mer stolt över min utbildning. Nu jobbar jag som maskininlärningsingenjör på Annotell där vi bygger världens bästa plattform för att säkerställa, genom pålitliga data, att framtidens självkörande bilar är säkra."

Carl-Joar Karlsson – Civilingenjör i teknisk fysik med masterprogrammet Fysik och astronomi

"Idag doktorerar jag inom matematik vid Chalmers och GU. Min forskning söker bland annat att förklara mikroorganismers fenomenalt höga variation inom arter. För att analysera arternas kamp om överlevnad använder vi en spelteoretisk modell, vilket kopplar ekologin till  matematiska grundstenar inom främst analys och geometri. Jag är också intresserad av gradientflöden och dessas tillämpning inom bildanalys och fysik."

Vinh Tu – Civilingenjör i maskinteknik med masterprogrammet Tillämpad mekanik

"Under min Chalmerstid skaffade jag många goda vänner att jobba ihop med, och tillsammans kämpade vi oss genom fem tuffa men lärorika år på Maskinprogrammet. Det känns väldigt hedrande att i slutändan bli tilldelad John Ericsson-medaljen. Den ger mig självförtroende och motiverar mig till att fortsätta prestera mitt allra bästa i mina kommande uppdrag. Efter examen bestämde jag mig för att fortsätta som doktorand på avdelningen Material- och beräkningsmekanik på Chalmers. Idag forskar jag inom strukturella batterier, det vill säga multifunktionella kompositmaterial som kan lagra och leverera energi och samtidigt bära last."

Text: Anna Carlin/Erik Krång
Foto: Anna Carlin

Visa ▼

Fakta/John Ericssonmedaljen

John Ericsson föddes i Värmland 1803 och började som ingenjörselev vid byggandet av Göta Kanal när han var 13 år. Vid 24 års ålder bosatte han sig först i England och sedan i USA, där han verkade fram till sin död 1889. Under sina år i England och USA nådde John Ericsson stora framgångar som uppfinnare. Några av hans mest kända uppfinningar är en tubångpanna som användes på lokomotivet Novelty, en propeller samt krigsfartyget Monitor.

Medaljen instiftades till John Ericssons minne 1897 genom en insamling som uppgick till 4 317 kronor. Initiativet togs av chalmersstudenten Claes Adolf Adelsköld. Huvuddelen av avkastningen skulle användas till stipendier och "en mindre del till medaljer med John Ericssons bild att vid examina tilldelas deraf förtjenta elever vid läroanstalten".

Källa: Källa: Studentportalen

Publicerad: fr 02 okt 2020.